Zöldséges sütőtök krémleves

Zöldséges sütőtök krémleves

Címlap / Életmód / Receptek / Zöldséges sütőtök krémleves

Ez a leves kirobbanóan finom ötvözete az őszi szezon terményeknek, mint a sárgarépa, alma és hagyma és a különleges vadiónak.

Hozzávalók:

2 közepes méretű sütőtök (vajdió)

200 ml almabor

2 nagy vöröshagyma, apróra vágva

2 evőkanál olívaolaj

4 közepes sárgarépa, apróra vágva

1 fehérrépa, apróra vágva

2 alma, meghámozva, kimagozva, apróra vágva

2 szál zeller, apróra vágva

4 csésze alaplé

2 csésze víz

150 ml tejszín

2 kiskanál só 

4 kiskanál apróra vágott friss zsálya 

1 kiskanál apróra vágott friss rozmaring 

1 / 4 teáskanál reszelt friss szerecsendió 

Reszelt sajt (opcionális) 

Elkészítése

1. Vágjuk ketté a sütőtököket, távolítsuk el a magokat. Tegyük egy fóliával kibélelt tepsibe, vágott felével fölfelé. Öntsük az almabort a tetejére, majd fordítsuk hírtelen a vágott oldalával lefelé. Tegyük 180 fokra a sütőbe, míg a tök megpuhul, majd vágjuk le a héját és kockázzuk fel.

2. Közben egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, és dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát, almát, zellert. Öntsük rá az alaplevet. Forraljuk fel, és csökkentsük a hőt. Fedjük le és pároljuk 1 órán át. Adjuk hozzá a sült sütőtököt és főzzük együtt 1 órán át. Adjunk még hozzá vizet ha szükséges, a tejszínt és sózzuk, borsozzuk. Egy botmixerrel pürésítsük.

3. Keverjük hozzá a zsályát, rozmaringot, szerecsendiót. Díszítsük sajtreszelékkel, tejszínnel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást