Zöld spórolási tippek a konyhában

Zöld spórolási tippek a konyhában

Címlap / Otthon / Háztartás / Zöld spórolási tippek a konyhában

A konyhában rendszerint rengeteg idő és pénz csúszik ki a kezeink közül. Ráadásul az elhasznál energia nagy része is itt fogy, éppen ezért nem árt, ha odafigyelünk egy – két dologra. Ha ugyanis környezettudatosan gondolkodunk, azzal nem csak egészségesek leszünk, de a sárga csekkek erőteljes fogyását is elérhetjük.

Spórolj vizet

Ha magas a vízszámlád, akkor amellett, hogy a fürdőszobában csínján bánsz a csappal, a konyhában is tehetsz egyet – mást.
Például nem kell kiöntened a tésztafőző vizet, hanem hagyd kihűlni, és nyugodtan használd fel a virágok locsolására. Erre alkalmas a tojás, vagy éppen a krumplifőző víz is.

Szelektív

A konyhában nagyon sok féle hulladék keletkezik. Az egyik legjelentősebb hányad a szerves „szemét”. Az idézőjel nem véletlen, mivel közel sem beszélhetünk haszontalan dologról. Ha van egy kicsi kerted, akkor ezt a hulladékot remekül fel tudod használni komposzt gyanánt.
Igaz, egy kicsit időigényes, amíg tápanyagdús, fekete föld lesz belőle, de amikor megtörténik, akkor a konyhakertbe beforgatva egészségtől és vitaminoktól duzzadó zöldségekre tehetsz szert.

Pet-palackok

Szerencsére mára már eljutottunk odáig, hogy az olyan káros hulladékokat, mint a pet – palackok, már szelektíven gyűjtjük. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez az anyag nagyon különleges, mivel egyáltalán nem bomlik le. Ez azt jelenti, hogy minél többet gyártunk belőle, annál több lesz a szeméttelepen, hiszen újrahasznosítani is csak egy részét tudják.
Ha lehet, inkább ne vegyünk ilyen palackokat, helyette szerezzünk be egy víztisztítót. Egy összegben ugyan nagyobb kiadás, de hosszútávon gazdaságosabb, és persze sokkal környezetkímélőbb.

Bio konyhakert

Ha a magunk termelte zöldségeket szeretnénk használni, akkor nem az a cél, hogy ugyanolyan vegyszerdús növényekkel dolgozzunk, mint a boltok. Ha nem szeretnénk kemikáliákkal mérgezni magunkat a permetezés által, akkor használjuk a növénytársításokat.
Az egy helyre ültetett különböző virágok és zöldségek megakadályozzák, hogy a másik betegségeket kapjon el, vagy kártevők lepjék el azt, és persze így egy csepp vegyszert sem kell elhasználnunk.

Tápanyagok a szemétből

A komposztálás mellett is sok olyan anyag keletkezik a konyhában, amivel a cserepes növényeket remekül lehet táplálni.
Ezért legközelebb, amikor álmosan cseréljük a kávégépben az alapanyagot, a zaccot ne dobjuk ki, valamint a feltört tojások héját sem kell a szemétbe hajítani. Utóbbit apróra törve adjuk a földhöz, előbbit egyszerűen borítsuk hozzá (persze csak hidegen).

Ételek a piacról

Sokszor és sok helyen lehet olvasni arról, hogy milyen környezeti terhelést jelentenek azok az élelmiszerek, melyek több ezer kilométert utaznak, mielőtt a boltok polcaira kerülnek.
A piacon ezzel szemben a helyi termelőktől tudunk vásárolni, ami környezettudatos, élénkíti a helyi gazdaságot, és persze nem utolsó sorban jelentősen olcsóbb és frissebb, mint amit a hipermarketekben beszerezhetünk.

Forró vizet energiatakarékosan

Ha spórolsz az energiával, óvod a pénztárcádat és a földet is. Amikor vizet forralsz, főzöl, vagy melegítesz, használj fedőt! Ezzel az egész folyamatot le tudod rövidíteni, és nem utolsó sorban az elhasznált energiamennyiséget is jelentősen visszafoghatod. Jellemzően csak néhány olyan étel van, amit nem szabad fedővel készíteni, így nyugodtan használhatod.
 
Villanytűzhelyek esetében azt se felejtsd el, hogy a maradék hővel is dolgozhatsz, így ha már majdnem kész az étel, akkor nyugodtan kapcsold le a tűzhelyet, hiszen ahogy a főzőlap hűl, az még bőven elég, hogy a fogás készre főjön.
Környezettudatosan élni nem csak azért jó, mert kellemes érzés, hogy tettél valamit a természet megóvásáért. A legtöbb esetben a zöld gondolkodásmód a pénztárcádra is jó hatással van, és persze nem szabad elfelejteni azt sem, hogy összemérhetetlenül egészségesebb, mint az agyonvegyszerezett mai világunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást