Kert és terasz / Otthon

5 zöldség és gyümölcs, aminek el is ültetheted a magját

5 zöldség és gyümölcs, aminek el is ültetheted a magját

Avokádó

Az avokádó mag kicsíráztatása olyan, akár egy látványos otthoni kísérlet, felnőttként is élvezni fogod, de a gyerek számára is érdekes és tanulságos program lehet. A megtisztított avokádómagba szúrj ferdén három fogpiszkálót – figyelj rá, hogy ne a magon látható „erekbe” szúrd őket, mert innen fognak kihajtani a gyökerek.

A fogpiszkálók azért kellenek, mert ezek fogják tartani a magot a pohárban, az avokádómagnak ugyanis úgy kell áznia, hogy csak félig lepje el a víz. A mag csúcsosabb része nézzen felfelé. Szükség szerint cserélgesd a vizet, hogy nehogy bealgásodjon. Ha a gyökerek megindultak a mag csúcsán pedig kis szár kezdett nőni, az avokádó készen áll az ültetésre.

Avokádó mag ültetése
devonanne/istockphoto.com

Citrusok

Ehető gyümölcsöt teremni ugyan nem fognak, de a citrusokból mutatós szobanövény nevelhető. A magokat tisztítsd meg, a hártyát szedegesd le róluk, hogy gyorsabban kihajtsanak. Áztasd be őket egy-két napra, majd tedd nedves földre a magokat és vékony rétegben fedd be őket apró szemű kavicsokkal, majd minden nap spricceld őket vízzel, amíg meg nem jelennek a kis zöld hajtások. A kihajtott növényeket ültesd szét.

Citrusok termesztése magról
Sergej Mikhaylov/istockphoto.com

Gránátalma

A magokat tisztítsd meg a gyümölcshústól, csak a szemek kemény, kicsit hegyes „csúcsára” van szükség. Ezeket ültesd laza virágföldbe körülbelül másfél centiméter mélyre és tartsd őket meleg helyen – minimum szobahőmérsékletre van szükségük, de ha például egy déli ablakpárkányra teszed őket, még hamarabb kihajtanak.

Gránátalma termesztése magról
fcafotodigital/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást