Zöld dió: ízletes és sokoldalú különlegesség a hideg hónapokra

Zöld dió: ízletes és sokoldalú különlegesség a hideg hónapokra

Címlap / Életmód / Receptek / Zöld dió: ízletes és sokoldalú különlegesség a hideg hónapokra

A zöld dióról elterjedt, hogy mérgező, illetve, hogy allergizál, ezért sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezt a kivételes különlegességet. Pedig, ha a zöld diót még nagyon zsengén szedjük le, akkor egy igazi gyógyírt tehetünk el segítségével a téli hónapokra.

Mi minden van benne?

A zöld dió valódi csodaszer. Magas a C- és az E-vitamintartalma, de segítségével könnyen lehet pótolni a vasat, foszfort, rezet is. Kiváló fertőtlenítő hatása ugyancsak ismert, remek baktériumölő, ami hatalmas pozitívum a hideg hónapokban. Immunerősítő hatással bír, illetve elősegíti a méregtelenítő folyamatokat.

Nemcsak a vért, hanem a májat és a gyomrot is tisztítja, miközben a belek működését elősegíti. Fenolokat, tannint, jódot és különféle, jótékony hatású savakat (pl. ellagénsav, klorogénsav, csersav) tartalmaz.

Sokoldalúsága miatt minden országban, területen másra használják. Egyes helyeken torokgyulladás esetén vetik be, máshol gyomorpanaszok során javasolják, megint máshol a szépségápolásban, hajgyógyászatban alkalmazzák.

Nem véletlenül! A zöld dió ezeken a területeken is kiemelkedően teljesít.

Mi készülhet belőle?

Kis túlzással szinte bármi. Sokak által ismert és szeretett tartósítási lehetőség a tinktúra, esszencia formájában eltett zöld dió.

Népszerű a különleges ízvilágú pálinka és likőr, de van, aki befőttet, szörpöt készít belőle, vagy egyszerűen megszárítja, aszalja.

A tinktúrák, esszenciák, különféle italok koncentrált formátumuk végett leginkább gyógyhatású készítményként állják meg a helyüket, így azokat panaszok esetén szokás alkalmazni.

A szörpök, likőrök élvezeti cikként kerülhetnek az asztalra, persze gyógyhatásukat ennek ellenére is megtartják.

A befőttek, dzsemek igazi különlegességet jelenthetnek az ünnepi lakomák során, hiszen ezek a fűszeres, egyedi ízeket képviselő finomságok kiválóan passzolnak a vadhúsokhoz, kacsához.

Ha tovább fokoznád az élményt, előételnek fenséges fogás a sajttálak mellé kínált zölddió dzsem.

Mire figyelj?

Zöld diót szerencsés, ha te magad szedsz, így egész biztos, hogy nem veszel fás, már érésben levő diót.

Ha mégis ajándékba kaptál, vagy vásároltál, könnyen ellenőrizheted: ha át tudsz szúrni egy tűt a dión, akkor felhasználhatod, ha nem, akkor sajnos nem tudsz belőle ilyen ízletes csemegéket készíteni.

Érdemes arra is ügyelned, hogy jódtartalmából adódóan a zöld dió nagyon fog. Bármelyik recepttúrát próbálod ki, ha csak leszeded, vagy felszeleteled, minden megszínez.

Ezt kikerülendő célszerű, ha kesztyűt húzol a feldolgozás során, illetve egy régebbi, kevésbé féltett vágódeszkát, edényt használsz.

A receptek által előírt áztatási időket mindig érdemes betartanod (akárcsak az ízesítést), hiszen egyrészt így érhető el, hogy kioldódjanak a hatóanyagok, továbbá, hogy a kesernyés íz háttérbe szoruljon, élvezhetővé váljon.

Melyiket készítsd el?

Rengeteg receptet találsz az interneten, de érdemes körülnézned a család receptes könyvében is, hiszen egész biztos, hogy nagyszüleid még rendszeresen felhasználták a zöld diót.

Ha most először kísérletezel, a legegyszerűbb recept, amit ajánlott kipróbálnod, a hagyományos likőr. Ehhez 1 liter alkoholra (jó, ha semleges ízűt választasz, pl. vodka, pálinka), 20 db elnegyedelt zöld dióra, és fűszerekre (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, esetleg csillagánizs), valamint 30 dkg cukorra (vagy más édesítőre, pl. mézre) lesz szükséged.

A megmosott diókat tedd egy nagy, fertőtlenített befőttesüvegbe, öntsd rájuk az alkoholt, a cukrot, majd időnként alaposan összerázva érleld egészen 4-5 hónapon át. Szűrés után mutatós üvegekbe töltve tárolhatod. Ajándéknak is kiváló!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást