5 mennyei spanyol édesség, amit otthon is elkészíthetsz

5 mennyei spanyol édesség, amit otthon is elkészíthetsz

Címlap / Életmód / Receptek / 5 mennyei spanyol édesség, amit otthon is elkészíthetsz

Ha a spanyolokról nem csak a bikaviadal, a jóképű férfiak és elegáns dívák jutnak eszedbe, hanem a jó borok és a tapas-ok is, akkor biztosan örülni fogsz mostani összeállításunknak, mert a mediterrán ország gasztronómiájába kalauzolunk el, mégpedig a desszertek birodalmába.

Churros

Spanyolország egyik legjellegzetesebb édessége a churros, ami lényegében sült tésztarudacska cukorral borítva.

Elkészítése:

Tésztájához 2,5 dl vízből, 1,5 teáskanál kristálycukorból és 2 evőkanál étolajból készíts főzetet, ha pedig felforrt, húzd le a tűzről, és keverj hozzá 150 gramm búzalisztet, míg a tészta egy nagy labdává nem áll össze.

Ekkor töltsd habzsákba, és a csillagfejen keresztül nyomj belőle csíkokat a felforrósított olajba.

A kisült tésztát forgasd fahéjas cukorba, tálaláskor pedig kínálj csokipudingot mellé.

Magdalenas

A Magdalenas spanyol teasütemény, ami leginkább a briósra vagy a muffinra hasonlít, de mégis más.

Elkészítése:

Egy nagy tálban verj fel jó alaposan 20 dkg tojást, majd adj hozzá 20 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, végül 5 evőkanál olvasztott vajat és 15 dkg sertészsírt.

Kis muffin sütőformákban süsd aranybarnára, majd forró kakaó vagy kávé mellé kínáld.

Ha szeretnéd, tetszés szerint díszítheted is a sütiket például magokkal, gyümölcsökkel, szórásokkal is.

Katalán krém

Igaz, nem spanyol, hanem katalán, de mégis az országhoz kötődik a híres krém, amit elkészíteni viszonylag egyszerű, de mindenképpen kell hozzá flambírozó pisztoly.

Hogy pontosan honnan származik, arról egyébként máig vita folyik.

Elkészítése:

7,5 dl vaníliával összeforralt tejszínt kell 8 tojássárgájához csurgatni, amit előzőleg 15 dkg cukorral kevertél ki.

A krémet töltsd kis formákba, a tetejüket szórd meg cukorral, és pirítsd meg őket a pisztollyal.

Ez az az édesség, amit éttermekben créme brulee néven találsz, nagyon hasonlít a créme caramelhez, vagy más néven a flanhoz, mégsem azonos vele. De akkor nézzük is meg ezt is!

Flan vagy krém karamell

Ha rajongsz a katalán krémért, de nincs flambírozó pisztolyod, vagy csak félsz a gyakorlat hiányától, nyugodtan kísérletezz ezzel a flancos éttermekben ritkább, de a spanyol otthonokban annál gyakoribb édességgel.

Elkészítése:

4 dkg cukorból és 1 teáskanál vízből készíts karamellt, majd csurgasd rögtön a hőálló tálkák aljára, és hagyd teljesen kihűlni.

2 tojást keverj fehéredésig 6 dkg cukorral, majd öntsd 2,5 dl felforralt tejhez.

Töltsd meg a krémmel a tálkákat, majd helyezd őket egy tepsibe, aminek a 2/3-áig önts forró vizet.

150 fokon süsd 40 percig, majd hagyd kihűlni a desszertet, mielőtt kifordítod a formából.

Baszk csokoládéhab

Ez a könnyed, rumos finomság méltó zárása lehet egy gazdag, mediterrán ebédnek.

Elkészítése:

18 dkg jó minőségű csokoládét olvassz fel vízgőz fölött, majd hagyd egy picit hűlni, mielőtt hozzákeversz 1 evőkanál vajat, 2 evőkanál rumot és 3 tojássárgáját.

A tojások fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan keverd a csokoládéhoz. Töltsd tálkákba az édességet, és tedd egy éjszakára hűtőszekrénybe, mielőtt tálalod őket.

Kandírozott narancshéjjal, esetleg bogyós gyümölcsökkel megszórva még különlegesebb lesz.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!