Egészség / Életmód

Alkohol a vakcina után? Ennyi ideig még nem ajánlott

Alkohol a vakcina után? Ennyi ideig még nem ajánlott

Az Egyesült Királyságban – ahol most nyitottak újra a pubok – hamar égető kérdéssé vált az alkoholfogyasztás és a vakcina kapcsolata. Sheena Cruickshank, a Manchester Egyetem immunológusa az alábbit nyilatkozta:

„A COVID-19 vakcina beadása előtt az immunrendszernek a lehető legjobb állapodban kell lennie, ezért ha az előző este – vagy rögtön oltás után – alkoholt fogyasztunk, az nem segít.”

A Szputnyik V-re vonatkozó ajánlások

Egy orosz egészségügyi szakember még szigorúbb megközelítésre intett. Azt üzente honfitársainak, hogy a Szputnyik V oltás után két hónapig nem szabad alkoholt inniuk. Alexander Gintsburg, az orosz vakcina kifejlesztője azonban ez túlzásnak érezte. Twitteren írta ki, hogy szerinte elég, ha az oltás után mindössze három napig kerüljük az italozást. Véleménye szerint az összes vakcinára ez vonatkozik.

Mi a helyzet a többi vakcinával?

Amerikában nincs hivatalos álláspont az oltás és alkoholfogyasztás összefüggésében, mert a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcina kutatói nem kérték meg arra a kísérleti alanyokat, hogy tartózkodjanak ettől. Nincs is semmilyen említés arra vonatkozóan, hogy nem lenne szabad inni. Annak ellenére azonban, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az italozás negatívan befolyásolná bármely oltás hatékonyságát, a legtöbb megkérdezett orvos óvatosságra int ezzel kapcsolatban. 

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Avatar
  Háry László
  2021.04.21., 08:59

  Az orosz szakértő asszony döntésénél két motívációt sejtek: Oroszországban a kulturált alkohol fogyasztásnak lightosabbak a hagyományai, mint a világ országainak zömében. Azaz míg másutt egy korsó sör, vagy egy pohár bor a “mérték”, oroszhonban félüveg vodka! A másik: néminemű ravaszság! Ha a Szputnyikkal bármi gond lenne: – “Bizonyára alkoholizált a beoltott személy, az oltóanyag-hibátlan!”

  Válasz
 • Avatar
  Zsolt
  2021.05.05., 00:14

  Josh Hopkins? Ezt még nem hallottam…
  Az közismert, hogy a 3 firkászból kettő rosszul írja a JOHNS HOPKINS intézet nevét, de így még nem láttam.

  Válasz

Írj egy hozzászólást