Ha a spanyolokról nem csak a bikaviadal, a jóképű férfiak és elegáns dívák jutnak eszedbe, hanem a jó borok és a tapas-ok is, akkor biztosan örülni fogsz mostani összeállításunknak, mert a mediterrán ország gasztronómiájába kalauzolunk el, mégpedig a desszertek birodalmába.
Churros
Spanyolország egyik legjellegzetesebb édessége a churros, ami lényegében sült tésztarudacska cukorral borítva.
Elkészítése:
Tésztájához 2,5 dl vízből, 1,5 teáskanál kristálycukorból és 2 evőkanál étolajból készíts főzetet, ha pedig felforrt, húzd le a tűzről, és keverj hozzá 150 gramm búzalisztet, míg a tészta egy nagy labdává nem áll össze.
Ekkor töltsd habzsákba, és a csillagfejen keresztül nyomj belőle csíkokat a felforrósított olajba.
A kisült tésztát forgasd fahéjas cukorba, tálaláskor pedig kínálj csokipudingot mellé.
Magdalenas
A Magdalenas spanyol teasütemény, ami leginkább a briósra vagy a muffinra hasonlít, de mégis más.
Elkészítése:
Egy nagy tálban verj fel jó alaposan 20 dkg tojást, majd adj hozzá 20 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, végül 5 evőkanál olvasztott vajat és 15 dkg sertészsírt.
Kis muffin sütőformákban süsd aranybarnára, majd forró kakaó vagy kávé mellé kínáld.
Ha szeretnéd, tetszés szerint díszítheted is a sütiket például magokkal, gyümölcsökkel, szórásokkal is.
Katalán krém
Igaz, nem spanyol, hanem katalán, de mégis az országhoz kötődik a híres krém, amit elkészíteni viszonylag egyszerű, de mindenképpen kell hozzá flambírozó pisztoly.
Hogy pontosan honnan származik, arról egyébként máig vita folyik.
Elkészítése:
7,5 dl vaníliával összeforralt tejszínt kell 8 tojássárgájához csurgatni, amit előzőleg 15 dkg cukorral kevertél ki.
A krémet töltsd kis formákba, a tetejüket szórd meg cukorral, és pirítsd meg őket a pisztollyal.
Ez az az édesség, amit éttermekben créme brulee néven találsz, nagyon hasonlít a créme caramelhez, vagy más néven a flanhoz, mégsem azonos vele. De akkor nézzük is meg ezt is!
Flan vagy krém karamell
Ha rajongsz a katalán krémért, de nincs flambírozó pisztolyod, vagy csak félsz a gyakorlat hiányától, nyugodtan kísérletezz ezzel a flancos éttermekben ritkább, de a spanyol otthonokban annál gyakoribb édességgel.
Elkészítése:
4 dkg cukorból és 1 teáskanál vízből készíts karamellt, majd csurgasd rögtön a hőálló tálkák aljára, és hagyd teljesen kihűlni.
2 tojást keverj fehéredésig 6 dkg cukorral, majd öntsd 2,5 dl felforralt tejhez.
Töltsd meg a krémmel a tálkákat, majd helyezd őket egy tepsibe, aminek a 2/3-áig önts forró vizet.
150 fokon süsd 40 percig, majd hagyd kihűlni a desszertet, mielőtt kifordítod a formából.
Baszk csokoládéhab
Ez a könnyed, rumos finomság méltó zárása lehet egy gazdag, mediterrán ebédnek.
Elkészítése:
18 dkg jó minőségű csokoládét olvassz fel vízgőz fölött, majd hagyd egy picit hűlni, mielőtt hozzákeversz 1 evőkanál vajat, 2 evőkanál rumot és 3 tojássárgáját.
A tojások fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan keverd a csokoládéhoz. Töltsd tálkákba az édességet, és tedd egy éjszakára hűtőszekrénybe, mielőtt tálalod őket.
Kandírozott narancshéjjal, esetleg bogyós gyümölcsökkel megszórva még különlegesebb lesz.