Influenzaszezonban egyébként is, most pedig a koronavírus miatt különösen fontos az immunrendszer erősítése. Szakemberek szerint az étrendkiegészítők messze nem érnek annyit, mint a megfelelő élelmiszerek, az immunrendszert pedig nem lehet mesterségesen felturbózni. Azzal egyetértenek, hogy a vitaminban dús táplálkozás fontos, hogy megfelelően működhessen, és a C-vitamin az egyik legfontosabb mind közül. Ha nem szereted a citromot vagy a narancsot, az alábbi alapanyagokból egyél többet, hogy megfelelő mennyiséget vigyél a szervezetedbe.
A vírusok ellen a legnagyobb eséllyel egy teljesen egészséges szervezet tudja felvenni a versenyt. Az egyes szervek, szervrendszerek egészséges működéséhez az egész szervezet optimális körülményeinek, homeosztázisának fenntartása szükséges.
Ahhoz, hogy a szervek (szív, tüdő, vese, endokrin mirigyek, máj, vérképző rendszer, beleértve az immunrendszert is) jól működjenek, stabil ionháztartás, enzimfunkciók, sejtanyagcsere, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szükségesek.
A megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-ellátottság mellett a szervek – így az immunrendszer is – a körülményekhez adaptálva működnek. Az egészséges immunrendszer a külső környezet kihívásának megfelelően reagál, nem javítja a válaszadást, és így nincs is szükség úgynevezett „immunerősítésre”. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint járványhelyzetben is bevidd. A C-vitamint például az alábbi élelmiszerekből pótolhatod – ne feledd, egy embernek naponta átlagosan 75 milligrammra van szüksége.
Kelbimbó
Nagyon más étel, mint a narancs, mégis tele van C-vitaminnal: megtalálható 100 grammjában annyi belőle, amennyi a napi szükségleted. Ezen kívül az agyműködést is serkenti, és nagyon egészséges, bármilyen diétába könnyen beilleszthető.
Fekete ribizli
Ha szereted a savanyú gyümölcsöket, a fekete ribizli igazi nagy kedvenced lehet. Egy csészényi gyümölcsben 203 milligramm C-vitamin található, ráadásul cukortartalma is alacsony, így még akkor is nyugodtan eheted, ha nagyon szigorú étrendet követsz.
Mangó
A mangó az egyik legfinomabb, legédesebb gyümölcs, szerencsére ilyentájt nem is mérik aranyáron az üzletek. Egy gyümölcsben 75 milligramm C-vitamin található, ami fedezi az egynapi szükségletedet. Akár azt is mondhatnánk: minden nap egy mangó a vírust távol tartja.
Karfiol
Egy kisebb karfiolban 128 milligramm C-vitamin található, ami elég szép teljesítmény. Emellé tele van még rosttal is, és nagyon alacsony a kalóriatartalma, így szintén bármilyen diétába beleilleszthető. Arra figyelj, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva puffasztó hatása lehet!
Zöld kaliforniai paprika
Ha nem szereted az édeskés piros kaliforniai paprikát, a zöld változatért biztosan odaleszel. Ha összevágva méred, egy csészényi 120 milligramm C-vitamint tartalmaz, amivel a kategória első harmadába kerül – ráadásul nagyon sok étel elkészítéséhez fel tudod használni.
Grépfrút
A narancs keserű nagytestvéréről az a hír járja, hogy rengeteg C-vitamin található benne – ez igaz is, meg nem is, a karfiolt és a paprikát ugyanis nem veri, de egész szép pontszámot érne el egy versenyben a maga gyümölcsönkénti 88 milligramm C-vitamin-tartalmával is. Már egy közepes méretű gyümölcs elég arra, hogy fedezd vele a napi szükségletedet.
Brokkoli
Egy csésze összevágott brokkoliban 81 milligramm C-vitamin található, emellett meglepő módon magas a fehérjetartalma is – turmixokba, főételekhez tökéletes választás.
Eper
Talán nem is hinnéd, de egy csészényi összevágott eperben 98 milligramm C-vitamin van. A nyárhoz közeledve egyre olcsóbb is lesz az idénygyümölcs, úgyhogy itt az idő, hogy rendszeresen fogyassz belőle. Szerencsére meg is teheted, mivel a többi gyümölcshöz képest igencsak alacsony a cukortartalma.