Hozzávalók:
2 közepes méretű sütőtök (vajdió)
200 ml almabor
2 nagy vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál olívaolaj
4 közepes sárgarépa, apróra vágva
1 fehérrépa, apróra vágva
2 alma, meghámozva, kimagozva, apróra vágva
2 szál zeller, apróra vágva
4 csésze alaplé
2 csésze víz
150 ml tejszín
2 kiskanál só
4 kiskanál apróra vágott friss zsálya
1 kiskanál apróra vágott friss rozmaring
1 / 4 teáskanál reszelt friss szerecsendió
Reszelt sajt (opcionális)
Elkészítése
1. Vágjuk ketté a sütőtököket, távolítsuk el a magokat. Tegyük egy fóliával kibélelt tepsibe, vágott felével fölfelé. Öntsük az almabort a tetejére, majd fordítsuk hírtelen a vágott oldalával lefelé. Tegyük 180 fokra a sütőbe, míg a tök megpuhul, majd vágjuk le a héját és kockázzuk fel.
2. Közben egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, almát, zellert. Öntsük rá az alaplevet. Forraljuk fel, és csökkentsük a hőt. Fedjük le és pároljuk 1 órán át. Adjuk hozzá a sült sütőtököt és főzzük együtt 1 órán át. Adjunk még hozzá vizet ha szükséges, a tejszínt és sózzuk, borsozzuk. Egy botmixerrel pürésítsük.
3. Keverjük hozzá a zsályát, rozmaringot, szerecsendiót. Díszítsük sajtreszelékkel, tejszínnel.