5 tipikus vita, ami minden kapcsolatban megvan, és 5 tanács, amivel megszüntethetitek őket

5 tipikus vita, ami minden kapcsolatban megvan, és 5 tanács, amivel megszüntethetitek őket

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 tipikus vita, ami minden kapcsolatban megvan, és 5 tanács, amivel megszüntethetitek őket

Minden kapcsolatban vannak kisebb-nagyobb összezörrenések, és teljesen egyedi az is, melyik páros mennyi időt tölt veszekedéssel. De bátran mondhatjuk, hogy vannak olyan tipikus viták, amik – ha nem is állandóan, de időszakosan – egész biztosan felbukkannak minden kapcsolatban. Lássunk ezekből néhányat!

Meddig maradjatok fenn?

Ha megegyezik a munkabeosztásotok és a napirendetek, ráadásul a bioritmusotok is egy rugóra jár, akkor nagyon szerencsések vagytok. Sajnos nem ez az átlag!

Sokkal jellemzőbb, hogy az egyik fél tovább maradna fenn, a másik inkább aludna, vagy tévé nézés helyett olvasna – csakhogy a tévé zavaró, ha az ember egy könyvbe mélyedne, és a lámpafény is idegesítő tud lenni, mikor nagyban moziznál.

Megoldás: Mindenképpen alakítsatok ki az otthonotokban egy tévézős sarkot, mégpedig a hálószobán kívül. Így aki pihenni, olvasni szeretne, megteheti a hálóban, aki tovább maradna fenn, az meghúzhatja magát a tévésarokban.

 

Ki pakoljon?

Ha véletlenül megegyezik az ízlésetek a nyaralás helyszínét, idejét és formáját tekintve, akkor biztos, hogy nálatok is tipikus vita a pakolás kérdése.

Aligha van olyan páros, aki ne különbözött volna össze azon, hogy mennyi cuccot vigyen magával az üdülésre, és azokat ki pakolja el.

Megoldás: Legjobb megoldás, ha az vállalja a pakolást, akinek jobban és helytakarékosabban megy – egy átlagembernek nem kell olyan sűrűn bőröndbe rakodnia, hogy ez vita kérdése legyen. Amennyiben mégis probléma köztetek, osszátok meg a feladatokat!

Ha a párod precízebben tud rakodni, akkor az a minimum, hogy mindent gondosan (és már összehajtogatva) odakészítesz számára. Természetesen ugyanez a rendszer fordítva is tökéletesen tud működni.

Mennyi időt töltsetek a családdal?

A nők valahogy sokkal könnyebben válnak le a családjukról, legalábbis általában. Ebből adódik, hogy azon kapod magad, a te családoddal szinte semmi időt nem töltötök, az anyósoddal és az apósoddal viszont rendszeresek a programok.

Amennyiben te igényelnéd a közös időt, de erre nem igazán vevő a barátod, az egyértelműen feszültséget generálhat köztetek.

Megoldás: Sajnos hosszadalmas a megoldás, és szép fokozatosan kell haladnotok annak érdekében, hogy senki se sértődjön meg (ez nem lesz egyszerű). El kell érned, hogy a barátod családja elfogadja, hogy ti már különálló egységet képeztek, egyáltalán nincs szükségetek az állandó kontrollra.

Nyilván nem kell kizárólag ünnepekre redukálni a találkákat, de ha rendszeresen külön programokat szerveztek magatoknak, emellett pedig bizonyítjátok az önállóságotokat, akkor szép lassan csökkenni fog az összeruccanások száma.

Mennyit legyetek együtt?

Átvitt értelemben és szó szerint is gyakori vita ez a kapcsolatokban: sokszor más-más igényei vannak a feleknek az ágyban, és úgy általában az életben.

Mindkét probléma megoldására törekednetek kell, ugyanis alááshatja a szerelmeteket, ha nem találjátok ebben a két kérdésben az összhangot.

Megoldás: Akármennyire is kínosnak érzed, ezekről a témákról nem lehet eleget beszélni a párkapcsolatban. Azonnal mondanod kell, ha úgy véled, kevés időt töltötök együtt, túl sokat lóg a barátaival, vagy éppen te több összebújást igényelnél.

Nyilván jelezned kell azt is, ha szinte fullasztó számodra, hogy állandóan együtt lógtok. Ezek a szokások, rutinok sajnos nem változnak meg maguktól, tennetek kell az előrelépésért. Ennek első fázisa az, hogy alaposan kivesézitek, mi a problémátok, és végül olyan, köztes megoldást találtok, ami mindkettőtök számára ideális.

Mire, mennyit költsetek?

Nagyon nem könnyű kérdés a pénz az életben, márpedig a vele járó problémákat együtt kell megoldanotok a szerelmeddel. Megannyi gond felütheti a fejét az anyagiakkal kapcsolatosan, de általában az szokott nehézséget okozni, hogy nem értetek egyet a kiadásokat illetően. Egyikőtök spórolna, másikótok többet költene, egyikőtök bátor, és bevállal egy hitelt a cél érdekében, a másikótok viszont hallani sem akar erről a kockázatról.

Megoldás: Mindenképpen beszélnetek kell a pénzről, jó, ha időnként (közösen) költségvetést is készítetek, így pontosan láthatjátok, hogyan álltok. Emellett el kell fogadnotok, hogy nem feltétlenül ugyanaz fontos számotokra: amire te szívesen költesz, arra lehet, hogy a szerelmed nem áldozna ennyit.

Fontos, hogy te is visszavegyél, ha túlköltekezel, de neki is el kell fogadnia, hogy ha ez neked számít, akkor nem pénzkidobás költeni rá.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!