A legjobb módszerek, melyekkel gyors és határozott döntéshozó lehetsz

A legjobb módszerek, melyekkel gyors és határozott döntéshozó lehetsz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A legjobb módszerek, melyekkel gyors és határozott döntéshozó lehetsz

Ha gyakran szerepel a szótáradban a „nem tudom” kifejezés, akkor most adunk pár tippet ahhoz, hogy elhagyhasd, vagy legalábbis ne kelljen túl gyakran ehhez nyúlnod. Sok olyan helyzet van, amikor elvárják tőled a gyors döntést és, ha látják rajtad a hezitálást, akkor nem a határozott nőt látják majd benned. Na, de majd mostantól…

Koncentrálj!

Nem baj, ha gyakran álmodozó típus vagy, de amikor valakivel beszélgetsz, akkor igenis figyelj rá, mert bármikor adódhat olyan helyzet, mikor neked szegez egy kérdést.

És hát elég kellemetlen visszakérdezni, ráadásul vannak olyan emberek, akik erre különösen érzékenyen reagálnak. Ahhoz, hogy határozott döntéseket hozz, elengedhetetlen a koncentráció.

Ha hajlamos vagy nem a beszélgetőpartnereidre figyelni, akkor ezen sürgősen változtass, mert sokkal többet ér majd a szavad, ha látják, hogy képben vagy.

Ne kételkedj magadban!

Sokan azért képtelenek gyors döntéseket hozni, mert nem bíznak magukban és csak az érdekli őket, hogy mások mit szólnak majd a döntéseikhez. Próbálnak mindenkinek imponálni és ettől egy bizonytalan ember látszatát keltik.

Azzal is számolnod kell, hogy, ha túl sokáig hezitálsz, akkor meghozzák helyetted mások a döntést és ez az élet minden területére igaz.

Például, ha megkérdezik tőled, hogy milyen filmet néznél szívesen a moziban, akkor vágd rá miután döntöttél, ne mérlegelj, ne gondold túl, egyszerűen csak mondd ki, amit érzel. Ehhez pedig az kell, hogy magadban legyél biztos és a belső hangodban.

Ne agyald túl!

Óriási hiba, ha mindent túlgondolsz és még egy egyszerű vacsorameghívásra is napokig nem tudsz választ adni. Mi van akkor, ha egyszerűen csak hallgatsz az első megérzésedre?

Nem, nem elhamarkodott döntést kell hoznod, hanem olyat, amit a szíved súg. Akár gyakorolhatod is a barátnőddel.

Villámkérdéseket tesz fel neked és kötelező pár másodperc után választ adnod.

Felfoghatjátok játékként is akár. Amint elkezded ezt alkalmazni, idővel szokássá alakul és meglátod, hogy sokkal határozottabban léphetsz fel az érdekedben.

Az a bizonyos belső hang

Amire most, vagy figyelsz, vagy nem, de muszáj megtanulnod hallgatni rá és együttműködni vele.

Figyeld meg, hogy mennyire jók az első megérzéseid, mert sokszor mindig az a legjobb, csak valahogy tökéletesen megtanuljuk ezt elnyomni magunkban és inkább hallgatunk a kételyekre, idegeskedünk a döntésünk kimenetele miatt.

Ez kemény önismeret és addig sajnos képtelen leszel a határozott, JÓ döntésekre, amíg nem ismered a belső hangodat.

Nem kell egyből reagálnod!

Bár fontos a gyors reakció is, azért ezt ne öt másodperces időtartamra értsd. Nyilván furcsán néz ki, ha percekig meg sem szólalsz és csak gondolkozol a megfelelő válaszon.

Az események ennél gyorsabban mennek melletted. Viszont nem kell azonnal reagálnod, mikor a beszélgetőpartnered még be sem fejezte a mondandóját.

Nyugodtan várj egy kicsit, mielőtt felelsz a másiknak. Ezt majd a helyzet adja, a beszélgetés ritmusa.

Csak semmi meggondolatlanság!

Szögezzünk le valamit: a gyors nem egyenértékű a hirtelen, indulatokkal teli döntésekkel. Ugyanis utóbbi szintén egy határozatlan ember hozzáállását tükrözi.

Amikor a szád megelőzi a gondolataidat, akkor sokszor hatalmas zagyvaságokat hordhatsz össze. Tehát ne válaszolj meggondolatlanul, az elején elég, ha csak egy kicsit gyorsítasz a tempódon.

Utána már zsigerből fognak jönni a gyors és határozott válaszok, döntések.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást