10 jel, hogy a szüleid nem úgy szeretnek, ahogy azt megérdemelnéd

10 jel, hogy a szüleid nem úgy szeretnek, ahogy azt megérdemelnéd

Címlap / Életmód / Lélek / 10 jel, hogy a szüleid nem úgy szeretnek, ahogy azt megérdemelnéd

Mindenki tudja, milyen nehéz lehet néha a családi élet, de vajon a szüleid úgy bántak veled, ahogy azt egy gyermek megérdemli?

Elképesztően szörnyű tud lenni, mikor valaki azt érzi, hogy a családja figyelmen kívül hagyja, nem törődik a véleményével, rosszabb esetben a puszta jelenlétével. Sajnos hazánkban is rengeteg az érzelmileg elhanyagolt gyermek, borzasztó dolgokat kell elszenvedniük egyeseknek. Viszont a bántalmazás nem mindig nyilvánvaló és egyértelmű, ráadásul sokszor mélyen elrejtjük magunkban a sebeket. Azonban a rejtegetés nem jelenti azt, hogy ezek a sebek nem léteznek. A felszín alatt munkálkodnak, újra és újra fájdalmat okoznak. 

Nem lenne szabad, hogy bárkiben felmerüljön ez a gondolat

Ha gyakran aggódsz azért, hogy a szüleid szerettek-e, akkor az nem rólad szól, hanem a szüleidről. Nem lenne szabad, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerüljön egy gyermekben, aki lehet, hogy mára már réges régen felnőtté vált. Talán kiközösítettek, folyton ok nélkül büntettek, veszekedtek veled, és mindezért persze magadat hibáztattad.

Sajnos gyakori, hogy a kapcsolatot felnőttkorban sem sikerül igazán rendezni, mert az ilyen szülők gyakran meg vannak győződve arról, hogy ők nem rontottak el semmit.

Túl elfoglaltak voltak, de csak a gyerekeikért dolgoztak, akik egyébként is félreértették a szándékaikat – de hát ez normális, mert ők csak gyerekek. Támadásnak vélik, ha felhozod, mindig azt érezted, a testvéredet jobban szeretik, arról pedig hallani sem akarnak, hogy érzelmileg elhanyagoltak… Mindez viszont nem jelenti azt, hogy te, önállóan, szakértő segítségével ne foglalkozhatnál a kérdéssel. Sőt, ha ilyen gondolatok motoszkálnak benned, akkor erre szükséged is van.

Anastasiia Korotkova/istockphoto.com

Milyen jelek utalnak még arra, hogy a szüleid nem úgy szeretnek, ahogy megérdemelnéd?

Úgy tűnik, nem hatja meg őket, milyen problémáid vannak

Ékes példa, ha megpróbálod felhozni a gyermekkori sérelmeidet, amik süket fülekre találnak. De ugyanígy, nem különösebben érdeklődnek felőled, ha beteg vagy, főleg nem ajánlják fel, hogy segítenek.

Elfelejtik a jelentős eseményeket

Rosszabb esetben nem jelennek meg azokon, amikre meghívót kaptak és tudják, hogy fontosak neked. Kevésbé durva visszajelzés tőlük, de attól még nagyon fájdalmas, ha pl. nem köszöntenek meg a születésnapodon, nem tartják számon az életedben jelentős dátumokat. 

Nem tisztelnek téged mások előtt

A visszaélés az egyik legrosszabb, amit egy szülő tehet a gyermekével és csak fokozza, ha a tisztelet hiánya felnőttkorban is visszaüt. A rendszeres megaláztatás, gyerekként kezelés már önmagában sem takarhat egészséges szülő-gyermek kapcsolatot, de ha mindez mások előtt, nyíltan történik, az tényleg méltatlan.

Manipulálni próbálnak

Sajnos azért is olyan nehéz „lebuktatni” a rossz szülőket, mert ők gyakran nem nyíltan ármánykodnak, hanem rejtetten manipulálnak. Folyton kikényszerítik, hogy minden az ő akaratuk szerint történjen, és elérik, hogy lelkiismereted miatt őket helyezd előtérbe.

Nem tisztelik a magánszférádat

Gond nélkül berontanak a fürdőbe, kérdés nélkül megeszik, amit te tettél a hűtőbe, vagy előzetes egyeztetés nélkül állítanak be hozzád, programot szerveznek úgy, hogy nem kérdezik meg, jó-e az időpont neked…

Sok mindenből kimaradsz

Lehet, hogy te csak utólag, gyakorlatilag véletlenül értesülsz arról, hogy családi kerti parti lesz, vagy már mindenki lefoglalta a szokásos közös nyaralást – ám téged valahogy elfelejtettek értesíteni a pontos dátumról. Előfordul, hogy azt érzed, senkit sem érdekel, hogy te megjelensz-e a családi eseményeken, vagy sem. 

Nem érzed, hogy büszkék lennének rád

Egy valamire való szülő büszke a gyermekére, ami nem azt jelenti, hogy folyton kérkedni kell az illető eredményeivel. De ha sosem érezted azt, hogy elismernek, büszkék rád, ha sosem hallottad vissza, hogy megdicsértek, akkor a szüleid komoly hibát követtek el a nevelésed során. 

Nem ismerik el a teljesítményedet

Sajnos az is jellemző az ilyen szülő-gyermek kapcsolatokra, hogy a szülők nem ismerik el a gyermekek eredményeit. Mindegy, mennyire kiemelkedőt teszel le az asztalra, mindig csak azt kapod meg, hogy oké, de mi a következő lépés? És, ha azt is teljesíted, akkor újra ezzel fogsz szembesülni. Nincs az a mérce, az a szint, amivel kivívhatnád az elismerésüket. 

Másokhoz hasonlítanak

Nem elég, hogy sosem dicsérnek meg és nem ismerik el a teljesítményedet, még arra sem restek, hogy másokhoz hasonlítsanak. Ha családot alapítottál és nem szárnyal a karriered, akkor abban találnak hibát, ha viszont hihetetlen eredményeket értél el, akkor azt vágják a fejedhez, hogy a „család fontosabb” és nézd meg, a szomszéd lánya is milyen boldog három gyerekkel. 

Sokszor köszörülik a nyelvedet rajtad

Rendszeresen megbántanak szóban, rajtad köszörülik a nyelvüket még akkor is, amikor látják, hogy ez zavar téged. Ilyenkor még le is teremtenek, hogy „mit vagy ilyen érzékeny” és látszik, hogy „nem érted a viccet”. Majd a végén azt is a fejedhez vágják, hogy „de hát mindig is ilyen voltál, mi változott volna”.

Egyes szülők képtelenek az őszinte szeretetre és ez nem fog változni akkor, ha ők nem akarnak rajta változtatni. Tehát, ha állandóan felmerül benned, hogy szeretnek-e a szüleid, akkor itt az ideje, hogy elengedd a múltat és külső segítséget kérj, mert ez a seb nem gyógyul be magától. Egy szakértő segítségével meg fogod tudni húzni a határokat, magad mögött hagyhatod az áldozat szerepét és végre önmagad lehetsz.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!