4 jel, hogy a webshopban megpróbálnak átverni téged

4 jel, hogy a webshopban megpróbálnak átverni téged

Címlap / Otthon / 4 jel, hogy a webshopban megpróbálnak átverni téged

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a netes vásárlás, hiszen ki sem kell mozdulnod otthonról, miközben szinte bármit megvehetsz, ami éppen eszedbe jut. Azonban egy felmérés szerint egyetlen év alatt 30 százalékkal nőtt az átverős online webáruházak száma is; épp ezért jó, ha felismered a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az adott oldalon csalás történik, és a pénzedet próbálják meg ellopni, vagy hibás terméket akarnak rád sózni.

1/4 Ellenőrizd az oldal nevét

Tegyük fel, hogy ékszert szeretnél venni a neten, de még nincs ötleted, milyen márkát válassz, ezért csak általánosságban keresel rá.

 

Ilyenkor több weboldalt is feldob neked a rendszer, de mielőtt egy korábban még nem ismert webáruházban vásárolnál, mindig ellenőrizd a pontos nevet, és azt, hogy az URL mit ír.

Ugyanis sokszor megesik, hogy egy weboldalon hamisítványt árulnak, emiatt pedig megcserélik a márka egy-egy betűjét az URL-ben; ez elsőre nem szúr neked szemet, ők viszont hivatkozhatnak erre panasz esetén.

2/4 Ellenőrizd az URL-t kétszer is

Az URL-ben nem csak az derülhet ki, hogy hamisított terméket árulnak, de az is sokat számít, hogy a link “HTTPS“-sel kezdődjön.

 

Nagyon sok átverésre szakosodott, netes webáruházban ugyanis elmarad a végéről az S-betű, és csak szimplán HTTP-vel kezdődik a link. Az S-betű viszont a “secure“, azaz biztonságos szót jelképezi, és azt jelenti, hogy minden kommunikáció a weboldal és a böngésződ között titkosított.

Ilyenkor védi az információidat az oldal, és biztosan nem adja ki harmadik személynek; ez viszont már nem feltétlenül mondható el a HTTP-kezdetű linkkel rendelkező weboldalakról.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást