Háztartás / Otthon

3 otthoni vírusölő módszer, ami hatásos – És 2, amit felejts el

3 otthoni vírusölő módszer, ami hatásos – És 2, amit felejts el

Ami működik:

Hőkezelés

A hő elég biztosan és hatékonyan pusztítja el a vírusokat, ezért hőálló dolgok – például egyes élelmiszerek – fertőtlenítésére ez egy jó módszer lehet. Nem árt tudni, hogy a papír pizzásdoboz 160 fokot, a műanyag ételes doboz legfeljebb 120 fokot, a habkarton maximum 80 fokot bír. A hőkezelést a sütőben vagy a mikróban is elvégezheted, ez utóbbi esetben tegyél az étel mellé egy pohár vizet, mikrózd, amíg felforr, majd várj az ajtó kinyitásával 5 percet.

Melegítés közben soha ne hagyd felügyelet nélkül a fertőtlenítés alatt álló dolgokat. Tartsd be a tűzvédelmi szabályokat, illetve vigyázz, hogy a felhevült dobozokkal, folyadékokkal meg ne égesd magadat! Ruhák, textíliák fertőtlenítéséhez többnyire elegendő a klasszikus mosás is, de a vasaló hője is tökéletesen fertőtlenít.

Fertőtlenítő vasalás
istockphoto

Alkohol

Az alkohol köztudottan fertőtlenít, de míg gyakran tréfálkozunk vele, hogy egy kupica pálinka legurítása minden bajt megelőz, addig ha tényleges fertőtlenítésről van szó, jobb a gyógyszertári alkoholra hagyatkozni. Ha nem tudunk hozzájutni, leginkább a vodka hasonlít hozzá. Érdemes azonban észben tartani, hogy a tényleges fertőtlenítő hatáshoz legalább 70%-os alkoholtartalom szükséges, és a kezelt felületnek legalább 30 másodpercig nedvesnek (azaz alkoholosnak) kell maradnia, hogy a kórokozók ténylegesen elpusztuljanak.

Azt tehát felejtsd el, amikor az apokaliszis-filmben a konyhakövön kivitelezett sürgősségi műtét előtt valaki lelöttyenti egy feles vodkával a konyhakést, aztán már vág is. Azonban, ha apróbb, nehezen tisztítható, de vízálló tárgyak tökéletes fertőtlenítésére van valami miatt szükség, akkor ezeket esetleg rövid időre alkoholba áztathatod a teljes higiéniáért.

Meleg víz és szappan

IgorVetushko/depositphotos.com

Bár sokan fektetnek energiát a különféle házi tisztítószerek előállításába, valójában a szakemberek egyetértenek abban, hogy az egyik legegyszerűbb és legmegbízhatóbb fertőtlenítő módszer a meleg vizes, szappanos átmosás – legyen szó akár a kezedről, akár mosható tárgyakról. A legtöbb esetben egy alapos mosogatással minden megfelelően fertőtleníthető.

Ha pedig biztosra akarsz menni, tedd a tárgyakat a mosó- vagy mosogatógépbe (utóbbiba például a gyerek bizonyos játékait, vízálló tárgyakat is bepakolhatsz) és indíts el egy legalább 60 fokos programot a megszokott tisztítószereket használva. A program lejárta után teljes biztonsággal használhatod a holmikat.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást