40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kellene lennie

40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kellene lennie

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 40 évesen minimum ennyi megtakarításodnak kellene lennie

Még nincs közel a nyugdíj, de azért már nem is az a helyzet, hogy akkor mondunk fel a munkahelyünkön, amikor akarunk. Negyven éves korunkra elértünk életünk feléhez és innentől már egyre kevésbé leszünk aktívak. Ezért – ha eddig nem is tettük – innentől már nagyon oda kell figyelnünk a megtakarításainkra. Negyven éves korodra legalább ennyi félretett pénzednek kell lennie, a pénzügyi szakértők szerint.

Minimum három hónapnyi megtakarítás

Vannak adott kiadások, amiken nem tudunk spórolni. Ilyen a hiteltörlesztő, biztosítások (autó, lakás) rezsi, étel, benzin vagy bérlet. Bármi történik, ezeket ki kell fizetnünk. Ha beüt a krach és például váratlanul elveszítjük állásunkat, minimum három hónapnyi fizetésünkkel kell rendelkezzünk ahhoz, hogy talpon tudjunk maradni bevétel nélkül. Hogy miért pont három havi megtakarítás?

A szakemberek szerint átlagosan ennyi időbe telik, mire egy negyven éves ember újra el tud helyezkedni.

Természetesen ahogy öregszünk, az az idő, amit álláskereséssel töltünk, egyre hosszabbá válik.  Ezért van az, hogy ötven éves korunkra minimum hat hónapnyi fizetésünket kell félretennünk ahhoz, hogy relatív biztonságban érezzük magunkat. (Hiszen előfordulhat, hogy még tovább tart a munkakeresés, mint gondoltuk.)

Tartsd észben a 80 százalékos szabályt

Hacsak nem úgy tervezed a nyugdíjas éveidet, hogy aszkéta szerzetesként élsz, úgy kell kalkulálnod, hogy a jelenlegi havi fizetésed 80 százalékára lesz szükséged öreg napjaidon.

Ez a számítás persze csak abban az esetben állja meg a helyét, ha jelenleg megélsz a havi bevételedből. Ráadásul nem úgy, hogy a hónap utolsó hetében már alig húzod ki a következő fizetésnapig.

Tegyük fel, hogy most a pároddal havi 400 ezer forintból éltek és ebből ketten ki is jöttök. Ez egy évben 4 millió 800 ezer forint bevétel. Ennek az összegnek a 80 százalékára lesz szükségetek időskorban ahhoz, hogy ne kopjon fel az állatok.

Ha a nyugdíjunkra gondolunk, szinte megmosolyogtató, hogy mennyiből kellene megélnünk öregkorunkban. De ne ess kétségbe, mert még időben vagy ahhoz, hogy elkezdj megtakarítani.

Akár befektetsz valamibe, akár az a terv, hogy havi szinten félreteszel egy fix összeget idősebb napjaidra, ha eddig nem tetted, most mindenképpen kezdd el, hogy ne fuss ki az időből. 

jimbophoto/depositphotos.com

Legyen likviditásod váratlan helyzetekre

A megtakarítás nemcsak nyugdíjas éveinkre szól, hanem a vészhelyzetekre is. Ha elromlik az autó, a mosógép vagy bármelyik háztartási nagygép, vagy csőtörés van és már nem tudjuk tovább halogatni a konyha- vagy fürdőszoba felújítást, akkor jó, ha van félretett összeg, amihez tudunk nyúlni.

És, hogy ne csak a száraz kötelezettségekről essen szó, meg kell említenünk azt is, hogy néha mindenkinek szüksége van egy kis kényeztetésre.

Ha meglátod a kirakatban életed cipőjét, vagy spontán terveztek egy párizsi csajos hétvégét a barátnőiddel, arra is legyen egy kis megtakarítás. Ez lehet egy relatív kisebb összeg, egy pár százezres tétel, amit fogj fel úgy, hogy mintha felnőttkorod malacperselye lenne. Ha valamit nagyon szeretnél és meg is engedheted magadnak, – ésszel járj el ugyan – de ne sajnáld rá a pénzt. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

12 hozzászólás

 • MelegElod
  2020.10.16., 23:45

  Há a példa is egy vicc! 400.000 80%-a 320.000.
  80.000-ből éljenek meg ketten a hónapban? van hely ahol a rezsi több, de a jövedelem valóban 400.000 körül van. …és akkor nem eszik, vagy kikukázza magának az élelmet és ruházatot? Ez most komoly? Szerintem ezt a szerző nem gondolta át.

  Válasz
  • Kitti
   2020.10.17., 18:05

   Ennek az összegnek a 80 százalékára lesz szükségetek időskorban ahhoz, hogy ne kopjon fel az állatok.
   Tehát 320ezerre…

   Válasz
  • Krisztian
   2021.01.27., 16:21

   Számolni tudsz-e?

   Válasz
 • RUDI
  2020.10.17., 07:06

  Remélem A megtakarítást nem forintban gondolod , mert ha igen , jön Matolcsi elvtárs és annyi a megtakarításnak !

  Válasz
 • Zsuzsanna Gyongyosi
  2020.10.17., 07:33

  Ez egy totál idióta cikk. Hogy tudna félretenni az az ember, aki minimálbérért dolgozik, meg közfoglalkoztatottként, meg aki munkanélküli, meg a rokkant beteg (különösen az, aki fiatal korától beteg)?

  Válasz
 • Háry László
  2021.01.27., 16:45

  Nem mindenki vezető főtisztviselő hasonló jövedelmű házastárssal (nem is tudom, ki is jutott eszembe hirtelen…), nem celeb, élsportoló. A nagy többségnek ez csak álom! Érthető, hogy hogy a pénzintézetek és közvetve az állam a minél nagyobb lekötött pénzhez jusson. Érdekes: monetáris ügyekben felelős döntéshozók mintha sohasem hallottak volna Mária Terézia mondásáról: a birkát először fel kell hízlalni, hogy -majd- dús gyapjút nyerjünk…

  Válasz
 • Nagy Miklós
  2021.01.27., 19:30

  ha a kormány megfizetne..és nem lopnának annyit lenne megtakarításom..idióta..

  Válasz
 • Ági
  2022.06.02., 14:01

  Az egész cikk megpróbál nyugdíj takarékossági cégek felé tolni. Ami egyébként átverés! Mivel kizárólag a „nyugdíj takarékossági” cégek és alkalmazottjaik járnak jól minden befizetőn!

  Válasz
 • Varsányi Győző
  2022.06.02., 14:32

  Ez egy idióta cikk , idióta embereknek ! A rendszerváltás óta valamennyi kormány addig devalválta a forintot míg idáig jutottunk azaz az értéktelen forinthoz . Vajon a visegrádi országoknál miért nem romlott ennyit a fizető eszközük . A Szlovákok eurós átállásakor 21.5 koronát adtak egy euróért . Hogy is van ez ? Miből is van az MNB-nek óriási nyeresége ? Miből vásárolgatnak festményeket és költekeznek nyakra -főre ? Lassan úgy fest a dolog , hogy ez nem Magyar Nemzeti Bank , hanem Matolcsi Nemzeti Bank lesz ! Az emberek azért idióták mert már régen ki kellett volna venni a pénzüket a bankokból és dollárra átváltva megfelelőbb helyen őrizni , de nem az embernyúzó bankokban !

  Válasz
 • Katka
  2022.06.02., 15:58

  TE tényleg ennyire szőke vagy?
  Még egy ennyire sötét cikkeket közlő oldal nincs a világon.
  Nézz már körül a világban drágaságom, nem mindenki alá teszik oda a lehetőségeket.
  Én is 16 évesen már dolgoztam, esélyem nem volt érettségire.
  Csillagom, egyben igazad van: Kéne.

  De nincs baszod!

  Válasz
 • én
  2022.06.02., 18:54

  és ezt a mindenkori mocskos tetves tolvaj hazaáruló szar kormány is tudja?????..szerintem nem…és..főleg nem ez a buzi kis cigány gyerek…

  Válasz
 • Pete
  2022.06.03., 01:48

  MATOLCSY FAMILIA Kft. és nem lassan az lesz,hanem az már 12 éve az.

  Válasz

Írj egy hozzászólást