Amit a 2020-as év legkedveltebb juttatásairól tudni érdemes

Amit a 2020-as év legkedveltebb juttatásairól tudni érdemes

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Amit a 2020-as év legkedveltebb juttatásairól tudni érdemes

A 2020-as év óriási változásokat hozott mindannyiunk életébe, hatalmas erővel felforgatva még a dolgozói juttatási rendszereket is. Az év elején még nem igazán történt változás a juttatásokkal kapcsolatban, az első hónapokban a munkáltatók még a 2019-ben kialakított rendszereiket tudták alkalmazni. (x)

A koronavírus miatt azonban áprilistól fenekestől felfordult az élet, ezzel együtt folyamatosan változtak az adószabályok is.

Nézzük, melyek lettek a legkedveltebb dolgozói juttatások.

Továbbra is a SZÉP Kártya vezet a dolgozók körében

A Széchenyi Pihenő Kártya mindenki kedvence, hiszen igen sokrétű a felhasználhatósága. Belföldi szálláshelyeken használhatjuk a Szállás fület, meleg étkezésre a Vendéglátás fület, illetve szabadidős tevékenységekre a Szabadidő fület.

2019 óta több mint 400 ezerrel növekedett a kártyatulajdonosok száma, ami nem véletlen, hiszen 2020 tavaszában a kormány döntése alapján a SZÉP Kártya összeghatárok jelentősen megemelkedtek. A Szálláshely alszámla 225 000 forintról 400 000 forintra, a Vendéglátás alszámla 150 000 forintról 265 000 forintra, a Szabadidő alszámla pedig 75 000 forintról 135 000 forintra emelkedett.

Mi több december 31-ig a szociális hozzájárulási adót sem kellett megfizetni, így a SZÉP Kártya kifizetések esetében a járulékteher ebben az időszakban 15 százalékra mérséklődött. Ezzel igencsak vonzóvá tette ezt a juttatási formát, amit továbbra is élvezhetünk, hiszen 2021. június 30-ig ez továbbra is érvényben marad.

A második legkedvezőbb juttatás a készpénzbeli megváltás

Melyik munkavállaló ne örülne egy kis plusz jövedelemnek? 

A készpénzbeli juttatást a munkáltatók havi rendszerességgel utalják. Habár, ebből a juttatásból bérként adózunk – vagyis sajnos kevesebb marad a dolgozók zsebében – még így is jelentős részük ezt az azonnali, szabadon elkölthető elemet preferálja az üdülési juttatással szemben.

Harmadik helyen az önkéntes egészségpénztár végzett

Az önkéntes egészségpénztár is meghatározott juttatásnak minősül, ezért jövedelemként adózunk belőle, viszont igénybe vehető utána adójóváírás. 

–       Miért jó az egészségpénztár? 

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy nem feltétlenül vannak rendszeres egészségügyi kiadásaink, de nem árt, ha egy kicsit gondolunk a jövőre is. Nemcsak tudatos megtakarítók leszünk, de minden befizetés után visszaigényelhetünk 20%-ot az adóbevallás készítésekor.

–       Mire használhatjuk?

Számtalan lehetőség közül választhatunk: gyógyszertári termékekre, gyógyászati segédeszközökre, orvosi vizsgálatokra, fogászati szűrésre, táppénz kiegészítésre, szemüveg vásárlásra. És még sok-sok másra.

+ 1 Gondoltad, hogy a védőszemüveg is lehet dolgozói juttatás?

Törvényi kötelezettség, hogy megfelelő megoldást nyújtsunk munkavállalóinknak egészségük megőrzése érdekében. Jó hír, hogy ez a juttatás adókedvezménnyel elszámolható.

A szem épsége és az éles látás sokszor nélkülözhetetlen mindennapjaink során. Gondoljunk csak arra, hogy bizonyos munkaköröknél elengedhetetlen a védőszemüveg alkalmazása.

Kinek lehet szüksége védőszemüvegre?

Például munkavállalóknak, akik olyan mechanikai munkát végeznek, ahol apróbb tárgyak veszélyeztethetik a szem épségét, akik kémiai anyagok közelében dolgoznak, illetve, akik számítógépes munkát végeznek.

A Rapidus Optika munkatársai szűrőbuszukkal bárhol képesek vizsgálatot végezni, így a munkavállalóknak nem kell időpontra várniuk és szabadidőjükben vizsgálatra sietniük. 

További jó hír, hogy december 31-ig a SZÉP Kártya bármelyik alszámláján található egyenlegből fizetheted védőszemüvegedet. 

Ha számodra is fejtörést okoz a dolgozói juttatások összeállítása, akkor töltsd le útmutatónkat, ahol 4+1 hasznos tippet találsz a juttatások összeállításával kapcsolatban!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!