Így változik meg az alkoholtűrő képességed az életkorod előrehaladtával

Így változik meg az alkoholtűrő képességed az életkorod előrehaladtával

Címlap / Életmód / Egészség / Így változik meg az alkoholtűrő képességed az életkorod előrehaladtával

Vannak emberek, akik látszólag nyugodtan ihatnak kedvükre anélkül, hogy bármiféle következményt tapasztalnának (legalábbis rövid távon), de ahogy az egyetemi évek egyre távolabb kerülnek tőlünk, ez egyre kevésbé jellemző. Ahogyan ugyanis öregszünk, a sok testi változás kombinációja miatt a szervezetünk alkohol feldolgozó képessége is csökken, ezért idővel sokkal jobban érdemes figyelnünk arra, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk.

Az életkor előrehaladtával az izmokat zsír váltja fel, és a zsírsejtek kevesebb vizet tartanak magukban, mint az izomsejtek. Ez nagymértékben csökkenti az izmok alkoholfeldolgozására gyakorolt pozitív hatását, vagyis a szervezet nem tudja olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint fiatalabb korban. Mindez pedig az alkohol által okozott közvetlen májkárosodás esélyét is növeli.

Mindannyiunk szervezete más

Egyes emberek – köztük az idősek is – meginoghatnak mindössze egy alkoholos ital után, míg mások csak több ital elfogyasztása után érzik meg, hogy alkoholt ittak. A test mérete és összetétele életkortól függetlenül jelentős tényezők a méregtelenítésben és az alkohol toleranciájában. Az erősebb testalkatúak, közülük is főleg azok, akik több izomzattal rendelkeznek, általában jobban tolerálják az alkoholt.

Ami viszont tény, hogy a tartós mérsékelt vagy az erős alkoholfogyasztás növelheti egyes szívbetegségek kialakulásának kockázatát, különösen a 40 év felettiek körében. De életkortól függetlenül gyakran hozzák összefüggésbe a magas vérnyomást is az alkoholfogyasztással. Ha a te vérnyomásod sincs rendben, akkor jobb, ha nem kísérletezel nagyobb italozásokkal, és inkább csak ritkán, kis mennyiségben fogyasztasz alkoholt.

Helena Yankovska/unsplash.com

Az sem mindegy, hogy mit iszol

Az alkoholfogyasztás is történhet sokféleképpen, túl azon is, hogy milyen gyakran iszol. Nem mindegy ugyanis az sem, hogy mit viszel be a szervezetedbe. A magas cukortartalmú, és egyszerre többféle alkoholt is tartalmazó koktélokat például a legjobb, ha a lehető legmesszebbre elkerülöd. Az ilyen italok esetében nehezebb időben megérezni, hogy mennyi az, amit még jól tolerál a szervezeted, ráadásul könnyen gyulladásokat is okozhatnak.

De választhatsz bármilyen italt, ha nem jellemző rád a gyakori fizikai aktivitás, akkor az életkorod előrehaladtával még erőteljesebben fogod érezni, ha alkoholt fogyasztottál. Az pedig szintén nem elhanyagolható szempont, hogy az alkohol felgyorsítja az öregedési folyamatot. Hatására a bőr rugalmatlanabb lesz, valamint a ráncok korábban, és markánsabban fognak megjelenni. 

A rendszeres alkoholfogyasztás az egészségednek is árthat

A már korábban említett negatív tényezőkön túl a rendszeres alkoholfogyasztás még a legegészségesebb szervezetre nézve is veszélyes lehet. Az alkohol ugyanis az egész szervezetben csökkenti a sejtek hatékonyságát, ami a létfontosságú szerveink működésére is kihathat, végeredményben pedig krónikus betegségekhez vezethet. Ráadásul depresszív hatással van a viselkedésre és megnehezíti a világos gondolkodást.

Ez pedig még mindig nem minden. Míg az alkalmanként italozás kevesebb kockázatot hordoz magában, a rendszer alkoholfogyasztás jelentős hatást gyakorol a hormonszintre, különösen a tesztoszteronra. Az elmúlt években végzett számos tanulmány egyenesen azt mutatta ki, hogy heti két-három ital elfogyasztása három hét után jelentősen csökkenti a tesztoszteronszintet, egyúttal pedig a bélgyulladást is fokozhatja.

A lényeg, hogy mindig figyelmes és őszinte legyél magaddal. Tudd, hány poharat és milyen gyakran fogyasztasz. A legjobb, ha a lehető legkevesebb alkoholfogyasztásra törekszel. Ebben baráti összejöveteleken az alkoholmentes sörök is borok is sokat segíthetnek. Arra mindenképpen figyelj, hogy ha iszol is, csak annyit fogyassz bármiből, amennyiben biztos vagy, hogy jól esik.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!