A ciklusod ezen a szakaszában kerülnöd kellene az alkoholt

A ciklusod ezen a szakaszában kerülnöd kellene az alkoholt

Címlap / Életmód / Egészség / A ciklusod ezen a szakaszában kerülnöd kellene az alkoholt

Egy új tanulmányból kiderült, hogy a menstruációs ciklus második felében még a mérsékelt alkoholfogyasztás is negatív hatást gyakorol a termékenységre. A Human Reproduction című orvosi szakfolyóiratában megjelent tanulmány az alkoholfogyasztást és a termékenységet vizsgálta. Ez az első tanulmány, ami az alkoholfogyasztás a nők egyetlen menstruációs ciklusát fázisai szerint elemezte, nem pedig általánosságban hasonlította össze a termékenységet az alkoholbevitellel.

A megfigyelt nők és a kutatási metódus

A kutatás során több mint 400, 19-41 éves nőt vizsgáltak és esetükben legfeljebb 19 menstruációs ciklust követtek végig. A nőknek naplókat kellett készíteniük arról, mennyi és milyen típusú alkoholt fogyasztottak. Minden menstruációsban két vizeletmintát is adtak a várandósság ellenőrzése céljából.

Erős alkoholfogyasztóknak azok a nők minősültek, akik heti hatnál több alkoholtartalmú italt ittak. Mérsékelt alkoholfogyasztásúnak pedig azok, akik hetente három-hat italt vettek magukhoz. A mértéktelen kategóriába azok a nők kerültek, akik egy nap négy vagy több alkoholtartalmú italt fogyasztottak átlagban. Egy italnak felelt meg egy doboz sört, másfél deci bor, vagy egy rövidital.

A kutatók információkat gyűjtöttek olyan tényezőkről, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, mint például az életkor, a kórtörténet, a dohányzás, az elhízás, a fogamzásgátló módszerek alkalmazása és a teherbeesés szándéka. 

Dr. Taylor, a kutatás egyik vezetője elmondta:

„Megállapítottuk, hogy a menstruációs ciklus bármely szakaszában az erős alkoholfogyasztás szignifikánsan összefügg a fogamzás valószínűségének csökkenésével.”

Alkoholfogyaszás menstruáció alatt
SashaKhalabuzar/istockphoto.com

Ez tehát azt jelenti, hogy bármekkora mértékű, összetételű alkohol csökkenti az esélyét annak, hogy teherbe tudsz esni. Különösen igaz volt ez a luteális szakaszban, ami a menstruációs ciklus utolsó két hetét jelenti, a vérzés jelentkezése előtt.

„Ez a beágyazódás szakasza, amikor bizony nemcsak az erős, hanem a mérsékelt alkoholfogyasztás is jelentősen összefüggésbe hozható a fogamzás csökkent valószínűségével.”

Mennyi az annyi? 

Tényleg nagyon magas arányt kaptak a kutatók, ugyanis azok, akik a luteális fázis alatt mérsékelt, vagy erős alkoholfogyasztásnak tették ki a szervezetüket, 44%-kal csökkentették az esélyét a várandóságnak, szemben azokkal, akik nem ittak alkoholt.

Ennél csak azok produkáltak rosszabb arányt, akik a ciklus ovulációs szakaszában, tehát kb. a 14. nap környékén bizonyultak erős alkoholfogyasztónak. Akik így tettek, 61%-kal csökkentették a teherbeesés esélyét.

A mértéktelen ivók esélye további 19%-kal csökkent, mikor a luetális fázis alatt is ittak alkoholt, az ovulációs fázisban pedig ez az arány 41% volt. A kutatók fontosnak találták kiemelni, hogy nem találtak különbséget az eredményeikben a különféle italok között.

Alkoholfogyasztás ovuláció alatt
5seconds/depositphotos.com

Az alkoholfogyasztás nem fogamzásgátló

Megemlítették ugyanakkor azt is, hogy az alkoholfogyasztás nem jelenti azt, hogy valaki képtelen lesz teherbe esni. Ha ugyanis azt feltételezzük, hogy egy ciklus alatt egy egészséges, átlagos körülmények között élő, termékeny korban levő nő 25%-os eséllyel képes teherbe esni, akkor az azt jelenti, hogy 100 nőből mindössze 25 lesz azonnal várandós az első ciklusában. A korábbi adatok fényében a mérsékelt ivók esetében ez az arány 20 főre, a mértéktelen ivók esetében pedig 11 főre csökken, ám nem nulla. 

A kutatók szerint a tanulmány nem azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztás csökkenti a teherbe esés esélyét, és pl. nem szükséges a védekezés azok esetében, akik alkoholt isznak a luteális szakaszban. Ugyanakkor megmutatja, hogy összefüggés van az alkoholfogyasztás és a termékenység között, ami még a ciklus egyes szakaszait tekintve is megfigyelhető.

A lehetséges biológiai magyarázat a szakértők szerint az, hogy az alkoholbevitel befolyásolja az ovuláció folyamatát. Előfordulhat, hogy az adott ciklus ovulációs szakaszában nem szabadul fel petesejt, így nincs is mit megtermékenyíteni a hímivarsejteknek.

A másik magyarázat pedig az, hogy ha ez meg is történik, az alkohol hatására a megtermékenyített petesejt nem fog tudni megfelelően beágyazódni az anyaméhben, így ismét csak nem jön létre az egészséges várandósság.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást