Te is „se veled, se nélküled” kapcsolatban élsz? Mutatjuk, miben hátráltat

Te is „se veled, se nélküled” kapcsolatban élsz? Mutatjuk, miben hátráltat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Te is „se veled, se nélküled” kapcsolatban élsz? Mutatjuk, miben hátráltat

Talán nincs olyan ember, aki ne tapasztalná meg legalább egyszer, milyen is egy „se veled, se nélküled” viszony. Ha máskor nem, a komoly kapcsolatok vége felé belecsöppenünk ezekbe a nem várt helyzetekbe: egyszerűen nem tudjuk eldönteni, hogy külön lesz jobb, vagy együtt. Akadnak azonban olyanok, akik már eleve ilyen gondolatok mellett vágnak bele a párkapcsolatba… De miben hátráltat egy ilyen viszony?

Egyszerre szenvedélyesen romantikus és szívet tépően fájdalmas

A se veled se nélküled kapcsolatok alapja egyértelműen a szerelem és a szenvedély, amit valamilyen élethelyzet, vagy éppen személyiségbeli ellentét tesz tönkre. Jellemzőek a társadalmi, kulturális különbségek okozta problémák, a távolság, az eltérő jövőkép, vagy csak egyszerűen az, hogy túlságosan különböznek a felek ahhoz, hogy hosszú távon is boldogan élhessenek. Ezzel szemben áll az a tény, hogy aki volt már valaha fülig szerelmes, az tudja, hogy ez az érzés mindent felülír. Az egészre pedig csak rátesz egy lapáttal a szenvedély, ami akár évekre is bódultságot, rózsaszín ködöt idézhet elő, és szinte ellehetetlenítheti a továbblépést.

Ezért is olyan nehéz kilépni az ilyen kapcsolatokból, mert a szíved-lelked minden egyes porcikája maradna és próbálkozna a végletekig, de az eszeddel tudod, hogy ez nem fog működni életed végéig, egyszerűen nem tudtok rá alapozni.

Sajnos vagy nem sajnos, de a legtöbb esetben nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szerelem lanyhuljon és előtérbe kerüljenek az észérvek, továbbá a racionalizmus, ami segít kimondani, hogy itt a vége. Az első szakítás sem éppen könnyű, de a se veled, se nélküled kapcsolatokban sokszor meg sem lehet számolni, hány szakításra és kibékülésre kerül sor.

Te is „se veled, se nélküled” kapcsolatban élsz? Mutatjuk, miben hátráltat

Különösen akkor, ha az ágyban nagyon jól megértettétek egymást, extrém nehéz lehet nemet mondanotok egymásnak, és ezért lehet az, hogy akárhányszor összefuttok, újra és újra feltépitek a régi sebeket – egyszerűen annyira vonzódtok egymáshoz, hogy képtelenek vagytok nemet mondani. Ez az egész pedig azért olyan fájdalmas, mert közben tudjátok, hogy úgysem változott semmi, és ha eltelik az a néhány lopott óra, megint minden elölről kezdődik, csak újra frissen, fájdalmasabban, ismét vérző sebekkel.

Miben hátráltat ez igazán?

Elsősorban abban, hogy megtaláld a helyedet és továbbléphess. A se veled, se nélküled kapcsolatok legnagyobb hátránya, hogy mindig ébren tartjátok egymásban a reményt, és ez a helyzet bizony évekig, évtizedekig is fennállhat.

Jól látható, hogy nagyon nehéz úgy továbblépni, vagy egy új, tartalmas kapcsolatot kialakítani, hogy a szíved félig-meddig még mindig nyitott a korábbi életedre, és – ha úgy hozza a sors – kapva kaptok egy-egy légyotton. Ez idővel nem csak keserűséget, hanem bűntudatot is hoz mindkettőtök számára, hiszen már nem csak saját magatokat bántjátok akkor, ha párkapcsolatban élve sem tudtok nemet mondani egymásnak.

A második hátráltató tényező, hogy ezek a kapcsolatok csak akkor működhetnének, ha valamelyik fél olyan áldozatot hozna, amilyet egyáltalán nem akar. Bár ez ideiglenesen megoldás, és működőképessé teszi a kapcsolatot, hosszú távon sértettséghez, a keserűség érzéséhez, kihasználtsághoz, céltalansághoz vezet. Márpedig ezek óhatatlanul aláássák az egyébként vágyott kapcsolatot.

Jó példa erre, ha pl. a szerelmed miatt költözöl a világ másik végére (pedig nem akartál), vagy éppen az ő kedvéért mész bele a családalapításba, holott világéletedben távol állt tőled a gyermekvállalás kérdése. 

Amikor alábbhagynak az intenzív érzelmek – ami gyakorlatilag kikerülhetetlen –, előtérbe kerülnek ezek az elnyomott kérdések és sérelmek, és a legtöbb esetben nagyon rövid időn belül vezetnek a végleges elváláshoz.

A se veled, se nélküled kapcsolatok a legtöbbször felesleges időhúzásnak bizonyulnak. Természetesen mindeninek az egyéni tempójában kell haladnia a saját útján, és nem is lehet senkit azért hibáztatni, amit érez, vagy mert „rossz emberbe” szeretett bele. Azt viszont mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy a kapcsolat alapjait illetően nem igazán lehet kompromisszumokat kötni, azoknak igenis sziklaszilárdnak kell lennie. Ha nem így építitek fel a szerelmeteket, akkor nem tudtok túllendülni a hétköznapi problémákon sem, nemhogy a nagyobb volumenű, a jövőtöket erősen befolyásoló kérdéseken.

Kép forrása: veloliza/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást