Alig aludtál az éjjel? A legjobb tippek az alvászavar megszűntetésére

Alig aludtál az éjjel? A legjobb tippek az alvászavar megszűntetésére

Címlap / Életmód / Egészség / Alig aludtál az éjjel? A legjobb tippek az alvászavar megszűntetésére

Napjain egyharmadát alvással töltjük. Nem véletlenül. Szervezetünknek létfontosságú a pihenés. Ilyenkor lecsökken pulzusunk, légzésszámunk, szervezetünk méregtelenít, agyunk feldolgozza az ébrenlét alatt szerzett millió információt.

Az alvás fontossága

Aki nem alussza ki magát, csökken a tanulási képessége, figyelme, reakcióideje megnő, ingerlékenyebb és immunrendszere is meggyengül. Tartós kialvatlanság elhízáshoz vezethet, testi betegséget okoz, szellemi leépüléshez vezethet.

Vannak, akik jobban viselik a kialvatlanságot, ideig-óráig képesek arra, hogy ellássák napi teendőiket, ám a szervezet energiáival a végtelenségig nem lehet visszaélni. Megnöveli a cukorbetegség és magas vérnyomás betegség lehetőségét, a már meglévő betegségeket súlyosbítja.

Mi az alváshiány, alvászavar?

Az ember úgy érzi, hogy alvása nem volt pihentető. Alvászavarnak minősül az is, ha huzamosabb ideig – 1 hónapon keresztül – nehezen alszik el az ember, éjszaka többször felébred, és nehezen tud vissza aludni, és túl korán felébred spontán.

A felnőttek egy negyede érintett, súlyos alvászavarral a felnőtt lakosság tíz százaléka küzd.

Okozhatja testi vagy lelki betegség, a szervezet helytelen működése, de a környezeti tényezők, változások is befolyásolják. Leggyakrabban depresszió, szorongás, stressz okozza. Az alvászavar gyakoribb a nők és az idősebb emberek esetében.

Megoldások

Az altatók, gyógyszerek részmegoldást nyújtanak, ugyanis tartós szedés esetén nagy részükhöz hozzá lehet szokni. Ugyan azt a hatást csak a gyógyszeradag megemelésével lehet elérni a későbbiekben.

Azt se feledjük, hogy a gyógyszereknek mellékhatásaik vannak, adott esetben, huzamosabb, nagy dózis szedése esetén akár komoly mellékhatások.

Ezért mindig ki kell deríteni az alvászavar okát, és azt kezelni, helyre rakni.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Az első időszakban szinte mindenki otthon akarja kezelni a problémát, ám ha a tünetek egy hónap múlva is fennállnak, el kell menni orvoshoz. Ha hetente több éjszaka alszunk rosszul, mint jól, az már alvászavar, ahogy az is intő jel, hogy nappal álmosak vagyunk, nem tudunk koncentrálni.

Akkor is az orvos a megoldás, ha két-három alkalomnál többször ébredünk fel éjjel, és az ébredés jóval megelőzi az ébresztőóra csörgését. Oda kell figyelnünk arra is, hogy mennyi idő alatt alszunk el este, ugyanis, ha ez rendszeresen meghaladja a fél órát, az már nem szerencsés.

Házi praktikák

Sem tele gyomorral, sem üres gyomorral nem pihentető az alvás, így érdemes lefekvés előtt egy órával vacsorázni. Illik kerülni elalvás előtt a zsíros ételeket, ahogy a fűszeres ételeket is, hiszen ez megterheli a szervezetet, plusz munkát adunk neki.

Az alkohol – befolyásolja az alvás mélyebb szakaszait – és a koffein sem tesz jót. A zöld tea kerülendő, viszont – állítólag – a langyos mézes tej jót tesz. Érdemes lefekvés előtt fél órát a szabad levegőn tölteni, sétálgatni kicsit. Ez – többek között – oldja a stresszt.

Pár szó még a gyógyszerekről

Az altatók a központi idegrendszerre hatnak, ez pedig nem kedvez azoknak, akik alvási apnoéban szenvednek. Ez azt jelenti, hogy bizonyos emberek szervezete – például, akik nagyon vagy folyamatosan horkolnak – nem jut elég oxigén.

Ez komoly rizikó, és már önmagában lehet az alvászavar okozója. Tehát, aki horkol, ne kezdjen el otthon saját szakállára gyógyszert szedni, még olyat sem, ami gyenge. Inkább menjen orvoshoz, és ne rontson a helyzeten, ne veszélyeztesse egészségét.

Ismerd meg önmagad!

Minden ember életében van olyan időszak, amikor nehezebben alszik el, alvászavarral küzd. A szerencsés emberek úgy működnek, hogy leteszik a feneküket az ágy szélére és a fejük már alszik.

Vannak, akiknek elalvás előtt szükségük van egy kis olvasásra, beszélgetésre, vagy mérsékelt mennyiségű televízió nézésre. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes kialakítani olyan szokásokat, amik elősegítik a pihentető alvást.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!