6 pszichológiai trükk, amivel egyszerűbbé teheted az életed!

6 pszichológiai trükk, amivel egyszerűbbé teheted az életed!

Címlap / Életmód / Egészség / 6 pszichológiai trükk, amivel egyszerűbbé teheted az életed!

Az életet hajlamosak vagyunk túlbonyolítani. A múlton rágódunk, a jövőtől rettegünk, időről-időre értelmetlen vitákba keveredünk, és olykor még a legegyszerűbb, leglényegtelenebb döntés is atomfizika-nehézségűnek tűnhet. Ha te is úgy érzed túl sok a stressz az életedben, és nincs időd a valóban fontos dolgokra, próbáld ki a most következő trükköket, melyek segítséget nyújthatnak a boldogabb, kiegyensúlyozottabb mindennapokhoz!

Szűkítsd le a lehetőségeket!

Vannak, akik úgy gondolják, hogy minél több opció áll rendelkezésünkre, annál jobb. Ám a valóságban a túl sok választási lehetőség általában megbénítja az embereket. Iyengar és Lepper 2000-ben végzett kutatása szerint az emberek egy időben maximum négy alternatívát képesek figyelembe venni, mikor döntést hoznak. Nem baj tehát, ha információkat gyűjtesz, mielőtt döntést hozol, de a túl sok tény, illetve adat egy idő után csak még jobban összezavarhat.

A legjobb, ha csökkented az információk számát, és csak a lényeges elemekre összepontosítasz. Ne akarj egy témával kapcsolatban minden létező szempontot megismerni, hiszen elképzelhető, hogy mindössze négy információ alapján már megfelelő döntést hozhatsz.

Tudj megbocsájtani!

A megbocsájtás különösen nehéz némelyikünk számára, ám szükséges, ahhoz, hogy megőrizhessük emberi kapcsolatainkat.

A megbocsájtás nem azt jelenti, hogy ami történt az rendben van. Csupán azt, hogy nem vagy többé hajlandó magaddal cipelni a hozzá fűződő fájdalmat, és negatív gondolatokat. Azzal, hogy elengeded a haragot, vagy sértettséget, az életed is sokkal könnyebb, és nyugodtabb lehet majd!

Ezt a tudomány is alátámasztotta. A Stanford Egyetem kutatói szerint a megbocsájtás nagyban hozzájárul az általános jóléthez és boldogsághoz.

Szabadulj meg a negatív gondolatoktól!

A negatív gondolatok romboló hatással lehetnek nem csupán a hangulatunkra, de az egészségünkre is. Ha te is gyakran esel bele a negativitás csapdájába, elsőként fontos, hogy felhagyj az önmarcangolással, és változtass a belső hangodon!

Próbálj tudatosan pozitív üzeneteket közvetíteni önmagad felé, ha kell, beszélj hangosan a tükör előtt!

A Madridi Egyetem tanulmánya szerint, hatékony módszert jelenthet a szorongás ellen, ha leírjuk a félelmeinket, illetve aggodalmainkat egy papírra, majd megsemmisítjük azt! Mindegy, hogy összetéped, vagy elégeted a papírt, a lényeg, hogy fizikailag is megsemmisítsd, így megszabadulhatsz a mérgező tévképzetektől!

Egyszerre csak egy dologra koncentrálj!

A multitasking kifejezést manapság legtöbbször akkor használjuk, ha valaki egyszerre több feladatot szeretne ellátni. Bár a multitaskingot végző személy így hatékonyabbnak érzi magát, valójában ilyenkor könnyedén beleeshetünk abba a hibába, hogy feladatról-feladatra ugrálunk, és végül semmit nem tudunk befejezni a nap végére.

A legjobb, amit tehetsz, hogy a jelentősebb, intenzív figyelmet igénylő feladatok esetében egyszerre csak egy dologra koncentrálsz, így sokkal kevesebb energiabefektetéssel és gyorsabban végezhetsz a teendőkkel!

Tanulj meg nemet mondani!

Vannak emberek, akik képtelenek nemet mondani, legyen szó akár a munkahelyi feladatokról, akár ismerőseik kéréseiről.

Azzal, hogy minden szívességre gondolkodás nélkül rábólintasz, csak azt éred el, hogy előbb-utóbb teljesen kiégsz, és nem marad időd a számodra igazán fontos dolgokkal foglalkozni.

Éppen ezért fontos, hogy változtass ezen, és megtanulj nemet mondani!

Így lehetőséget kapsz arra, hogy olyan tevékenységekkel töltsd az idődet, amelyek valóban számítanak.

Koncentrálj a jelenre!

A mai technológia vezérelte, rohanó világban olykor elfelejtjük, hogyan kell a pillanatnak élni, és örülni a hétköznapok nyújtotta élményeknek.

Ha számodra is nehézséget okoz a jelen élvezete, próbáld ki a meditációt!

A Mindfulness egy manapság rendkívül népszerű meditációs technika, melynek lényege a tudatos jelenlét.

A meditáció során kizárólag a jelenre koncentrálunk, miközben nem értékeljük, vagy minősítjük azt sehogysem.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!