5 ütős TED talk a lelki egészségről

5 ütős TED talk a lelki egészségről

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ütős TED talk a lelki egészségről

Ahelyett, hogy a Facebookot pörgeted vagy üzeneteket írsz a szabadidődben, azt tanácsoljuk, hogy minden héten nézz meg inkább egy-egy TED talk videót azzal kapcsolatban, ami éppen foglalkoztat. A lelki egészség egy nagyon fontos téma, amivel sajnos nagyon keveset foglalkozunk manapság, de megígérjük, hogy a véleményed hamar megváltozik, ha megnézed ezeket a videókat.

A mindennapi panaszkodás

Alison Ledgerwood előadásának fő témája a siker és a kudarc, illetve az, hogy hogyan reagálunk rá mindennapi életünk során. A jó hír az, hogy a sikerek valóban felpörgetnek és motiválnak, a kudarcoknak és a rossz híreknek viszont sajnos sokkal nagyobb súlya van, mint a pozitívumoknak, amikbe hajlamosak vagyunk hosszabb távon beleragadni. Az előadást több kutatással is alátámasztja, majd végül egy megoldási kulcsot is ad a kezünkbe, hogy hogyan jöhetünk ki a negatív panaszkodási spirálból. Ha érdekel, mi ez, kattints!

Lelki kontra fizikai egészség

A következő videó nagyon érdekes kérdést feszeget, mégpedig azt, hogy miért szorítjuk annyira háttérbe a lelki egészségünket a fizikaival szemben? Gondolj bele, amikor eltörik a lábad, akkor nem mondja senki, hogy semmi baj, majd elmúlik, csak idő kell neki, egyből orvoshoz mész, ha viszont depressziós vagy magányos vagy, a társadalmilag elfogadott válasz leginkább ez. Az előadás szívszorító és egyben nagyon racionális indokokkal támasztja alá azt, hogy sokkal többet kellene foglalkoznunk a lelki egészségünk fenntartásával. Szóba kerül például a magány, a rágódás, a kudarc vagy a visszautasítás, amik ellen igenis lehet küzdeni!

Izgalom és idegesség

Neil Hughes előadásában az izgalom és az idegesség közötti hasonlóságról, a változásokról és a szokásokról beszél. Érdekes példájával szemlélteti, hogy az ember mennyire gyorsan hozzászokik valamihez, ami nagyon hasznos, de egyben veszélyes fegyver is. Gondolj bele, hogy holnaptól egy olyan szemüveget kéne hordanod, amiben fejjel-lefelé látod a világot, néhány napon belül azonban már normálisnak tűnne, hiszen az agyad hozzászokna, te pedig már ezt tartanád normálisnak. Azonban amikor lekerül a szemüveg, minden újra a feje tetejére áll. Elgondolkodtató, nem igaz?

Jótékony stressz?

A következő videó egy manapság már mindennapi jelenséggel, a stresszel foglalkozik. Az előadó, Kelly McGonigal egészségpszichológusként dolgozik, és egy vallomással kezdi az előadást. Bevallja, hogy hosszú évekig egy kártékony, negatív jelenségként tanított a stresszről, mikor egy kutatás ráébresztette, hogy a stressz valójában hasznos és pozitív is lehet. Érdekes feltevés, ugye? Lehet, hogy a stresszmégis hasznos és fontos részeaz életünknek? Kattints, hogy megtudd, mi a folytatás!

Depresszió és boldogság

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan előadást ajánlunk neked, amiben a depresszióról, a boldogságról és az életkedvről van szó. Ha voltál már hasonló helyzetben, azaz amikor azt érezted, hogy körülötted semmi nem stimmel, semmihez nincs kedved vagy minden bosszant, vagy van olyan ismerősöd, aki hajlamos a depresszióra, akkor elsőre lehet, hogy érzékenyen érint majd a videó, de hidd el, még második vagy harmadik alkalommal is találhatsz benne valami újat, amit korábban nem fedeztél fel. A lényeg, hogy ne érezd azt, hogy egyedül vagy, hiszen már az a tudat is sokat segít, hogy mások is hasonlóan gondolkodnak, mint te és van megoldás a problémádra.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!