Egészség / Életmód

„30 évesen kikötözve, pelenkában ébredtem fel.” Őszinte vallomás

„30 évesen kikötözve, pelenkában ébredtem fel.” Őszinte vallomás

Alexandra most 30 éves, őt szintén az évekig tartó otthonlét taszított az alkohol sokszor halálos bűvkörébe.

Hogy kezdődött?

– Szorongást, pánikbetegségeket állapítottak meg nálam. Esténként még a nyugtatók ellenére sem tudtam aludni. Akkor jött a két pohár sör, hogy jól aludjak. Eleinte működött is, de nem tudtam, hogy az alkohol kifejezetten árt a szorongásnak, fokozza, így később már reggel is kellett ébredés után két sör, hogy el tudjam vinni a gyerekeket az oviba. Nem érdekelt, hogy pia szagom van. Később megtudtam, ez is az alkoholizmus egyik jele. A teljes gátlástalanság. Aztán hazaszaladtam az oviból, és megittam még két sört, elláttam a háztartást és lefeküdtem kialudni. Délután mentem a gyerekekért, és nyugtatókkal kihúztam valahogy estig. Így ment 6 sörrel a nap. Eleinte…  

Az alkoholizmus nem csak hajlam, hanem szunnyadó betegség. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a hajlam öröklődik. Az, akinél már elkezdődött az alkoholizmus, soha többé nem válhat hétköznapi átlagos alkoholfogyasztóvá, a betegség ugyanis egy-két pohár hatására is újra előjön. 

Alexandra alkoholista szülők gyereke, ezért soha nem fogyasztott alkoholt. A többdiplomás sikeres nő abba bukott bele, amibe a legtöbb alkoholt fogyasztó nő. A magányosság érzésébe. Egészen addig boldogan élte az életét, mígnem két gyerek után otthon maradt munkanélküliként. Mind a férfiaknál, mind a nőknél a magányosság és a munkanélküliség a két fő ok, ami az italozáshoz vezet.

Megdöbbentő adat, hogy a nők életének vannak úgynevezett “zsákutcái”, amikor a pohárért nyúlhatnak. Ilyen például az életközépkrízis, a gyes, az özveggyé válás, az úgynevezett üresfészek-szindróma, illetve a menopauza. 

Az alkoholisták gyermekei még akkor is nagyobb gyakorisággal válnak a káros szenvedély rabjaivá, ha nem alkoholisták között nevelkednek. Magyarországon a becslések szerint legalább 800.000 felnőtt küzd alkoholproblémával. Ez a felnőtt férfi lakkosság 20%-át és a nők 5,2%-át érinti. A kontrollvesztett alkoholisták száma, akik állandó orvosi kezelést igényelnek, legalább 50-60 000.

Oldalak: 1 2 3

2 hozzászólás

 • Ela
  2021.01.23., 00:07

  Es a cikk is megjelenik legalabb hetente 1x Mar vagy 3 eve….

  Válasz
 • Baranyai György
  2021.03.18., 17:01

  Jó, tavalyi hír. Más nem volt? Akkor is hozzászóltam, most is. Borzasztó állapot, amit a minket körülvevő emberek (nyilván), nem értenek meg. Nem tapasztalták (szerencsére), végül is nem baj, hogy ismét előjött a téma. Inkább a férfiaknál jelentkezik, de feküdtem az OPNI- ban olyan Hölggyel, aki eben szenvedett. Millió egy helyen próbálkoztam, a “vaxöveg” mellett semmit nem tanultam. Ha valakit érdekel, pont, az Addiktológiai osztályon töltöttem hét évet. Dr. Takách Gáspár mindent megtett, ezért köszönettel tartozom.
  Tisztelettel.

  Válasz

Írj egy hozzászólást