4 dolog, amire feleslegesen szánunk időt az ünnepi készülődés során – tuti, hogy te is csinálod őket!

4 dolog, amire feleslegesen szánunk időt az ünnepi készülődés során – tuti, hogy te is csinálod őket!

Címlap / Otthon / 4 dolog, amire feleslegesen szánunk időt az ünnepi készülődés során – tuti, hogy te is csinálod őket!

Mindenki tökéletes karácsonyra vágyik, ám amit ennyire akarunk, amire ennyire készülünk, az általában rosszul sül el. De miért is várjuk el, hogy mindig minden olajozottan működjön? Ahelyett, hogy kényelmes hátradőlnénk, és élveznénk az ünnepeket, évről-évre elkövetjük az alábbi merényleteket saját magunk ellen.

Karácsonyi nagytakarítás

A többség valamiért kényszert érez arra, hogy a teljes lakást makulátlanra pucolja.

Érthető, hiszen mindenki vár vendégeket, és senki sem szeretne azért pironkodni, mert koszos a szőnyeg, vagy maszatos a tükör.

De legyél őszinte magaddal! Biztos, hogy csak a totális nagytakarítás az egyetlen megoldás? Senki sem fog bekukkantani a nagyszekrény mögé, és egy vendégednek sem fog feltűnni, hogy nem két hete tetted fel a függönyt, hanem két hónapja.

Minden bizonnyal azt sem várja el senki, hogy egy játék se legyen elől a gyerekszobában… A takarítás, fertőtlenítés rendben van, és általában szükséges is ott, ahol a vendégek megfordulnak, de teljesen értelmetlen napokat áldozni arra, hogy minden csillogjon – a tisztaság úgyis addig tart, amíg az első csapat megérkezik.

Új menü kipróbálása

Ha nem ragaszkodsz mereven a hagyományokhoz – márpedig a mi generációnkra nem ez a jellemző –, akkor bizonyára te is kísérletezel új fogásokkal.

Kipróbálod a szimpatikus recepteket, igyekszel csökkenteni a kalóriatartalmukat, vagy csak kicsit újítasz a jól bevált családi fűszerezésen.

Ezzel nincs is semmi gond, kivéve, ha pont karácsonykor jut eszedbe a kísérletezgetés. Nagyon kétesélyes a dolog kimenetele: vagy elsöprő sikert aratsz, és mindenki el akarja kérni a receptet, vagy alig fogy a fogásból, és te is érzed, hogy ez most nem igazán úgy sült el, ahogy tervezted.

Általában sajnos utóbbi jóval jellemzőbb. Ezt kikerülendő inkább ne a karácsonyi sürgésforgásban teszteld az új recepteket, hanem néhány héttel előtte csinálj próbasütést: így tökéletesítheted, vagy örökre el is felejtheted az adott főételt, süteményt.

Ezerféle édesség készítése

Karácsony nem telhet el sütemény nélkül, ez tény. De van bármi értelme annak, hogy több tucat édességet legyártasz, amitől aztán lépni sem lehet otthon?

Ráadásul már karácsony másnapján is már mindenki unja az édességet, a vendégekre úgy kell rásózni pár falatot. Kidobni sajnálod majd őket, hát vagy ajándékozol belőlük, vagy megeszed, ami maradt – vagy mindkettő.

Nem is borítékolhatnád biztosabban a hízást magadnak… Ha mindenáron sokféle sütit szeretnél készíteni, akkor fél-negyed adaggal láss neki a sütésnek!

Ennél sokkal jobb megoldás, ha valóban csak azokkal a süteményekkel foglalatoskodtok, amiket imád a család, hiszen így nagyobb eséllyel beszállnak az elkészítésükbe, az édességek pedig garantáltan elfogynak majd. Emellett kalkuláld bele, ha az ünnepi menühöz külön desszertet készítesz, ez legalább mínusz egy sütemény!

Tökéletes menetrend készítése

Vannak, akik kénytelenek a mindennapjainkban szinte órára lebontott teendő listát vezetni, de teljesen felesleges ezt a rutint karácsonyi időszakra is ráhúzni.

Ugyan népszerűek a karácsonyi tervezők, de azoknak sokkal több hasznuk van az őszi, kora téli időszakban, semmint a piros betűs ünnepek során.

Jó, ha próbálod te is megálmodni, hogy alakuljanak a programok, de felesleges görcsösen ragaszkodnod ahhoz, hogy pontban este hétkor kezdődjön a vacsora, aztán nyolckor, ha törik, ha szakad, ajándékbontás következik.

A sorrend kitalálása jó, de ha időhöz kötöd, akkor csak rágörcsöltök, feszültté váltok, és oda a jó hangulat.

Semmi sem történik, ha valami csúszik, valaki késik, esetleg egy program kimarad, és átkerül másnapra!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!