10 érdekes tény, amit nem tudtál a fagylaltról

10 érdekes tény, amit nem tudtál a fagylaltról

Címlap / Életmód / 10 érdekes tény, amit nem tudtál a fagylaltról

Az ostyatölcsér a véletlen műve

Az 1904-es Világkiállításon az egyik fagylaltárus kifogyott a tartókból, amikben a fagyit árulta, ezért összefogott a mellette levő gofrissal és megalkották az első ehető fagyitölcsért. A gofrit vékony formában megtekerték, belehelyezték a gombócokat és a többi már történelem. 

Az első ízesítés a csokoládé volt

Mindenkinek vagy kedvenc íze ha fagyiról van szó, de kétség kívül a csoki és a vanília a legnépszerűbbek. Az elmúlt évtizedekben rengeteg féle ízesítés született, azonban a legelső a csokoládé volt. A csokit és a fagyit szinte mindenki szereti, így a kettő együtt magától értetődő siker volt, az eredmény pedig egyenesen ellenállhatatlan.

12 gallon tejből egyetlen gallon fagyi készül

A kesudiónak és a kókusznak köszönhetően ma már a vegánok is élvezhetik a fagylaltot, de az igazi természetesen tej felhasználásával készül, méghozzá meglepően sokkal, így a laktóz érzékenyek sajnos kimaradnak a jóból, hacsak nem növényi eredetű tejet használnak. 12 gallon tejből ugyanis mindössze egyetlen gallon fagyi készül.

A vanília a legnépszerűbb íz

 Már említettük, hogy a csoki és a vanília a leggyakrabban fogyasztott két íz ha fagylaltról van szó, azonban a csoki eredetisége ellenére a vanília egy hajszállal megelőzi a népszerűségi versenyben. 

A Nagy Világválság alatt fagyival próbálták jobb kedvre deríteni az embereket

A Szívek szállodája című népszerű sorozatban Lorelaitól megtudtuk, hogy a fagyi és a sírás kéz a kézben járnak és egészen biztosan fordultunk már mindannyian a fagyi okozta édes örömök felé, mikor magunk alatt voltunk. A Nagy Világválság idején a „Rocky Road” névre keresztelt fagyi pont azért készült, hogy az elkeseredett amerikaiakat felvidítsa.

Több amerikai elnök is nagy fagyi-rajongó volt

Richard Nixon és Franklin Roosevelt köztudottan nagy fagylaltfogyasztó hírében állt, de George Washington vacsoráin is gyakran szerepelt desszertként a jeges finomság.

Amerikán belül Kaliforniában fogy a legtöbb fagylalt

A fagyi nyáron esik a legjobban, így nem meglepő, hogy az örök nyári éghajlatú, napfényes Kalifornia a legnagyobb fagyifogyasztó-állam az Egyesült Államokban.

Sebastian Coman Photography/pexels.com

Az új-zélandiak eszik a legtöbb fagyit

Hogy melyik nemzet eszi a legtöbbet a hűsítő nyalánkságból? A válasz Új-Zéland, a felmérések szerint egyértelműen ők rajonganak a legjobban a fagylaltért

Ötven nyalás szükséges egyetlen gombóc elfogyasztásához

Ez egy olyan adat, aminek még biztosan nem számoltál utána, de a legközelebbi fagyizás alkalmával könnyen leellenőrizheted. Az ötven nyelvcsapás elsőre soknak hangzik, de annyira élvezzük a hideg, krémes édességet, hogy nem tűnik megerőltetőnek, sőt: kijelenthetjük, hogy fagyiból sosem elég.

A fagylalt legnagyobb része nem más, mint levegő

A fagyihoz rengeteg féle szilárd alapanyag adható, attól függően, hogy milyen ízesítésű: gyümölcs- vagy csokidarabok, magok, kókusz, stb., minden „jól áll” ennek a sokoldalú finomságnak. Hogy miért? Mert a fagyi maga felerészben mindössze levegőből áll. Ezért van, hogy sokan túl bátran fogyasztják és még a fogyókúrázók is könnyű ételnek hiszik. Könnyűnek valóban könnyű a benne levő levegő miatt, azonban tekintélyes cukortartalmát nem szabad lebecsülni. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást