40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kellene lennie

40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kellene lennie

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kellene lennie

A húszas évek hamar elsuhannak, a harmincas évek pedig pláne, hiszen mire észbe kapunk, már ott kopogtat a rettegett negyven. Ez a kor ráadásul pláne nyomást gyakorol ránk, hiszen bármilyen fiatalosak is vagyunk, ilyenkor már hivatalosan is a középkorba lépünk. Nemcsak azon kell izgulnunk, hogy hány szarkalábat látunk a tükörben, hanem valahol számot kell vetnünk addigi életünkkel is. Alapítottunk-e családot vagy hogy áll a karrierünk – amennyiben bármelyiket szerettünk volna -, illetve nem utolsó sorban, hogy milyen a financiális helyzetünk, mennyi megtakarításunk van.

Még nincs közel a nyugdíj, de azért már nem is az a helyzet, hogy akkor mondunk fel a munkahelyünkön, amikor akarunk. Negyven éves korunkra elértünk életünk feléhez és innentől már egyre kevésbé leszünk aktívak. Ezért – ha eddig nem is tettük – innentől már nagyon oda kell figyelnünk a megtakarításainkra. Negyven éves korodra legalább ennyi félretett pénzednek kell lennie, a pénzügyi szakértők szerint.

Minimum három hónapnyi megtakarítás

Vannak adott kiadások, amiken nem tudunk spórolni. Ilyen a hiteltörlesztő, biztosítások (autó, lakás) rezsi, étel, benzin vagy bérlet. Bármi történik, ezeket ki kell fizetnünk. Ha beüt a krach és például váratlanul elveszítjük állásunkat, minimum három hónapnyi fizetésünkkel kell rendelkezzünk ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni bevétel nélkül. Hogy miért pont három havi megtakarítás?

A szakemberek szerint átlagosan ennyi időbe telik, mire egy negyven éves ember újra el tud helyezkedni.

Természetesen ahogy öregszünk, az az idő, amit álláskereséssel töltünk, egyre hosszabbá válik.  Ezért van az, hogy ötven éves korunkra minimum hat hónapnyi fizetésünket kell félretennünk ahhoz, hogy relatív biztonságban érezzük magunkat. (Hiszen előfordulhat, hogy még tovább tart a munkakeresés, mint gondoltuk.)

Tartsd észben a 80 százalékos szabályt

Hacsak nem úgy tervezed a nyugdíjas éveidet, hogy aszkéta szerzetesként élsz, úgy kell kalkulálnod, hogy a jelenlegi havi fizetésed 80 százalékára lesz szükséged öreg napjaidon.

Ez a számítás persze csak abban az esetben állja meg a helyét, ha jelenleg megélsz a havi bevételedből. Ráadásul nem úgy, hogy a hónap utolsó hetében már alig húzod ki a következő fizetésnapig.

Tegyük fel, hogy most a pároddal havi 400 ezer forintból éltek és ebből ketten ki is jöttök. Ez egy évben 4 millió 800 ezer forint bevétel. Ennek az összegnek a 80 százalékára lesz szükségetek időskorban ahhoz, hogy ne kopjon fel az állatok.

Ha a nyugdíjunkra gondolunk, szinte megmosolyogtató, hogy mennyiből kellene megélnünk öregkorunkban. De ne ess kétségbe, mert még időben vagy ahhoz, hogy elkezdj megtakarítani.

Akár befektetsz valamibe, akár az a terv, hogy havi szinten félreteszel egy fix összeget idősebb napjaidra, ha eddig nem tetted, most mindenképpen kezdd el, hogy ne fuss ki az időből. 

jimbophoto/depositphotos.com

Legyen likviditásod váratlan helyzetekre

A megtakarítás nemcsak nyugdíjas éveinkre szól, hanem a vészhelyzetekre is. Ha elromlik az autó, a mosógép vagy bármelyik háztartási nagygép, vagy csőtörés van és már nem tudjuk tovább halogatni a konyha- vagy fürdőszoba felújítást, akkor jó, ha van félretett összeg, amihez tudunk nyúlni.

És, hogy ne csak a száraz kötelezettségekről essen szó, meg kell említenünk azt is, hogy néha mindenkinek szüksége van egy kis kényeztetésre.

Ha meglátod a kirakatban életed cipőjét, vagy spontán terveztek egy párizsi csajos hétvégét a barátnőiddel, arra is legyen egy kis megtakarítás. Ez lehet egy relatív kisebb összeg, egy pár százezres tétel, amit fogj fel úgy, hogy mintha felnőttkorod malacperselye lenne. Ha valamit nagyon szeretnél és meg is engedheted magadnak, – ésszel járj el ugyan – de ne sajnáld rá a pénzt. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!