A tojás jelentése
Az egyiptomi, a perzsa és a hindu kultúrában azt vallották, hogy a világ kezdetét egy hatalmas tojás jelentette, így az az új élet szimbólumaként élt a közvélekedésben.
Vallási szertartásokhoz, valamint gyermekáldáshoz is használták a baromfifélékből kipottyanó produktumot.
A tojás termelése
Egyetlen tyúk évente 200-300 tojást tojik. Becslések szerint a Földön mintegy 18 milliárd baromfi él, közülük 13 milliárd házityúk.
A számok összeszorzása után már sejtheted, hogyan kerül mindig friss tojás a piacra és az áruházak polcaira…
A legnagyobb tojás
A világ legnagyobb tömegű tojását egy New Jersey-ben élt baromfinak köszönhetjük: a csaknem félkilós eredményért bizonyára igencsak meg kellett küzdenie a tollasnak.
Magyarországon a 100 gramm fölötti súlynak van hírértéke, egy átlagos darab 50-65 gramm.
Tojásvadászat
A húsvéti tojásvadászat 1878 óta számít világszerte divatosak, miután az Amerikai Egyesült
Államok akkori elnöke, Rutherford B. Hayes megengedte, hogy a Fehér Ház udvarán szaladgáljanak a kicsik.
Sok fehérje
Egy kemény tojás átlagosan 17 gramm proteinnel és 72 kalóriával látja el a tested.
A diétázók és a testépítők igyekeznek minél több fehérjét és minél kevesebb sárgáját használni a táplálkozás során, hiszen szeretnék sok proteinhez és minimális mennyiségű zsírhoz juttatni a szervezetüket.
Vitaminok és ásványi anyagok
A tojás C-, A-, D-, E- és B-vitamin tartalma jelentős, ugyanakkor foszfor, cink, vas, kalcium, nátrium, kálium, szelén és magnézium is van benne.
A lista meglehetősen impozáns, úgyhogy itt az ideje, hogy beépítsd a mindennapi étrendedbe!
Szalmonellaveszély
A tojás nem megfelelő tisztítása és tárolása súlyos baktériumfertőzéshez vezethet, ami igen kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár.
A szennyezett vagy romlott tojás fogyasztása után hányás, hasmenés, hasi görcs, hidegrázás és magas láz jelentkezhet. Húsvét táján sajnos mindig megnő az emiatt ellátásra szorulók száma.
Univerzális hozzávaló
A tojásból készíthetsz pörköltet, rántottát, omlettet, szendvicskrémet, szószt, boszorkányhabot, rengetegféle „bundát” húsoknak és zöldségféléknek – a lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen. A nyers tojást igénylő receptekkel azonban nem árt óvatosnak lenned: tartsd őket a hűtőben, az elkészítés napján fogyaszd el, és hőségben lehetőleg kerüld el, amennyire lehet!
A táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy egészséges emberek számára napi 1-2 tojás kifejezetten kedvező hatású. Szív- és érrendszeri megbetegedések, főleg magas koleszterinszint esetén azonban célszerű a kezelőorvossal konzultálni.