40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kell, hogy legyen

40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kell, hogy legyen

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kell, hogy legyen

Még nincs közel a nyugdíj, de azért már nem is az a helyzet, hogy akkor mondunk fel a munkahelyünkön, amikor akarunk. Negyven éves korunkra elértünk életünk feléhez és innentől már egyre kevésbé leszünk aktívak. Ezért – ha eddig nem is tettük – innentől már nagyon oda kell figyelnünk a megtakarításainkra. Negyven éves korodra legalább ennyi félretett pénzednek kell lennie, a pénzügyi szakértők szerint.

Minimum három hónapnyi megtakarítás

Vannak adott kiadások, amiken nem tudunk spórolni. Ilyen a hiteltörlesztő, biztosítások (autó, lakás) rezsi, étel, benzin vagy bérlet.

Bármi történik, ezeket ki kell fizetnünk. Ha beüt a krach és például váratlanul elveszítjük állásunkat, minimum három hónapnyi fizetésünkkel kell rendelkezzünk ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni bevétel nélkül. Hogy miért pont három havi megtakarítás?

A szakemberek szerint átlagosan ennyi időbe telik, mire egy negyven éves ember újra el tud helyezkedni.

Természetesen ahogy öregszünk, az az idő, amit álláskereséssel töltünk, egyre hosszabbá válik.  Ezért van az, hogy ötven éves korunkra minimum hat hónapnyi fizetésünket kell félretennünk ahhoz, hogy relatív biztonságban érezzük magunkat. (Hiszen előfordulhat, hogy még tovább tart a munkakeresés, mint gondoltuk.)

Tartsd észben a 80 százalékos szabályt

Hacsak nem úgy tervezed a nyugdíjas éveidet, hogy aszkéta szerzetesként élsz, úgy kell kalkulálnod, hogy a jelenlegi havi fizetésed 80 százalékára lesz szükséged öreg napjaidon.

Ez a számítás persze csak abban az esetben állja meg a helyét, ha jelenleg megélsz a havi bevételedből. Ráadásul nem úgy, hogy a hónap utolsó hetében már alig húzod ki a következő fizetésnapig.

Oldalak: 1 2

»

7 hozzászólás

 • MelegElod
  2020.10.16., 23:45

  Há a példa is egy vicc! 400.000 80%-a 320.000.
  80.000-ből éljenek meg ketten a hónapban? van hely ahol a rezsi több, de a jövedelem valóban 400.000 körül van. …és akkor nem eszik, vagy kikukázza magának az élelmet és ruházatot? Ez most komoly? Szerintem ezt a szerző nem gondolta át.

  Válasz
  • Kitti
   2020.10.17., 18:05

   Ennek az összegnek a 80 százalékára lesz szükségetek időskorban ahhoz, hogy ne kopjon fel az állatok.
   Tehát 320ezerre…

   Válasz
  • Krisztian
   2021.01.27., 16:21

   Számolni tudsz-e?

   Válasz
 • RUDI
  2020.10.17., 07:06

  Remélem A megtakarítást nem forintban gondolod , mert ha igen , jön Matolcsi elvtárs és annyi a megtakarításnak !

  Válasz
 • Zsuzsanna Gyongyosi
  2020.10.17., 07:33

  Ez egy totál idióta cikk. Hogy tudna félretenni az az ember, aki minimálbérért dolgozik, meg közfoglalkoztatottként, meg aki munkanélküli, meg a rokkant beteg (különösen az, aki fiatal korától beteg)?

  Válasz
 • Háry László
  2021.01.27., 16:45

  Nem mindenki vezető főtisztviselő hasonló jövedelmű házastárssal (nem is tudom, ki is jutott eszembe hirtelen…), nem celeb, élsportoló. A nagy többségnek ez csak álom! Érthető, hogy hogy a pénzintézetek és közvetve az állam a minél nagyobb lekötött pénzhez jusson. Érdekes: monetáris ügyekben felelős döntéshozók mintha sohasem hallottak volna Mária Terézia mondásáról: a birkát először fel kell hízlalni, hogy -majd- dús gyapjút nyerjünk…

  Válasz
 • Nagy Miklós
  2021.01.27., 19:30

  ha a kormány megfizetne..és nem lopnának annyit lenne megtakarításom..idióta..

  Válasz

Írj egy hozzászólást