4 étkezési minta a gyerekeknél – és így vedd rá, hogy egészségesebben egyen 

4 étkezési minta a gyerekeknél – és így vedd rá, hogy egészségesebben egyen 

Címlap / Életmód / Család / 4 étkezési minta a gyerekeknél – és így vedd rá, hogy egészségesebben egyen 

Válogatós a gyermeked? Manapság ez általános probléma, aminek legfőbb oka az, hogy a felnövekvő generációk felgyorsult világban élnek és sajnos nem látnak jó példát. Mit tehetsz, hogy ezen változtass?

A szakértők javaslata szerint rendkívül fontos lenne, hogy a gyermekek ismerjék és értsék, miért lényeges gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat enniük, emellett rendszeresen lássák ezt a magatartást a szülők részéről. Napjainkban minden eddiginél nehezebb egészséges ételeket a tányérunkra tenni, hiszen a választék hatalmas. Értelemszerűen győzedelmeskednek azok a finomságok, amelyek túlpörgetik az ízlelőbimbóinkat. 

A gyermekkori elhízás riasztó növekedésének hátterében nem csupán a mozgásszegény, képernyők elé szegezett életmód a felelős, hanem az is, hogy rendkívül kalóriasűrű, ellenben tápanyagokban szegény ételek kerülnek a tányérunkra. Azaz minőségbeli éhezésnek tesszük ki magunkat.

A rossz étkezési gyakorlatokon pedig muszáj úrrá lennünk, hiszen azok felnőttkorban csak még inkább kicsúcsosodhatnak, ha már gyermekkorban is kialakultak. 

Az Egyesült Államokban a gyerekek közel egyötöde túlsúlyos vagy elhízott, aminek kezelésére az Angliában található birminghami kutatók kerestek újabb megoldásokat. Úgy gondolták, hogy a válogatósság jelentősrészt megnehezíti a szülők dolgát, amikor egészségesen próbálják táplálni gyermekeiket. A szakértők úgy találták, hogy könnyebben felül tudnak emelkedni a problémán, ha különféle étkezési mintákat tárnak fel. Ezek segíthetnek helyretenni a táplálkozási gyakorlatokat. 

Gyermek étkezési szokások
ozgurcankaya/istockphoto.com

A tanulmányban 4 különböző étkezési mintába sorolták a gyerekeket

Ezek voltak a buzgó, boldog, nyűgős és tipikus kategóriák. A vizsgálatban résztvevő gyerekek 44%-a a tipikus, 16%-a pedig a nyűgös evőkbe került besorolásra. 20% a buzgó evők, míg további 20% a boldog evők közé tartozott.

A buzgó evők a lehető leginkább élvezik az ételeket, gyorsan esznek és kevésbé érzékenyek arra, amikor eltelítődtek, tehát könnyen túleszik magukat. Ők azok, akik hajlamosak a kelleténél több ételt fogyasztani, főleg akkor, ha azok az ételek látványukkal, textúrájukkal, vagy akár illatukkal csábítónak hatnak. Ezek a gyerekek magasabb szintű érzelmi túlevést mutattak, ezért a szakértők szerint az elhízás szempontjából a leveszélyeztetettebbek közé tartoznak. 

A tanulmányból ráadásul kiderült, hogy a buzgón étkező gyermekek szülei nagyobb arányban használják az ételt gyermekeik érzelmeinek szabályozására, pl. nassolnivalóval jutalmazzák a helyes viselkedést, vagy megveszik az édességet a nem kívánatos viselkedés visszaszorítására.  

A kutatók szerint az étkezési rutinok újragondolása kulcsfontosságú akkor, ha meg kell változtatni egészségügyi okok miatt a gyermek testsúlyát. A jelenlegi közegészségügyi tanácsok viszont általánosak, és számos fontos tényezőt nem vesznek figyelembe. Így azt sem, hogy a gyermekek étvágya eltérő és változó, ahogy azt sem, hogy más és más metódus mellett étkeznek.

Ahhoz, hogy a szülők ezen túlléphessen, először meg kell érteniük, milyen étkezési minták mellett étkeznek gyermekeik, majd ehhez a profilhoz kell igazítani a táplálkozási stratégiájukat

– javasolta dr. Abigail Pickard, az Aston Egyetem Pszichológiai Karának munkatársa.

A buzgón evő gyerekek esetében pl. azt javasolták, hogy egyáltalán ne tartsanak otthon a szülők rágcsálnivalót és kerüljék azokat a programokat, amelyek étkezésre csábítanak, mert így csökkenthetik a legkönnyebben a kísértést.

Ezzel szemben azoknak a gyerekeknek, akik a nyűgös kategóriába kerültek, mert válogatósak és nem szívesen esznek, javasolt kiegyensúlyozott és változatos, széles palettát kínálni az egészséges fogásokból, hogy elősegítsük (kényszer nélkül) az ételek kipróbálását.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!