„30 évesen kikötözve, pelenkában ébredtem fel.” Őszinte vallomás

„30 évesen kikötözve, pelenkában ébredtem fel.” Őszinte vallomás

Címlap / Életmód / Egészség / „30 évesen kikötözve, pelenkában ébredtem fel.” Őszinte vallomás

Alexandra most 30 éves, őt szintén az évekig tartó otthonlét taszított az alkohol sokszor halálos bűvkörébe.

Hogy kezdődött?

– Szorongást, pánikbetegségeket állapítottak meg nálam. Esténként még a nyugtatók ellenére sem tudtam aludni. Akkor jött a két pohár sör, hogy jól aludjak. Eleinte működött is, de nem tudtam, hogy az alkohol kifejezetten árt a szorongásnak, fokozza, így később már reggel is kellett ébredés után két sör, hogy el tudjam vinni a gyerekeket az oviba. Nem érdekelt, hogy pia szagom van. Később megtudtam, ez is az alkoholizmus egyik jele. A teljes gátlástalanság. Aztán hazaszaladtam az oviból, és megittam még két sört, elláttam a háztartást és lefeküdtem kialudni. Délután mentem a gyerekekért, és nyugtatókkal kihúztam valahogy estig. Így ment 6 sörrel a nap. Eleinte…  

Az alkoholizmus nem csak hajlam, hanem szunnyadó betegség. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a hajlam öröklődik. Az, akinél már elkezdődött az alkoholizmus, soha többé nem válhat hétköznapi átlagos alkoholfogyasztóvá, a betegség ugyanis egy-két pohár hatására is újra előjön. 

Alexandra alkoholista szülők gyereke, ezért soha nem fogyasztott alkoholt. A többdiplomás sikeres nő abba bukott bele, amibe a legtöbb alkoholt fogyasztó nő. A magányosság érzésébe. Egészen addig boldogan élte az életét, mígnem két gyerek után otthon maradt munkanélküliként. Mind a férfiaknál, mind a nőknél a magányosság és a munkanélküliség a két fő ok, ami az italozáshoz vezet.

Megdöbbentő adat, hogy a nők életének vannak úgynevezett “zsákutcái”, amikor a pohárért nyúlhatnak. Ilyen például az életközépkrízis, a gyes, az özveggyé válás, az úgynevezett üresfészek-szindróma, illetve a menopauza. 

Az alkoholisták gyermekei még akkor is nagyobb gyakorisággal válnak a káros szenvedély rabjaivá, ha nem alkoholisták között nevelkednek. Magyarországon a becslések szerint legalább 800.000 felnőtt küzd alkoholproblémával. Ez a felnőtt férfi lakkosság 20%-át és a nők 5,2%-át érinti. A kontrollvesztett alkoholisták száma, akik állandó orvosi kezelést igényelnek, legalább 50-60 000.

Oldalak: 1 2 3

2 hozzászólás

 • Ela
  2021.01.23., 00:07

  Es a cikk is megjelenik legalabb hetente 1x Mar vagy 3 eve….

  Válasz
 • Baranyai György
  2021.03.18., 17:01

  Jó, tavalyi hír. Más nem volt? Akkor is hozzászóltam, most is. Borzasztó állapot, amit a minket körülvevő emberek (nyilván), nem értenek meg. Nem tapasztalták (szerencsére), végül is nem baj, hogy ismét előjött a téma. Inkább a férfiaknál jelentkezik, de feküdtem az OPNI- ban olyan Hölggyel, aki eben szenvedett. Millió egy helyen próbálkoztam, a “vaxöveg” mellett semmit nem tanultam. Ha valakit érdekel, pont, az Addiktológiai osztályon töltöttem hét évet. Dr. Takách Gáspár mindent megtett, ezért köszönettel tartozom.
  Tisztelettel.

  Válasz

Írj egy hozzászólást