Ha magadra, ne adj’ isten az egész családra főzöl, akkor biztosan tudod, hogy mennyire időigényes és fárasztó munka. Sokat tudsz javítani a hatékonyságon azonban, ha jól van berendezve a konyhád, és a főzéshez használt cuccaidat, valamint az alapanyagokat is logikusan rendezed el. Az alábbi tippek segítenek a maximumot kihozni a konyhádból, és így magadból is.
Oszd fel okosan!
Mindennek az alapja az, hogyan osztod fel a rendelkezésedre álló helyeket. Az egyik legpraktikusabb módja mindennek az, ha a konyhai tevékenységeket veszed sorra: az előkészítést, a főzést, a tálalást és a tárolást. Minden tárolódobozt és eszközt eszerint ossz fel, így mindig tudod, hogy hova kell nyúlnod, ha éppen el akarod rakni a frissen felvágott húst, amit másnap akarsz elkészíteni, és nem kell a megfelelő dobozt sokáig keresni. Persze ez csak egy példa, a konyhai tevékenységed minden pontján tud segíteni ez a módszer. Ugyanez a helyzet az ízesítőkkel is: ha tudod, hogy ugyanazokat szoktad használni egy-egy étel elkészítéséhez, egyszerűbb, ha egymás mellé is rakod őket.
Címkézz fel mindent!
Találj ki egy rendszert, és tartsd is magad hozzá – így előbb-utóbb már teljesen automatikus lesz, hogy hová nyúlj, és átlátod rögtön, hogy mit merre tartasz. Ne csak a tartós élelmiszert, még a hűtőben tárolt és lefagyasztott dolgaidat is címkézd fel, mert így sokkal gyorsabban halad majd a munka.
Legyen kéznél az, amit sokat használsz!
Egy idő után mindenkinél kialakul, hogy milyen ételeket készít gyakrabban, és hogy ehhez milyen hozzávalók kellenek. Ha már tudod, mit főzöl a legtöbbet, akkor a hozzávalókat tedd jól elérhető helyre. Ugyanez vonatkozik a gyakran használt fűszerekre is: minden legyen kéznél, hogy csak ösztönből, megszokásból kelljen odanyúlnod.
Csak azokat a kütyüket hagyd elöl, amiket tényleg használsz
Különben feleslegesen foglalják az értékes helyet a konyhádban – figyeld meg, hogy mi az, amit akár minden nap bekapcsolsz, és mi az, amit hetente egyszer-kétszer használsz. Amelyek nem tartoznak egyik csoportba sem, azokat nyugodtan pakold el olyan helyre, ahol könnyen hozzáférsz azért, így legalább nem lesznek szem előtt, és rendezettebbnek tűnik az egész helyiség. A rend ugyanis az egész folyamat lelke: a kupis konyhában nem fogsz tudni megtalálni az égvilágon semmit.
Rendszeresen lomtalaníts!
Ahogy a ruhásszekrényedben és más kacatos helyeken is, a konyhádban is fontos, hogy rendszeresen lomtalaníts, és kidobd azokat a dolgokat, amikre nincs szükséged! Talán nincs is olyan helyiség, amiben ennyire zavaró lenne a kacat, főleg, mert tényleg fontos, hogy minél hatékonyabb legyél, és gyorsabban menjen a főzés. Hidd el, minél kevesebb dolog van, amihez nyúlhatsz, annál gyorsabban le tudod majd rendezni az egész folyamatot, és nem is kell majd órákat keresgélned azokat az eszközöket, amikre szükséged van.