Ami a szervezeteddel történik egy alkohollal átmulatott éjszaka után

Ami a szervezeteddel történik egy alkohollal átmulatott éjszaka után

Címlap / Életmód / Egészség / Ami a szervezeteddel történik egy alkohollal átmulatott éjszaka után

Vodka-szóda és sok minden más

A mértékletes alkoholfogyasztás nem okozhat túl nagy galibát egy egészséges szervezetben, azonban már egész kis mennyiségben érezhető a hatása. Főleg azok számára, akik nincsenek hozzászokva rendszeres fogyasztásához. Az összes amerikai filmben elengedhetetlen kellék a családi vacsorákhoz a pohár bor és sokak koronázzák meg fárasztó napjukat kedvenc tömény italuk elfogyasztásával.

Hétvégén pedig jöhet az igazi szórakozás, limit nélkül. A lelked csak erre várt, vége a hétnek, jöhet a jól megérdemelt vodka-szóda és sok minden más, de a tested nem feltétlen szavazott volna igennel. Mert az alkohol egy sor problémát okoz belül, amivel persze senki nem foglalkozik a gin-tonicos mámorban.

Haladjunk szépen sorban. Az első pohár felér egy igazi sokkal. Elkezdesz belazulni, az egész tested kezd elernyedni és a központi idegrendszerre olyan tudatmódosító hatással bír, amitől máris szebbnek és gondtalanabbnak látod a világot. Lehet itt meg kellene állni? Á, dehogy! Jöhet a következő pohár, amitől már nem csak hangosabb leszel, de egyre inkább veszíted el gátlásaidat és korlátaidat. Talán ezért olyan népszerű a randik előtt.

Alkoholfogyasztás hatása
Helena Yankovska/unsplash.com

A második, harmadik pohárnál már érdemes lenne legalább ennyi vízzel is hidratálni testünket egyidejűleg, hiszen az alkohol megköti a vizet a szervezetünkben, vagyis dehidratál. Ezért ébredünk szomjasan az éjszaka közepén, vagy másnap reggel egy átmulatott éjszaka után. Testünk könyörög, hogy pótoljuk az elvesztett vizet a szervezetünkből.

Az alkoholfogyasztás hatása az emésztőrendszerre

Nem elhanyagolható az emésztőrendszerre gyakorolt hatása sem. Az emésztőnedvek termelődését fokozza, ezért növeli az étvágyat és ezért találjuk magunkat az éjszaka közepén egy gyorsétteremben, hamburgert majszolva.

Savas környezetet teremt a gyomrunkban, ami ellen persze nem zöldségekkel, vagy smoothie-val fogunk fellépni, hanem jó kis egyszerű szénhidrátforrással, de a rosszabb fajtából. Jöhet a pizza, hamburger, gyros és utána valami jó édes desszert, ha már annyi cukrot veszítettünk. Aztán másnap felkelünk (ha fel tudunk jó esetben) és az egész nap szenvedés. Miért is?

Alkoholfogyasztás hatására az erek kitágulnak és ezért érezzük, hogy az alkohol az egész testünket átmelegíti. Ugyanilyen hatása van az agyban lévő érhálózatra is, ami a szervezet kiszáradásával együtt migrénes fejfájást válthat ki.

Ekkor már nincs mit tenni, érdemes fájdalomcsillapító segítségét igénybe venni, odafigyelve arra, hogy a gyomrunknak is kellő támogatást nyújtsunk valamilyen szénhidrátdús étel formájában. A test általában felvizesedik, gyakran láthatod vastagabbnak a végtagjaidat egy átbulizott éjszaka után. Ez szintén a megkötött vízre vezethető vissza.

Alkohol nélküli élet

A tested nagyon hálás lesz, ha nem mérgezed minden héten hatalmas mennyiségű alkohollal. Igen, a tested számára ez méreg, ami egy sor nagyon nehéz feladat elé állítja a szervezetedet. Amint felszámolsz a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztással, megtapasztalhatod az élet napos oldalát.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ki kellene hagynod egy hangulatos borkóstolót, vagy nemet kellene mondanod egy szülinapi bulira, egyszerűen csak próbáld mértékkel fogyasztani.

Ezt a bőröd is meg fogja hálálni, sokkal szebb és kisimultabb lesz, mivel nem kell vízhiánnyal küzdenie. Nem beszélve arról, hogy a fogyás is sokkal könnyebben megy majd, mivel nem kell beleszámolnod a 5-600 kalóriás koktélokat a napi kalóriamennyiségbe. Sokkal kevesebbet eszel majd, kiegyensúlyozottabb lesz a táplálkozásod. Ne feledkezzünk meg arról, hogy nem túl sokat ér egy ditéta, ha minden hétvégét egy több ezer kalóriás bulizással zársz.

Az alaphangulatot már 1-2 pohár borral is elérheted, ami után nem érzel késztetést egy hot-dogos kocsi kirablásához. Jobb lesz az alvásminőséged, arról nem is beszélve, hogy búcsút inthetsz a kínkeserves macskajajnak is. Teszteld tested jelzéseit, hogy mi történik az alkohol elhagyásával és többé soha nem lesz olyan kecsegtető a tíz margarita látványa.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást