Egészség / Életmód

Ahogyan az emésztésed változik a ciklusod során

Ahogyan az emésztésed változik a ciklusod során

Az életmódváltásomat egy sokkal tudatosabb szellemi-lelki jelenlét jellemzi. Korábban természetesnek és magától értetődőnek vettem számos olyan dolgot, amiről ma már tudom, hogy megérdemli a kiemelt figyelmet – ilyen a ciklusunk is.

Amióta jobban ügyelek magamra és az egészségemre, pontosan tudom, milyen testi és lelki változások mennek végbe a szervezetemben egy adott hónap alatt. Naptár nélkül is érzem, hol tartok a ciklusomban és ehhez csak annyi kellett, hogy tudatosabban táplálkozzak, és jobban koncentráljak magamra. Azonban míg bizonyos jelek abszolút egyénfüggőek, addig más tüneteket a hormonjaink irányítanak – és ez nem csak magára a menstruációra, hanem az emésztésünkre is vonatkozik.

Az az átkozott puffadás

Sok nőnél szinte mindennapos probléma a puffadás: a többség lapos hassal kel, aztán ahogy telik-múlik az idő, úgy kerekedik a pocakunk is a nap vége felé. Ez gyakorlatilag óhatatlan, bár a mértéke nem mindegy. Azonban talán te is megfigyelted, hogy úgyis nagyobb lesz a hasad, hogy az adott napon még semmit sem ettél – vajon mitől lehet ez? Ha nem kívülről vitted be azt az ételt, amitől teltebbnek tűnsz, vagy amitől felpuffadt a hasad, akkor minden bizonnyal a testeden belül lejátszódó folyamatokról van szó.

A nők túlnyomó többségének inkább a ciklusának második felében vannak has puffadással járó tünetei. Ekkor jellemző módon nem csak a melleink, hanem a hasunk is feszesebbé, kerekebbé válik.

Ennek hátterében részben a helytelen étkezési szokások állnak, hiszen a menstruáció jelentkezése előtt hajlamosabbak vagyunk többet, ráadásul össze-vissza enni. Ez fokozza a szervezetben végbemenő, hormonális változások mellékhatásait, amiknek egyik jellemző tünete a fokozott gázképződés. 

Emelkedő progeszteron

Az említett tünetekért a megemelkedett progeszteronszint tehető felelőssé. Ez a hormon a menstruációs ciklusban és a terhesség során is nagyon fontos szerepet tölt be. Szintje az ovulációig, tehát a ciklus feléig meglehetősen alacsony, ám ezt követően megemelkedik, és emelkedett is marad egészen a menstruáció jelentkezéséig.

Kép: 2mmmedia/depositphotos.com

Ha az adott hónapban bekövetkezik a terhesség, akkor a progeszteronszint tovább emelkedik, ha azonban ez nem történik meg, akkor a hormontermelés abbamarad – megérkezik a menstruáció. Ezzel együtt emelkedik a szervezetedben az FSH elnevezésű hormon szintje, aminek hatására ismét újabb tüszőérés indul meg a szervezetben. A progeszteron elsődleges szerepe egyébként az, hogy a méhnyálkahártyát alkalmassá tegye a megtermékenyült petesejt beágyazódására, biztosítsa a terhesség megmaradását.

Másik fontos rendeltetése, hogy az ösztrogénnel közreműködve lassítja a bélműködést. Erre a várandósság során azért van szükség, mert minél lassabban ér végig a szervezetünkön az adott étel, annál több tápanyag tud belőle felszívódni, így a fejlődő magzat nagyobb eséllyel kap meg mindent, amire szüksége van.

Nem szabad elfelejteni, hogy a szervezetünk nem tudja, hogy az adott hónapban lesz-e megtermékenyítés, vagy sem, ezért automatikusan arra készül, hogy minden feltétel ideális legyen. Ezért okoz az emelkedett progeszteronszint székrekedést, puffadást, és ezért áll minden helyre legkésőbb akkor, amikor megjön a vérzésed. Nem véletlenül tapasztal sok nő ilyenkor hasmenést, gyorsabb anyagcserét – ezekért a tünetekért az alacsonyabb progeszteronszint tehető.

Mit tehetsz a tünetek ellen?

Először is nagyon fontos a megfelelő étkezés: fogyassz rostokban gazdag ételeket, amik mellé ne felejts el sok folyadékot inni! Ez automatikusan gyorsítja az anyagcserét, szemben a finomított lisztekből és cukrokból készült, sokszorosan feldolgozott élelmiszerekkel (amiket persze sokkal jobban kívánunk ilyenkor). Nagyon sokat segít a mozgás, aminek nem kell feltétlenül megerőltetőnek lennie, és ami nem csak azért hat, mert edzésen égeted a felesleges kalóriákat. A sport beindítja a bélmozgást, így a gázok könnyebben távoznak, gyakorlatilag azonnal láthatod, hogy enyhül a puffadás.

Ezeken túl az egyik leghatékonyabb módja a puffadás megszüntetésének a fermentált zöldségek, illetve azok leveinek fogyasztása.

A legújabb kutatások szerint ezek a házilag is könnyen és olcsón elkészíthető savanyúságok mindenkinek segítséget jelentenek a bélflóra helyreállításában, sőt, sokszor hatékonyabbnak bizonyulnak a probiotikumoknál is. A ciklus második felében különösen nagy segítséget jelenthetnek, amikor nem csak a gázképződés, hanem az emésztés segítése is lényeges szempont.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást