Pénz és hivatás

Álláskereséskor ezekre az ellenőrzésekre számíts

Álláskereséskor ezekre az ellenőrzésekre számíts

Az álláskeresőknek szánt jó tanácsokból nem keveset találhat bárki az interneten. Vagyis megtudhatjuk, hogy hogyan viselkedjünk, mit írjunk, és mit ne írjunk az önéletrajzunkba, és azt is, hogyan legyünk meggyőzőek. A munkaadók emellett azonban végezhetnek olyan ellenőrzéseket is, amelyekre jó, ha felkészülünk, mert nagyon is sokat árulhatnak el rólunk.  

Referencia

A legtöbb munkahelyen bekérnek referenciákat, vagyis rólunk szóló ajánlásokat az előző munkaadóinktól.
Gyakran ennek formája nem is a részletes ajánlás, hanem csak annyi, hogy elkérik a korábbi főnökeink elérhetőségét, és sok pozíció esetében meg is keresik őket, hogy tájékozódjanak arról, hogy milyen munkaerők voltunk a korábbi helyeken.

Kilépés okai

A legérzékenyebb kérdés, amelyet feltesznek az így megszerzett kontakt személyeknek, az a kilépésünk okai. Éppen ezért nem érdemes valótlant állítani az interjún, mivel az nagy valószínűséggel ki fog derülni ezeken az ellenőrzéseken.
Sokszor egy kis hazugság lényegesen többet árthat az elhelyezkedési esélyeinknek, mintha megmondtuk volna az igazat.

Közösségi oldalak

A közösségi oldalakon való ellenőrzés lehetősége annyira egyszerű, hogy a munkaadók általában nem hagyják ki ennek használatát. Vagyis megnézik oldalainkat, bejegyzéseinket, képeinket, és könnyen véleményt formálhatnak rólunk.
Ne tegyünk ki ezért olyan információkat, amelyek visszaüthetnek, például tilos a munkahely szidása, illetve persze az obszcén megjegyzések is.

Közös ismerősök, kollégák

A közösségi oldalakon járva természetesen nem nehéz közös ismerősöket sem találni. Ezeken keresztül ugyanúgy leinformálhatóak lehetünk, hiszen a munkaadók megkereshetik velünk kapcsolatos kérdésekkel a közös ismerőseinket.
Menjünk ennek elébe és előbb mi nézzük meg, hogy ki ismeri az interjúztatónkat, hátha jól jön egy megerősítés.

Végzettségek

A végzettségek leellenőrzése sem túlságosan bonyolult folyamat, ezért számítsunk rá, hogy a leendő munkaadónk ezt is megteheti.
Természetesen nem kérheti ki a beleegyezésünk nélkül a papírjainkat az egyetemről vagy középiskolából, de az internetes keresőkben könnyen ránk találhatnak. Interjú előtt írjuk be nevünket a keresőbe, hogy lássuk, mik a találatok.

Háttérellenőrzés

Komolyabb, bizalmi jellegű pozíciókban az sem ritkaság, hogy komolyabb háttérellenőrzéseket tartanak. Ezen belül felveszik a kapcsolatot régi vezetőinkkel, kollégáinkkal, és komolyabban is leellenőrizhetik munkáinkat és azok sikerét is.
Ehhez már minden esetben írásos beleegyezést kell kérniük, de persze az elhelyezkedni szándékozó jól teszi, ha aláírja ezeket.

Fejvadászok

A fejvadászattal foglalkozó cégek gyakran helyezik a hangsúlyt arra, hogy nem csupán megtalálják az ideális jelöltet, de egyben minden háttérellenőrzést is elvégeznek. Minél magasabb egy pozíció, annál valószínűbb, hogy ezek egyikét-másikát alkalmazni fogják a jelöltekkel kapcsolatban.
Fontos, hogy ne tartsunk ezektől, de számoljunk velük, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Mit tegyünk?

A legfontosabb, hogy az igazat állítsuk az önéletrajzunkban és ugyanezt tegyük az interjún is. Nem kell megijedni az ellenőrzés lehetőségétől, inkább menjünk ennek elébe: vegyük sorra, hogy milyen problémák adódhatnak ebből, és időben akadályozzuk meg azokat.
Tudatosítsuk magunkban, hogy a bizalmatlanság nem nekünk szól, csak biztosra szeretnének menni velünk a munkáltatók. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást