6 dolog, amiben az idei karácsony más lesz mint az eddigiek

6 dolog, amiben az idei karácsony más lesz mint az eddigiek

Címlap / Életmód / 6 dolog, amiben az idei karácsony más lesz mint az eddigiek

Amikor tavaly összegyűlt a család karácsonykor, még senki sem gondolta volna, hogy jövőre ez másképp lehet. Azonban a koronavírus még az év legjobban várt ünnepét is átalakítja.

A gyerekek és a felnőttek is izgatottan várják a karácsonyi időszakot, még annak ellenére is, hogy ez sokszor órákig tartó sütést-főzést és ajándékvásárlást jelent. Mégis megéri, hiszen ilyenkor az egész család összegyűlik. Figyelhetjük, ki mennyire örül az ajándékának, és közben nosztalgiázhatunk az elmúlt évek ünnepeiről. Nem csoda, hogy aki csak teheti, hazamegy a szüleihez, testvéreihez, és legalább a 365 napból ezt az egyet együtt tölti velük. Csakhogy idén még nagy köd lebegi körbe az ünnepeket. A koronavírus – ahogy az sajnos várható volt szakértők szerint – ősz kezdete óta egyre gyorsabban terjed, és már napi többezer új fertőzöttet regisztrálnak országszerte. Emiatt úgy fest, hogy idén nem csak sokkal szigorúbb szabályokra kell odafigyelnünk szenteste, de lehet, hogy a családi találkozások is elmaradnak.

Együtt vagy külön?

Külföldön, így például Angliában már bevezették azt a szabályt, hogy egyszerre maximum 6 különböző háztartásból származó ember tartózkodhat egy helyen. Így a nagyobb családok, távoli rokonok már nem is tudnak összejönni az ünnepekkor. Nálunk egyelőre nincs ilyen szabály, de ahogy tavasszal is érvényben volt a kijárási korlátozás, úgy sajnos nem tudni, decemberben mi vár ránk. Emiatt lehet, hogy a nagyszülőket, testvéreket csak később tudjátok meglátogatni, és az ünnepek alatt maximum videókamerán kívánhattok egymásnak boldog karácsonyt. Különösen igaz ez sajnos azokra, akik külföldön dolgoznak. Novemberre ismét meghosszabbították a határzárat, és csak 10 nap karantén fejében lehetséges bejönni az országba. Természetesen még nem biztos, hogy ez decemberben is így marad, de nem árt lélekben erre az eshetőségre is felkészülni.

De még ha nem is vezetnek be a családi eseményekre vonatkozólag szigorítást, akkor is jó néhány dologra kell figyelni.

Nem lesz annyi ölelés és puszi, mint korábban, a távolságtartásra pedig ugyanúgy figyelni kell a fa alatt.

Arról nem is beszélve, hogy idén az ételek elkészítésénél extra óvatosságra intenek, hiszen sosem lehet tudni, kiben lappang már ott a koronavírus. Most az állandó kézmosás és a kesztyű-maszk viselése lehet a legfontosabb része az egészséges főzésnek és sütésnek, amennyiben nem csak magadnak, hanem a rokonoknak is készítesz pár finomságot.

AleksandarNakic/istockphoto.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»