5 tévhit a jógáról, amit ideje eloszlatni

5 tévhit a jógáról, amit ideje eloszlatni

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tévhit a jógáról, amit ideje eloszlatni

Már régóta ki szeretnéd próbálni a jógát, de visszatartanak egyes vélemények? Ne higgy el mindent! A jóga mindenkinek való! Nem számít a kor, a nem, az egészségi állapot, bárki szert tehet áldásos hatásaira. Annyi ága van, hogy képtelenség nem rálelni köztük a számodra legmegfelelőbbre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a jógázást illetően, amelyek eddig talán eltántorítottak, hogy ellátogass egy jógastúdióba, de amelyek tisztázása után Te is aggályok nélkül kezdhetsz bele az ászanák gyakorlásába!

A jógához ultrahajlékonynak kell lenni

Nem kell, azonban az leszel, ha rendszeresen gyakorlod!

Egy mondás szerint a jóga lényege nem az, hogy meg tudd érinteni a lábujjaid, hanem, hogy mit tanulsz az úton, amíg képessé válsz erre.

Sose hasonlítsd magad másokhoz! Csak magadra figyelj a jógaórán, és éld meg sikerként az apró fejlődést is.

Különböző nehézségű órákat kínálnak a stúdiók, így tudakold meg, hogy melyik jógatípust ajánlják kezdőknek.

Ha még sohasem voltál jógázni, elsőre egy alap hatha órát látogass meg, és mindig mindenből csak annyit csinálj, amennyi jól esik.

Sose akard a pózokat, csak engedd meg a testednek azokat! 

A jóga csak vékony testalkattal gyakorolható

Ugyan. Én is láttam már jógaoktatót gömbölyded alkattal, aki bármilyen fordított pózba (fejenállás, skorpió) játszi könnyedséggel ment bele, és kivételes hajlékonysággal rendelkezett.

Bármennyi kilóval is kezdesz neki a gyakorlásnak, az előnyök és a pozitív hatások ugyanazok mindenkinél.

Az alap gyakorlatsorokban legfőképp kitartott pozíciók vannak, és az egész óra lassabb, mint bármelyik aerobic edzés, így kényelmesebb mozgásformát jelenthet a teltebb idomokkal rendelkezők számára is.


5 tipp, ha extra gömbölyű idomokkal kezdesz jógázni


De azt is fontos szem előtt tartani, hogy a jóga elsősorban nem a fogyás eszköze, hanem a test és a lélek közti harmóniára törekvő mentális-fizikai gyakorlat.

A jógát csak fiatalon lehet elkezdeni

Bármilyen korban élvezheted a jóga jótékony hatásait, és mivel a saját ritmusodban mész bele az ászanákba, illetve csak annyira feszegeted a határaid, amennyire az még kényelmes és nem okoz fájdalmat, így gyakorlatilag nincs mitől félned.

A hátfájáson például kifejezetten segít a jóga, de bármilyen fájdalom enyhítésére is alkalmas.

Óra elején beszélj az oktatóval, mondd el neki, hogy melyek a panaszos területek, és kérd meg, hogy javasoljon alternatív megoldásokat azoknál a pózoknál, amelyek a fájós testrészeket terhelnék.

A jógához spirituális beállítottságúnak kell lenni

Elég, ha nyitott vagy!

Én is furcsán éreztem magam, amikor az első jógaórám elején közösen ismételgettem a mantrákat a többiekkel.

Idegen volt számomra, és egy pillanatra úgy éreztem, hogy én nem vagyok ide való.

De az energia és pozitív érzések, amelyekkel elhagytam a termet, meggyőzött az ellenkezőjéről.

A nyugaton oktatott jóga az adaptáció során rengeteg elemet elhagyott a tradicionális keleti jógafilozófiából, és a világi emberhez igazította azt, sokan épp ezért kritizálják a modern jógastúdiókat.

A lényeg, hogy csak annyit veszel magadhoz az órán, amennyit szeretnél. 

Várandósan nem szabad jógázni

Természetes, hogy a pocaklakóval kevésbé mered folytatni a rendszeres edzést, ha pedig azelőtt nem volt része az életednek a testmozgás, valószínű, hogy nem ebben az időszakban jut majd eszedbe elkezdeni.

Pedig nincs mitől tartanod, a kismama jógán minden gyakorlatot úgy módosítanak, hogy azt nagy pocakkal is kényelmesen és biztonságosan tudd elvégezni (a képen látható gyakorlattól tehát nem kell tartanod!). 🙂

Természetesen az orvosoddal konzultálj előtte, de ha nem beszél le a mozgásról, a kismama jógával nagyon sokat tehetsz annak érdekében, hogy könnyebb legyen a szülés.

Emellett a várandóssággal együtt járó panaszok (hátfájás, ízületi fájdalmak) enyhítésében is segít.

Egyedül a 8. és a 13. hét között nem javasolt intenzív mozgást végezni, de a relaxációs és légzőgyakorlatok ebben az időszakban is nyugodtan jöhetnek.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!