Életmód / Receptek

3 tökéletes pác csirkehúshoz és 3 sertéshúshoz

3 tökéletes pác csirkehúshoz és 3 sertéshúshoz

Mi kell a tökéletes páchoz?

A pácolást illetően van néhány alapszabály, függetlenül attól, hogy húst, vagy húshelyettesítőt szeretnél ízesíteni.

Először is szükség van a páchoz valamilyen zsiradékra, ami egyfajta vivőanyagként működik a sütés során: általa jobban bejutnak a fűszerek, az aromák a sejtek közé, ráadásul az olaj elzárja a levegőtől az alapanyagokat, így még ízesebbek lesznek sőt, ebből adódóan nem száradnak ki, tovább elállnak.

Szükség van egy savas anyagra is, ugyanis a savtartalom segít részint az ízesítésben, részben pedig abban, hogy a rostok fellazuljanak. Végül, de korántsem utolsóként szükség van a fűszerekre, amik lehetőleg minél aromásabbak, frissebbek legyenek.

Pácok csirkehúshoz, vagy növényi húshelyettesítőkhöz

Kakukkfüves-fokhagymás pác

Hozzávalók: 2,5 dl olívaolaj, 0,5 dl citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kakukkfű, vagy 4-5 szál friss kakukkfű.

A folyékony hozzávalókhoz add hozzá az összezúzott, vagy lereszelt fokhagymát, a szárított kakukkfüvet, vagy a szárról lemorzsolt, friss zöldfűszert.

Keleti csípős pác

Hozzávalók: 2,5 dl olívaolaj, 0,5 lime leve, 0,5 dl szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb csokor friss koriander, chili.

A folyékony hozzávalókat elegyítsd egymással, a fokhagymát reszeld le, majd az egészen apróra vágott koriandert és az ízlés szerinti chilit alaposan forgasd össze a páclével.

Rozmaringos-fehérboros pác

Hozzávalók: 2,5 dl olívaolaj, 1 dl fehérbor, 0,5 citrom leve, 3 közepes rozmaring ág.

Az olívaolajhoz add hozzá a fehérbort és a frissen facsart citrom levét. A rozmaring ágakról húzd le a leveleket, majd vágd durvára és keverd el a folyékony alapanyagokkal. 

Shaiith79/depositphotos.com

Pácok sertéshúshoz, vagy növényi húshelyettesítőkhöz

Angol fűszerpác

Hozzávalók: 2,5 dl olívaolaj, 0,5 dl szójaszósz, 0,5 dl Worcestershire szósz, 2 evőkanál balzsamecet, 2 gerezd fokhagyma, bors.

A folyékony hozzávalókat alaposan keverd el egymással, majd reszelj hozzá 2 gerezd fokhagymát, végül frissen őrölt borssal bolondítsd meg.

Mustáros pác

Hozzávalók: 2,5 dl olívaolaj, 6 evőkanál mustár, bors, fél citrom leve.

Az olívaolajhoz add hozzá a frissen facsart citrom levét, majd gondosan keverd el. Őrölj bele friss borsot, végül a mustárt alaposan forgasd hozzá. Ízlés szerint választhatsz csípős, vagy kevésbé krémes mustárt is, így változatosabb, izgalmasabb lehet a végeredmény.

Vörösboros pác

Hozzávalók: 2,5 dl olívaolaj, 1 dl vörösbor, bors, csapott evőkanál barnacukor, fél vöröshagyma.

Az olívaolajhoz add hozzá a vörösbort, a frissen őrölt borsot, a barnacukrot, majd reszelj bele egy fél vöröshagymát. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást