Egészség / Életmód

Alapvető tudnivalók az ételintoleranciáról – elkerülhető a kialakulása és diétával kezelhető?

Alapvető tudnivalók az ételintoleranciáról – elkerülhető a kialakulása és diétával kezelhető?

A legújabb felmérések szerint a magyar lakosság 45%-a szenved valamilyen ételintoleranciában, ám sokan nem tudják, hogy valójában érzékenyek bizonyos élelmiszerekre – csupán a kellemetlen tünetekkel küszködnek. Mit kell tudni erről a betegségről?

Sok más betegséghez hasonló

Az ételintolerancia egy olyan lappangó betegség, ami ugyan okoz tüneteket, de általában mindenre gondolunk azok jelentkezésekor, csak éppen az érzékenységre nem.

Ezek a tünetek sok más betegség kórisméivel is megegyeznek, de ideje az ételintoleranciára gondolnod akkor, ha a vizsgálatok ellenére sem kapsz magyarázatot a kínzó és sokszor kellemetlen panaszaidra.

Hiszen milyen tüneteket produkálhat az ételintolerancia? Például hasfájást, puffadást, hasmenést, amikből sokan arra gondolnak, hogy sokat ettek, vagy egy kezdődő betegség áll a háttérben.

Megint mások kifejezetten azért isznak kávét, mert úgy vélik, anyagcsere gyorsító hatása miatt kell vécére menniük, holott könnyen lehet, hogy a hozzáadott tejre, vagy akár a kávéra érzékenyek.

Az ételintolerancia ezen felül okozhat még migrént, nem szűnő bőrpanaszokat (pl. ekcéma, pattanások, mitesszerek), de akár ízületi gondokat is.

Komoly betegségeket is kiválthat

Sok ember csak legyint az olyan tünetekre, mint amilyen a hasmenés, vagy néhány extra pattanás, de a kezeletlen ételintolerancia ezeknél jóval komolyabb betegségeket szintén kiválthat.

Ilyenek pl. a légző-, emésztőszervi és idegrendszeri betegségek, de akár a termékenységre is hatással lehet, pl. azzal, hogy ciszták jelennek meg a szervezetben.

Gyakori gond, hogy felborul a hormonháztartás, ami manapság egyébként is könnyen megeshet, nem véletlen, hogy olyan sokan küszködnek pajzsmirigy alul-, vagy éppen túlműködéssel. Gyerekeknél tanulási nehézségek és viselkedészavarok is megjelenhetnek, mintegy mellékhatásként, válaszként az ételintoleranciára.

Az orvosok körében egyébként vitatott kérdés, milyen mértékben járul hozzá az intolerancia a betegségek kialakulásához, de az biztos, hogy az odafigyelő táplálkozás mindenkinek segít megőrizni az egészségét – nem csak azoknak, akik ételérzékenyek.

Megelőzhető?

Az ételintolerancia megléte, vagy éppen hiánya nagyban összefügg a táplálkozásoddal, bélrendszered állapotával.

Alapvetően ezen a területen kezdődik minden, ezért van az is, hogy minden antibiotikumos kezelés mellé javasolják a probiotikumok fogyasztását. Ha jó állapotban van a bélrendszered, akkor ellenállóbb vagy a betegségekkel szemben.

Azonban, ha nem működik minden megfelelően (akár stressz, valamilyen fertőzés, vagy gyógyszer mellékhatása végett), a bélrendszer áteresztőképessége megnő, tehát a szervezet nem lesz olyan ellenálló, az allergénekkel szemben sem.

Így már könnyen kialakulhat, vagy súlyosbodhat az érzékenység, amin nyilván javíthatsz akkor, ha elkerülöd az adott élelmiszert, adalékanyagokat, illetve, ha segítesz a bélrendszerednek az öngyógyításban, pl.

az orvosok által is javasolt probiotikumok segítségével.

Hogyan kezelhető?

Az ételintoleranciát pont úgy kezelik, ahogy be is bizonyítják, hogy valóban helyes a diagnózis: diétával.

A felismerés történhet akár otthon elvégezhető gyorsteszttel is, ami sajnos nem olcsó (20-60 000 forint között mozog), azonban nagyon részletes képet mutathat arról, van-e bármilyen ételérzékenységed. Gyakorlatilag ingyenes, de sokkal hosszadalmasabb és bonyolultabb, ha saját magadat teszteled.

Ez azt jelenti, hogy ha gyanakodsz valamilyen alapanyagra (pl. glutén, laktóz, vagy akár citrusféle), akkor kizárod az étkezésedből 4-6 hétre. Ha ez idő alatt enyhülnek, vagy megszűnnek a tüneteid, akkor megvan a felelős. Ezzel csak az a probléma, hogy nem csak egy ételre lehetsz érzékeny, hanem összetett ételintoleranciád is lehet.

Tehát előfordulhat, hogy egy allergizáló alapanyagot felfedeztél, de nem szűntek meg a tüneteid, mert másra is érzékenyen reagálsz – így hamisan gondolhatod azt, hogy eredménytelen volt a diéta.

Megfelelő kezelés

A megfelelő kezelés mindenképpen orvossal történő egyeztetés után lehetséges. A legjobb megoldás a korábbiak tükrében a teszt, ami gyorsan kimutatja, milyen ételek, alapanyagok okozhatják az érzékenységet.

Ezután – az otthoni kísérletezgetés helyett – azért célszerűbb szakértő által ajánlott étrendet követni, mert könnyen hiánybetegség alakulhat ki nálad, ha a kizárt élelmiszert nem pótolod megfelelően.

Nyilván ez érzékenység függő, ha nem alapélelmiszerről van szó, hanem pl. a szójáról, akkor nem kell ilyesmi miatt aggódni.

Azonban azért sem árt a konzultáció, mert sokszor új alapokra kell helyezni a komplett étrendet, pl. gluténérzékenység esetén. Ez azt jelenti, hogy teljesen új liszteket, lisztkeverékeket kell vásárolnod, amik másfajta elkészítési módot igényelnek, más a kalóriatartalmuk, és így tovább. A legtöbb teszthez egyébként ajándékba adnak egy konzultációt is, így érzékenység esetén érdemes élned ezzel a lehetőséggel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást