5+1 ok, amiért felmelegítve nem csak a káposzta jó

5+1 ok, amiért felmelegítve nem csak a káposzta jó

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5+1 ok, amiért felmelegítve nem csak a káposzta jó

„Minden szakításnak oka van”. Valóban, egy ex nem véletlenül a múltunk része, azonban vannak olyan esetek, amikor az újrakezdés egy sokkal szebb jövőt tartogat, mint amilyen egy pár múltja volt. Mindegy, hogy csak pár hetet, hónapokat, vagy esetleg éveket töltöttek külön, de ha újra működhet a dolog, nem szabad a békülés útjába állni.

Az első év átka, vagy előnye?

Rengeteg vers és írás szól a rózsaszín ködről, a párkapcsolatok azon szakaszáról, amikor még mindkét fél szerelmes és a föld fölött lebeg – ez az időszak pedig általában az első hat hónap.

De mi van a következő hattal?

Való igaz, hogy minden kapcsolat elején elborítja az elménket a vak szerelem, de épp olyan nehéz az első közös évet túlélni, mint amilyen könnyű elmerülni az első hónapok boldogságában.

Gondolj csak bele, mennyi idő míg két ember összecsiszolódik és hány áldozatot kell hoznunk a másikért, amik később talán már természetesnek tűnnek, igaz?

Arról nem is beszélve, ha egyikőtök tapasztaltabb párkapcsolati szinten, mint a másik fél, a lehetséges felmerülő gondok listája pedig végtelen…

De ha egy pár, akik egyébként tényleg őszintén szeretik egymást, „csupán” ezen gondok miatt szakítanak még az első évforduló előtt és egyébként hiányoznak egymásnak, bátran próbálják meg újra együtt, mert hosszútávon, türelemmel működhet a dolog – ezt saját tapasztalatból is mondhatom.

A külön töltött idő áldása

Minden pár más okokból kifolyólag szakít. Vannak olyanok, akiknek ez megkönnyebülés és vannak olyanok, akiknél mindkét fél számára kész szenvedés a másik nélkül élni.

Egy szünet épp ezért lehet nagyon jó hatással egy párkapcsolatra.

A külön töltött idő segít átértékelni magadban a kapcsolat lényegét, segít, hogy a párod jó tulajdonságaira emlékezz és segít abban is, hogy rájöjj, te miben hibáztál.

Ha pedig mindketten így éreztek és biztosak vagytok abban, hogy a másik a megfelelő partner a számotokra, akkor nem szabad túl büszkének lenni ahhoz, hogy újrakezdjétek, tiszta lappal, megbecsülve azt a szeretet, ami kettőtök között van.

Pro és kontra

Ha újrakezded az exeddel, sokkal előrébb vagy, mint gondolnád. Már abban a pillanatban, hogy meghoztad a döntést, tudod, hogy mit vállalsz, hiszen ismered a hibát és a jó tulajdonságait.

Tudod, hogy hol és mikor akadályozhatsz meg egy kialakuló problémát és tudhatod azt is, hogy hogyan oldhatod meg azokat, ha már megtörténtek.

Toleránsabb vagy és türelmesebb, végül pedig talán nyugodtabb is, hiszen hatalmas meglepetések már nem érhetnek.

Plusz ott van az, ami egy új kapcslatban nincs: az a mély szeretet és sok emlék, ami könnyebben átsegít titeket egy nehezebb időszakon is… Ezt pedig nem mondhatod el egy új emberről, akit még alig ismersz.

A párkapcsolat már nem magától értetődő

Bizony, ha már megtapasztaltátok, hogy milyen a másik nélkül, úgy tudni fogjátok, hogy mi és ki az igazán fontos.

Újból talán már nem esel abba a hibába, hogy fontosabb legyen a munka, az esti e-mailek, vagy bármi más, mint a partnered. Itt már fel tudsz állítani egy komoly prioritási listát, aminek az élén szíved (újra)választottja áll.

Ezzel szemben egy új kapcsolatban nem biztos, hogy hosszútávon ezt mindkét fél fenn tudja tartani, talán csak ideig-óráig, aztán pedig jönnek a veszekedések és az új problémák…

Közös célok

Egy szakítás ahhoz is hozzásegíthet titeket, hogy utána együtt induljatok el egy szebb, közös jövő felé, ahol már a céljaitok is ugyanazok.

Mindezért pedig már pontosan tudjátok, hogy mit kell tennetek, vagy miben kell változnotok a közös érdek szempontjából.

Mindezt nagyon nehéz egy új kapcsolatban kialakítani, hiszen rengeteg ideig csak két fél létezik benne, nem pedig egy egész.

Persze az individualitást fontos megőrizni akkor is, ha újrakezditek a volt szerelmeddel, de ennek ellenére is sokkal nagyobb eséllyel akarjátok majd ugyanazt, mint egy „idegennel”.

+1: akiknek sikerült

Rengeteg párnak kellett már ahhoz szakítania, hogy ma boldogabbak legyenek együtt, mint valaha.

Jó példa erre Miley Cyrus és Liam Hemsworth, Jessica Biel és Justin Timberlake, Katalin hervegné és Vilmos herceg, vagy éppen Carrie és Mr. Big. Ha pedig a hollywoodi sztorik túl messzi példáknak tűnnek, íme az enyém.

Igaz, mi csak 3 hetet töltöttünk egymás nélkül, most mégis boldogabbak vagyunk, mint előtte bármikor.

Tudjuk már, hogy mit veszíthetünk és ezért közösen dolgozunk – időnként keményen – azért, hogy ez a kincs, amit a kapcsolatunknak nevezünk, örökre a miénk maradjon.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást