7 tipp, hogy megtaláld a hozzád illő mozgásformát

7 tipp, hogy megtaláld a hozzád illő mozgásformát

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tipp, hogy megtaláld a hozzád illő mozgásformát

Azonban ha az embernek sikerül megtalálnia azt a sportot, ami igazán hozzá illik, akkor biztosan meglesz a kitartása hozzá – ami hamar szép eredményeket tud hozni. Ha te is éppen azon dilemmázol, hogy futócipőt vegyél-e vagy inkább egy jógabérletre kellene-e beruháznod, akkor olvass tovább! A tippjeinkkel segítünk.

Ha sport, akkor elsőre biztosan neked is a futás jut eszedbe vagy éppen az edzőterem – de szerencsére a kép ennél sokkal színesebb! Járhatsz pilates-órákra, kipróbálhatsz valamilyen új őrületet, például a speedfitneszt, választhatod a divatos jógát és még sorolhatnánk. De mi alapján kellene dönteni? Soroljuk!

Egészségi állapot

Talán az egyik legfontosabb szempont, amit semmiképp sem hagyhatsz figyelmen kívül, az az egészségi állapotod. Ha például gerincbántalmakkal küzdesz, akkor érdemes az úszást választani, de ez válhat be akkor is, ha fontos számodra az ízületvédelem. Ha valamilyen balesetből épülsz fel vagy egyéb speciális kondíciód van, akkor biztosan javasolják majd a gyógytornát – a lényeg, hogy ilyen esetekben mindig kizárólag az orvosod tanácsait figyelembe véve végezz testmozgást!

Preferenciák

Szeretsz a szabadban mozogni vagy inkább zárt térben izzadsz? Sokkal szívesebben indulsz neki egyedül, vagy motivál, ha csapatban lehetsz? Inkább reggel vagy este szeretsz sportolni? Vedd sorra, hogy milyennek kell lennie egy sporttevékenységnek ahhoz, hogy számodra is élvezetes legyen! Ez az egyik kulcs ahhoz, hogy ne add fel az életmódváltást idő előtt.

Célok

Ha már életmódváltás: van, aki emiatt kezd el sportolni. Azért, hogy hosszabb ideig élhessen elégedett, boldog és egészséges életet. Akadnak azonban olyanok is, akiknél ez a faktor háttérbe szorul, és csak fogyni szeretnének, szálkásodni vagy éppen izmot építeni. Ha megvan, hogy te mit szeretnél, akkor igazítsd ehhez a heti edzéseket! A konditeremben való súlyzózás szép, tónusos izmokat formál, a kardióedzések zsírt égetnek, a jóga hozzájárul ahhoz, hogy rugalmasabb légy. Csak rajtad áll, mit tűzöl ki magad elé.

Fizikum

Lehet, hogy a te célod például a fogyás, és ezt a célt minél hamarabb szeretnéd elérni – megsúgjuk: nem vagy vele egyedül. Ha azonban van rajtad némi súlyfelesleg, akkor lehet, hogy nem rögtön egy „drasztikus” mozgásformát érdemes választanod. Gondolj csak bele, mennyire megterheled az ízületeidet és a csontjaidat, ha plusz 20-30 kilogrammal elkezdesz futni. Ilyen esetben – már csak az ízületvédelem szempontjából is – jobb a séta vagy az úszás mellett dönteni, amíg a felesleg nagy része le nem olvad rólad. Ezután magabiztosan léphetsz a következő szintre!

De példának hozhattunk volna egyéb testi adottságokat is. Például, ha nagyon magas vagy, akkor érdemes megfontolni a kosár- vagy röplabdát, az alacsonyabbaknak pedig általában jobban megy a görkorcsolyázás és a gördeszkázás, mivel a földhöz közelebb van a súlypontjuk. Olvass utána, hogy a te fizikumodhoz milyen mozgásformák illenek igazán!

Életmód

Ha van egy jól bevált napi rutinod, például minden nap 9 és 5 között dolgozol, utána pedig szabad vagy, akkor könnyen tervezhetsz különböző szervezett edzésekkel. Azonban ha kicsit kaotikusabban alakulnak a napjaid, és akkorra illeszted be a mozgást, amikor épp van egy kis szabadidőd, akkor érdemes kevesebb tervezést igénylő sport mellett döntened. Figyeld meg, hogy általában hogyan alakul az időd, és ezt is kalkuláld be a választásnál!

Javaslatok

Biztosan a te társaságodban is vannak fitneszőrültek, akik mindig tisztában vannak a legújabb trendekkel, akik tudják, melyik konditerem a legjobb és hogy hol érdemes sportmelltartót venni. Kérdezd hát meg őket, hogy szerintük milyen sport illene hozzád! Ha ismerik a személyiséged és hogy miket kedvelsz, illetve látják az adottságaidat, biztosan tudnak majd valamit ajánlani, amit legalább kipróbálni érdemes.

Kvízelj!

Ha még ezek után is tanácstalan vagy, akkor a barátod lesz az internet, ahol ma már számtalan kvíz található erre vonatkozóan. Beírsz néhány alapadatot, válaszolsz néhány kérdésre, és a végén tádám! Megtudod, hogy milyen sportot kellene űznöd.

Próbálva tanul az ember…

A fenti tippekkel már játszi könnyedséggel találhatsz egy olyan sportot, ami valóban hozzád illik és amit élvezel. Ugyanakkor mi azt tanácsoljuk, hogy próbálj ki több típust is, hiszen nem tudhatod, hogy végül melyik nyeri majd el a tetszésed. Ráadásul ki mondta, hogy egyszerre csak egy mozgásformát űzhet az ember?!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást