6 mondat, ami arról árulkodik, nincs önbizalmad

6 mondat, ami arról árulkodik, nincs önbizalmad

Címlap / Életmód / Egészség / 6 mondat, ami arról árulkodik, nincs önbizalmad

Az önbizalomhiány semmiképp nem jó, az pedig pláne nem, ha ezt ki is mutatod másoknak. Hidd el, így sokkal többen kihasználnak és a munkahelyeden is rossz szemekkel néznek rád, ha ezt érzékelik rajtad. Lehet, hogy te magad sem veszed észre, melyek azok a jelek, amelyek elárulják bizonytalanságodat és az alacsony önértékelésedet? Olvasd el cikkünket és megtudhatod, mik ezek!

„Bocsánat”, „ne haragudj”, „sajnálom”

Lehet, hogy észre sem veszed, de legközelebb figyeld meg, lehetséges, hogy egy nap túl gyakran hagyja el a szádat a „bocsánat, a „ne haragudj” vagy a „sajnálom” kifejezés?

Amennyiben így van, akkor ez a túl kevés önbizalmadról árulkodik.

Persze sokszor az udvariasság jele, ha elnézést kérsz valakitől, hiszen gondolj csak bele, véletlenül is nekimehetsz egy embernek a zsúfolt szupermarketben és akkor illik ezt mondani.

Mégis lehetséges, hogy a saját önértékeléseddel is baj van, ha túl gyakran mondogatod ezt.

„Csak mázlim volt…”

Gratuláltak az eredményedhez, amit elértél és erre te elpirultál, majd halkan azt mondtad, hogy „köszönöm, igazából csak mázli volt…”?

Ha ez így van, akkor lehetséges, hogy túl kevés az önbizalmad.

Érthető, ha az embernek néha valóban szerencséje van, de a saját érdemünket is érdemes azért kihangsúlyozni.

A siker többnyire nem hullik az ember ölébe, még ha jók is voltak a körülmények, biztosan sokat megtettél azért, hogy elérd azt az eredményt. Hagyd, hadd dicsérjenek és intézd el egy sima „köszönöm”-mel a gratulációt.

„Vajon mit gondol most rólam?”

Lehet, hogy nem mondod ki, de ha folyton azon jár a fejed, vajon bizonyos tetteidről ki mit gondol, akkor biztos lehetsz benne, hogy túl kevés az önbizalmad.

Ezt már tudományosan is bizonyították: a New Hampshire-i Egyetem kutatói megállapították, hogy az alacsony önértékelésű emberek sokkal jobban aggódnak mások véleménye miatt, mint azok, akik egyébként is negatívak és udvariatlanok.

Egyszerűen ne agyalj annyit, a lényeg, hogy saját magaddal meg légy elégedve, ezen kívül semmi más nem számít!

„Nem is tudom, melyiket válasszam…”

Természetes, hogy nehéz szituációkban előfordul, hogy egy dilemmát nem könnyen oldasz meg és napokig gondolkozol azon, hogy melyik utat is válaszd.

Gyakran egy-egy döntésen múlhat az, hogyan is alakul a további életünk, ám ha azt veszed észre, hogy a fagyipult előtt állva vagy az étteremben hosszú percekig hezitálsz, mit is válassz, akkor lehet, hogy valójában csak túl kevés az önbizalmad.

Nem szabad ennyit rágódni, időt takarítasz meg vele, ha nem gondolkodsz annyit egy-egy egyszerű helyzeten.

„Én csak…”

Folyton mentegetőzöl? Legyen szó szemrehányásról, kritikáról vagy éppen dicséretről, gyakran kezded azzal a válaszodat, hogy „én csak…”?

Akkor bizony túl kevés az önbizalmad!

Ha azt mondják neked, csinos vagy, akkor egy mosollyal köszönd meg, ne jöjj zavarba és semmiképp ne kezdj el szabadkozni, hogy „ó, én csak épp ezt a ruhát vettem ki véletlenül a szekrényemből”.

Nem tartozol magyarázattal, fogadd el a bókot és érezd, hogy jól esik!

„Talán”, „valószínűleg”, „nem vagyok benne biztos”

Figyeld meg a mondataidat, előfordul, hogy egy nap túl gyakran mondogatod azt, hogy „talán”, „valószínűleg” és „nem vagyok benne biztos”?

Ezzel nem csak a bizonytalanságodat, hanem az önbizalomhiányodat is kifejezed. Lehet, hogy te észre sem veszed, mások viszont igen!

Éppen ezért próbálj meg minél határozottabbnak mutatkozni, hadd higgyék el, hogy tele vagy önbizalommal. Hidd el, egy munkahelyen is sokkal jobban örülnek egy ilyen munkaerőnek vagy kollégának.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást