„Szőrmekabátba öltözött smaragd” ‒ érdekességek a kiviről, receptekkel

„Szőrmekabátba öltözött smaragd” ‒ érdekességek a kiviről, receptekkel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / „Szőrmekabátba öltözött smaragd” ‒ érdekességek a kiviről, receptekkel

„Szőrmekabátba öltözött smaragd” ‒ így nevezik Kínában a kivit, Európában pedig származása és savanykás íze miatt sokáig „kínai egres”-ként emlegették. Érdekességek a kiviről valamint három isteni kisi recept: kivi smoothie, kivi sorbet és joghurtos kivitorta.

„Szőrmekabátba öltözött smaragd” ‒ így nevezik Kínában a kivit, Európában pedig származása és savanykás íze miatt sokáig „kínai egres”-ként emlegették. Ma a legtöbbet Új-Zélandon termesztik, és itt él a kivi madár is, amelyről a nevét kapta.

Érdekességek és tippek

  Egy szem kiviben kétszer annyi C-vitamin van, mint amennyi egy felnőtt számára egy napra elég. Magas káliumtartalma miatt enyhíti a krónikus fáradtságot, a depressziót, magas vérnyomást és az emésztési zavarokat. Erősíti az immunrendszert, enyhe hashajtó. Kalóriaértéke nagyon alacsony: egy kivi csupán 30 kalóriát tartalmaz. Mégis laktató, aminek bőséges tápanyagtartalma az oka.   Akinek a bőre érzékeny a szőrös héjára, csak ujjheggyel fogja meg, és a hámozásnál is legyen óvatos, végül pedig alaposan mossa meg a gyümölcsöt.    Hűtőben hetekig eláll. Fagyasztóba ne tegyük, mert meglágyul.

Receptek

A kiviből sokféle édességet készíthetünk. A legegyszerűbb, ha gyümölcssalátába tesszük, vagy joghurttal és mézzel összeturmixolva fogyasztjuk. Az alábbi 3 egészséges kivi-édesség elkészítése ezeknél csupán egy fokkal nehezebb.

Kivi smoothie

Hozzávalók: 2 kivi 1 pohár tej vaníliafagyi tetszés szerinti mennyiségben   Elkészítés: A hozzávalókat tegyük egyszerre turmixgépbe, és pürésítsük.  Kivi sorbet   Hozzávalók: 30 dkg cukor 3 dl víz 8 kivi 6 cl citromlé
Elkészítés: Keverjük el a cukrot a vízben, és forraljuk fel. Főzzük 5 percig, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Keresztben vágjuk félbe a kiviket, és kanalazzuk ki a gyümölcshúst a héjából, de közben egy vékony réteget hagyjunk benne. Rakjuk bele a gyümölcshúst a turmixgépbe, és pürésítsük. Adjuk hozzá a cukros vizet és a citromlevet. Töltsük az egészet egy fagyálló lapos edénybe, és tegyük be a mélyhűtőbe körülbelül egy óra hosszára, amíg megfagy, és sorbet lesz belőle. Ezután vegyük ki, majd tegyük át egy másik edénybe, és addig kevergessük, amíg laza állagúvá válik. Öntsük vissza a lapos edénybe, és két órára rakjuk vissza a mélyhűtőbe. Kiviszeletekkel, banánnal tálaljuk.   Joghurtos kivitorta   Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg vaj 8 dkg cukor 10 dkg búzaliszt 10 dkg mandulaliszt (porrá zúzott mandulamag) 1 sütőpor margarin a tortaforma (piteforma) kikenéséhez   A tetejére: 6 dl joghurt  3 tojás 18 dkg cukor 1 citrom 12 levél zselatin 4 evőkanál forró víz 25 dkg tejszín 4 kivi Elkészítés:
1. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát (piteformát) kenjünk ki margarinnal. A hozzávalókat keverjük össze robotgéppel, amíg morzsás állagú tésztát kapunk. Nyomkodjuk a tésztát a tortaforma aljához, majd tegyük be a hideg sütőbe. A sütőt állítsuk 200 fokosra (ha gázsütő, akkor 3-as fokozatúra), és süssük kb. 25 percig. Ezután vegyük ki a tortaformából, és hagyjuk kihűlni. 
2. A töltelékhez a joghurtot keverjük össze a tojássárgákkal, a citromlével és a citrom reszelt héjával. A zselatinlapokból készítsünk zselét forró víz hozzáadásával a csomagolásán olvasható utasítások szerint. Óvatosan keverjük össze a joghurtos masszával. A joghurtos masszát addig hűtsük, amíg félig megszilárdult krém nem lesz belőle. 
3. A tojásfehérjéket verjük fel. A tejszín ¾-éből verjünk kemény habot. A kétféle habot keverjük óvatosan a joghurtos masszához. A kiviket hámozzuk meg és karikázzuk fel, a karikák felét vágjuk négy részre.    4. A kisütött tortalapra rakjuk rá a kivikarikákat, az egészet vegyük körbe egy kapcsos tortaformával, majd a torta tetejére kenjük rá a joghurtkrémet. Tegyük be a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Vegyük ki, óvatosan szedjük le a torta alját, a torta oldalára kenjük rá a maradék tejszínből felvert habot, és díszítsük fel a négybe vágott kividarabokkal.   

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!