Így tartsd melegen a kinti kutyát, ha elkezdődnek a mínuszok

Így tartsd melegen a kinti kutyát, ha elkezdődnek a mínuszok

Címlap / Életmód / Család / Így tartsd melegen a kinti kutyát, ha elkezdődnek a mínuszok

Nálunk tehát elképzelhetetlen, hogy akár egy éjszakát is kinn töltsön a szabadban, de nem is úgy szoktattuk, hogy erre szükség lenne és a rövid szőre, testfelépítése sem indokolja ennek ellenkezőjét. Vannak azonban olyan kutyafajták, amik kifejezetten kedvelik a hideget és persze olyan körülmények is, amik mellett nem fér bele, hogy a kutya a lakásban legyen télen.

Ideális méretű ház

Az ideális ház kiválasztása nagyon lényeges azoknál a kutyáknál, akik kinn töltik a telet. Az egyik leglényegesebb szempont, hogy az ól pont passzoljon az állat méretéhez. Ez azt jelenti, hogy fel tudjon állni, viszont nem jó, ha túl nagy, hiszen a kutya alapvetően a saját melegével tudja fűteni a helyet. Ha azonban a ház nem szigetel megfelelően, vagy túl méretes a kutyához képest, akkor nem tudja olyan hatékony melegíteni az állat. 

eclipse_images/istockphoto.com

Hőszigetelt házak

Az egyik legbiztosabb megoldás a kutya melegen tartására, ha hőszigetelt házat veszel neki. Erre már kiváló minőségű, kész kutyaólakat is beszerezhetsz, de természetesen egy kreatív férj is a segítségedre lehet. Ezek a házak éppen úgy készülnek, mint a hagyományos változatok. A különbség annyi, hogy le is szigetelik őket, általában polisztirollal, esetleg nikecellel, valamint különféle nedvességálló anyagot is használnak, így a csapadék sem szivároghat be a házba.

Annak érdekében, hogy a házak valóban szigetelni tudjanak, az ajtót általában terasz ponyvával, vagy valamilyen merevebb PVC anyaggal borítják. Így a kutyus gond nélkül tud közlekedni, de amikor bemegy a házba, akkor bezáródik mögötte a meleget megtartó ajtó.

Fűthető kutyaházak

Kutya a hidegben? A téli állattartás szabályaiA hőszigetelt házak már meglehetősen biztos védelmet jelentenek a kutyák számára. Különösen, hogy alapvetően olyan fajták tarthatóak a szabadban a hideg hónapokban, amik a zordabb körülményekre már eleve felkészültebbek. A felépítése ezeknek a kutyaházaknak is hasonló, a különbség a tényleges fűtés.

A célra jellemző módon infra sugárzással dolgozó paneleket, fűtőtesteket használnak. Ennek olcsóbb változata, amikor egy hagyományos, esetleg szigetelt kutyaházat vásárolsz és egy fűthető takarót, fekhelyet teszel be a kutyának. Ezek ugyanúgy működnek, mint az emberek számára készített, fűtőszállal ellátott takarók: elektromossággal fűtheted őket. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást