8 alapvető fűszernövény a konyhakertbe

8 alapvető fűszernövény a konyhakertbe

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 8 alapvető fűszernövény a konyhakertbe

Az ügyesen összeválogatott fűszernövények nemcsak konyhád díszei lehetnek, de az ételek elkészítésekor is jó hasznukat veheted. Fantasztikus gasztronómiai élményt jelent ugyanis, ha frissen vágott alapanyaggal ízesíted a fogásokat!

Kakukkfű

Szinte bármilyen húst vagy köretet ízesíthetsz vele. Ha a francia konyha szerelmese vagy, egyenesen kötelező a citromos-mentolos aromát biztosító növény beszerzése, mely a gall szószok elengedhetetlen összetevője.
Kertben, ablakpárkányon vagy akár az asztalon is megterem.

Rozmaring

Báját nem csupán íze és illata, de megjelenése is hordozza. Az egyik legszebb fűszernövény az örökzöldek családjába tartozik, és mediterrán klímában érzi a legjobban magát – ennek ellenére a világ bármely pontján életképes.
Tartsd beltérben, ha lehet! Húsokhoz, burgonyához és paradicsomszószhoz tökéletes.

Zsálya

Fenséges szürkészöld árnyalata kiváló dekorációs elemmé teszi, ami nem utolsó szempont egy szoba- (vagyis konyha-) növény kiválasztásánál.
Erős, jellegzetes aromája utánozhatatlan ízt ad a húsoknak. Ha egyszer elkezded használni, garantáltan mindenki a receptedért könyörög majd! 

Kapor

Vidám, sárga virágai otthonosabbá teszik a konyhát. Egyedi íze új életet lehet az uborkás fogásokba, s alapjaiban rengeti meg a tojásos ételekről alkotott képed.
Ugyanakkor bármilyen szendvics, így a házi hamburger is profitálhat belőle, akárcsak a joghurtos vagy kefires salátaöntetek.

Bazsalikom

Szereted az olasz ízeket? A pizzától kezdve a spagettin át a töltött tésztáig egyszerűen mindenhez illik. Alapszabály, hogy amiben paradicsom van, abba jöhet egy kis bazsalikom is.
A fokhagymával elválaszthatatlan párost alkot, az így készült szószaid után még a tősgyökeres itáliaiak is megnyalnák az ujjukat.

Oregánó

Az olasz húsgolyó és a pizzatészta nem az igazi nélküle, mint ahogy a lasagna sem. Ezek a taljánok aztán tudnak valamit!
Rajtuk kívül egyébként a mexikóiak és a görögök is fölfedezték e mediterrán növény csodás aromáját. Vigyázz, erős íze miatt más fűszerekkel üthetik egymást!

Snidling

A hagymák családjába tartozó növény érdekessé tesz mindent, amihez hozzáadod. Burgonyasalátában, omlettben és sült krumpliban tökéletes, de mártásokhoz, hideg krémekhez – például körözötthöz – is használható.
Más hagymafélével nem érdemes vegyíteni, magában jobban érvényesül az íze.

Petrezselyem

Erősebb aromájú fűszernövényekkel, elsősorban oregánóval és majoránnával keverve a legfinomabb. Levesekhez és burgonyához szuper, magában rágcsálva pedig kellemessé varázsolja a leheletet, illetve jót tesz az emésztésnek. Esztétikai előnye, hogy friss és könnyed megjelenésűvé varázsol mindent, amibe beleteszed.
Ha fűszernövényekkel dolgozol, jó, ha tudod: a frissen vágott változattal enyhébb, míg szárítottal erősebb ízhatást érhetsz el. Amennyiben házi kedvenccel osztod meg a lakásod, ügyelj rá, hogy négylábú cimborádnak ne legyen lehetősége lelegelni az egészet, mert a nagy mennyiségtől csúnya gyomorrontást szenvedhet!

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!