Így tartsd melegen a kinti kutyát, ha elkezdődnek a mínuszok

Így tartsd melegen a kinti kutyát, ha elkezdődnek a mínuszok

Címlap / Életmód / Család / Így tartsd melegen a kinti kutyát, ha elkezdődnek a mínuszok

A mi kutyánk a legfagyosabbak közé tartozik: a 23 fokos lakásban is akkor érzi jól magát, ha bebújhat a takarója alá.

Nálunk tehát elképzelhetetlen, hogy akár egy éjszakát is kinn töltsön a szabadban, de nem is úgy szoktattuk, hogy erre szükség lenne és a rövid szőre, testfelépítése sem indokolja ennek ellenkezőjét. Vannak azonban olyan kutyafajták, amik kifejezetten kedvelik a hideget és persze olyan körülmények is, amik mellett nem fér bele, hogy a kutya a lakásban legyen télen.

Ideális méretű ház

Az ideális ház kiválasztása nagyon lényeges azoknál a kutyáknál, akik kinn töltik a telet. Az egyik leglényegesebb szempont, hogy az ól pont passzoljon az állat méretéhez. Ez azt jelenti, hogy fel tudjon állni, viszont nem jó, ha túl nagy, hiszen a kutya alapvetően a saját melegével tudja fűteni a helyet. Ha azonban a ház nem szigetel megfelelően, vagy túl méretes a kutyához képest, akkor nem tudja olyan hatékony melegíteni az állat. 

eclipse_images/istockphoto.com

Hőszigetelt házak

Az egyik legbiztosabb megoldás a kutya melegen tartására, ha hőszigetelt házat veszel neki. Erre már kiváló minőségű, kész kutyaólakat is beszerezhetsz, de természetesen egy kreatív férj is a segítségedre lehet. Ezek a házak éppen úgy készülnek, mint a hagyományos változatok. A különbség annyi, hogy le is szigetelik őket, általában polisztirollal, esetleg nikecellel, valamint különféle nedvességálló anyagot is használnak, így a csapadék sem szivároghat be a házba.

Annak érdekében, hogy a házak valóban szigetelni tudjanak, az ajtót általában terasz ponyvával, vagy valamilyen merevebb PVC anyaggal borítják. Így a kutyus gond nélkül tud közlekedni, de amikor bemegy a házba, akkor bezáródik mögötte a meleget megtartó ajtó.

Fűthető kutyaházak

A hőszigetelt házak már meglehetősen biztos védelmet jelentenek a kutyák számára. Különösen, hogy alapvetően olyan fajták tarthatóak a szabadban a hideg hónapokban, amik a zordabb körülményekre már eleve felkészültebbek. A felépítése ezeknek a kutyaházaknak is hasonló, a különbség a tényleges fűtés.

A célra jellemző módon infra sugárzással dolgozó paneleket, fűtőtesteket használnak. Ennek olcsóbb változata, amikor egy hagyományos, esetleg szigetelt kutyaházat vásárolsz és egy fűthető takarót, fekhelyet teszel be a kutyának. Ezek ugyanúgy működnek, mint az emberek számára készített, fűtőszállal ellátott takarók: elektromossággal fűtheted őket. 

Megfelelő táplálás

Nem véletlen, hogy a hideg hónapokban hajlamosabbak vagyunk felszedni egy kis pluszt és az sem, hogy az állatok extra zsírréteggel készülnek a télre. Amellett, hogy így az esetleges élelemhiányt próbálják kompenzálni, a hőtermelésről is igyekeznek gondoskodni. Önmaguk melegítése ugyanis sok energiát igényel a szervezetüktől, ezért aztán télen a kinti kutyáknak is nagyobb energiatartalmú ételt, vagy a megszokott változatból többet érdemes adni. Természetesen nem kell őket túlsúlyosra hizlalni, de inkább kicsit több legyen rajtuk, mint kevesebb.

Még mindig jól bírja?

Vannak fajták, vagy akár olyan kutya-egyéniségek, akik annyira szeretik a hideget, hogy nem is hajlandóak bemenni a házba, mikor nyílik az ajtó. Azonban attól, hogy egy kutya így viselkedik fiatalon, nem biztos, hogy idősen is hasonlóképpen reagál majd a télre. Ahogy jönnek a betegségek, és ahogy öregszik a kutya, úgy lesz kevésbé hatékony a hőtermelése és úgy lesz egyre nagyobb kockázata a kihűlésnek.

Egy jó gazdinak muszáj ügyelnie az állatára és figyelemmel kell kísérnie a változó igényeit. Ha az egyébként hidegtűrő kutyád láthatóan fázik kinn, akkor más megoldást kell keresned a teleltetését illetően. A korábban említett hőszigetelt és fűthető házak, fekhelyek jó választásnak bizonyulnak. Emellett az is, ha az igazán didergős éjszakákon meghúzhatják magukat az előtérben, szobában. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!