10+1 dolog, amit még a harmincadik születésnapod előtt kezdj el

10+1 dolog, amit még a harmincadik születésnapod előtt kezdj el

Címlap / Életmód / Egészség / 10+1 dolog, amit még a harmincadik születésnapod előtt kezdj el

Léteznek az ember életében kiemelt állomások, melyeknél érdemes megállni és elgondolkodni egy percre a múltról, de akár a jövőről is. Egyik ilyen állomás a harmincadik születésnap. Ilyenkor még van elég idő változtatni azon, amit eddig rosszul csináltunk. Új célokat is kijelölhetünk, mielőtt tovább indulunk erről az állomásról is.

Tanuld meg tisztelni és szeretni önmagad

Saját magad számára te légy a legfontosabb és ez mutatkozzon meg abban is, ahogyan a testeddel és a lelkeddel bánsz.

Ha kell, mondj magadnak mantrákat reggel felkelés után, például: „Sikeres vagyok” „ Boldog vagyok” „Szép vagyok”.

Bizonyított, hogy ezek a megerősítő gondolatok pozitív hatással vannak a személyiségre, az önbizalomra, az önbecsülésre és olyan biokémiai folyamatokat indítanak el, melyek tovább erősíthetik ezeket.

Ha úgy érzed beteg vagy, fáj valamid, ne várd meg, amíg orvosi segítségre szorulsz. Pihenj, gyógyulj, törődj a testeddel, kényeztesd magad.

Tanulj meg lazítani

Ha eddig viszonylag könnyen is vetted az akadályokat, a harmadik X kapujában megtelhet az a bizonyos hócipő.

Sokak számára újdonság még ilyenkor a relaxáció, a meditáció és az olyan egyszerű légzésgyakorlatok, melyek a stresszoldást szolgálják.

Ideje lenne neked is feltérképezni a lehetőségeket és az egyéniségednek megfelelő módszert begyakorolni.

Kezdj el sportolni rendszeresen

A rendszeres sport gyermekkorban még természetes. A mindennapi testnevelés órák és különböző edzések az élet velejárójává tették a sportot. Felnőttként azonban már önmagadnak kell gondoskodni a testmozgásról.

Gyakori panasz, hogy nincs idő sportolni, nincs már este energia futni egy kört a szomszéd utcákban vagy nincs pénz edzőterembe járni, sporteszközöt vásárolni. Ezek mind csak kifogások.

A rendszeres testmozgás nem feltétlenül idő, energia és pénz, sokkal inkább elhatározás kérdése.

Ha eldöntötted, hogy mozogni fogsz, akkor úgy fogod alakítani az életedet, hogy legyen lehetőséget mozogni. A sport ráadásul önbizalmat és mindennapi sikerélményt biztosít.

Kezdj el félretenni

Messze még a nyugdíj, s ki tudja biztosan, milyen lesz a szociális háló három, négy évtized múlva. Ki akar élete végéig úgy élni, hogy a munkája lesz a feltétele a fennmaradásának?

Kellenek a hosszú távú tervek, ezek megvalósításához pedig sajnos elengedhetetlen a pénz. Ha minden hónapban elteszel egy keveset, hamarosan egész szép összeg elköltésén gondolkodhatsz.

Gondolj arra, hogy ha beteg leszel vagy valaki anyagi segítségre szorul a környezetedben és hozzád fordul, legyen mit előkapni a vánkos alól.

Ápold a rokoni kapcsolataidat

Fiatalon természetesnek vesszük a minket körülvevő világot.

Harminchoz közeledve azonban elkezdhet feltűnni, hogy az unokatestvéreink, akikkel a családi összejöveteleken az udvaron szaladgáltunk, fára másztunk, vagy a felnőttektől külön vonulva titkokat súgtunk egymásnak, már családos emberek.

A korábbi „felnőttek” pedig nagyszülők lettek, ráncos kezük, őszülő hajuk egyre inkább arra késztethet, hogy megkérdezd, amit tudni szeretnél a családi múltadról, mielőtt örökre magukkal viszik ezeket a kincseket.

Csinálj életre szóló élményeket a barátaiddal

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni majd az unokáknak, mikor körbeállnak, énekli Pásztor Anna és milyen igaza van.

Ha még családalapítás előtt állsz és lehetőséged van utazni, szervezz magad köré barátokat, ismerősöket. Keress bátran új embereket, akikkel közös az érdeklődési körötök. Hagyd el a komfortzónádat, engedd meg magadnak, hogy kilépj a hétköznapok forgatagából.

Ha vannak meg nem valósított álmaid, itt az ideje, hogy elővedd őket a fiók mélyéről, leporold és elkezdd valóra váltani őket egytől egyig.

Kezdj el tervezgetni

Sokak életében a gyermeki gondtalanság kitolódik a húszas éveinek a végéig vagy még tovább.

De nem lesz ez mindig így.

Természetes, hogy végül mindenki vágyni kezd egy saját életre, ahol magának határozza meg a szabályokat. Ez adhat egyfajta céltudatosságot, amelyre mindenkinek szüksége van. Nem árt tudni, hogy merre haladunk, mi a célunk és azt milyen módon érhetjük el.

Bátran mondjuk ki, írjuk le, képzeljük el mindazt, amire vágyunk és engedjük meg, hogy bevonzzuk az ehhez szükséges feltételeket, energiákat.

A hosszútávú tervek segítenek átvészelni a pillanatnyi csalódásokat, életcélt adnak és motiválnak a nehéz helyzetekben.

Vásárolj valamit hosszútávra

A harmincadik születésnap közeledtével óhatatlanul is nosztalgikus hangulatba kerül az ember. Észreveszi maga körül azokat a dolgokat, tárgyakat, melyek évek óta elkísérik.

A legtöbb ilyen tárgyhoz jó emlékek kötnek minket, az életünk részének tartjuk ezeket. Miért ne gyárthatnánk magunknak ilyen emlékeket a jövőre nézve is?

Valami, ami a saját értékrendünkben magas helyet foglal, vágyakozunk rá, de eddig sajnáltuk rá a pénzt, az pont egy ilyen tárgy lehet. Ha kell, mondjunk le valami hétköznapi rossz szokásunkról és az erre fordított pénzből ajándékozzuk meg magunkat a vágyott dologgal.

Tanulj nyelvet, láss világot

A nyelvtanulás elsősorban iskolai elfoglaltság, lehet szeretni és lehet utálni, de bizony kötelező, ha sikeres jövőt tervezünk magunknak.

A német, angol, francia, spanyol nyelven kívül azonban számos nyelv létezik, melyek mindegyike más-más logikára épül.

Bővítheted tapasztalataidat, különlegesnek érezheted magad, ha egy ritka nyelvvel kezdesz megismerkedni. Az alapok elsajátítása után elutazhatsz az adott nyelvet beszélő országba, levelező társakat, új barátokat szerezhetsz.

Hasznos, ha beszélsz már egy világnyelvet és azon keresztül indulsz el az új kalandok irányába.

Mondd ki, hogy „szeretlek”

Nem könnyű ezt a szót kimondani és nem is biztos, hogy minden esetben kötelező. Ezer féle módon fejezhetjük ki szeretetünket, ha a verbalitás talaján nem állunk biztos lábakon.

Egyértelműen a szeretet jele, ha őszintén érdeklődünk a másik felől, biztosítjuk arról, hogy számíthat ránk a bajban. Fontos, hogy ezeket ne csak mondjuk, hanem bizonyítsuk is tettekkel.

Régi mondás, hogy életünk végén nem azt bánjuk meg, amit rosszul csináltunk, hanem azt, amit meg sem próbáltunk véghez venni. A harminctól persze még messze van a vég, de miért halogatnánk a dolgokat, ha ma is elkezdhetjük a kezünkbe venni a sorsunkat.

+1: Tanuld meg értékelni, amit elértél

Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy másokhoz viszonyítjuk magunkat. A környezetünk vonatkozásában helyezzük el létünket a jó és a rossz oldalon, ilyen szubjektív módon határozzuk meg, mennyire vagyunk értékesek saját magunk számára.

A siker és sikeresség azonban könnyen manipulálhat, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valaki gazdag, szép vagy erős (pontosabban annak tűnik), az boldog és sikeres is egyben. A harmincadik születésnapi gyertyák elfújása előtt jó lenne emlékeztetni magunkat arra, hogy miben vagyunk jók, miben értük el eredményt.

Vonatkozhat ez az anyagi javakra, a magánéletünkre, az egészségünkre, a karrierünkre. Ne mulasszuk el vállon veregetni magunkat és büszkének lenni arra, amit az elmúlt három évtizedben véghez vittünk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást