Zero waste – Létezik teljesen hulladékmentes életmód?

Zero waste – Létezik teljesen hulladékmentes életmód?

Címlap / Otthon / Háztartás / Zero waste – Létezik teljesen hulladékmentes életmód?

Hazánkban egy átlagos család évente mintegy 350 kg hulladékot termel, amely több millió tonna hulladékot jelent összesen. Egyre többet hallani olyan családokról a világon, akik próbálkoznak a zero waste életmóddal, azaz hogy egyáltalán ne termeljenek szemetet, vagy csupán nagyon keveset. Ha nyitottnak érzed magad hasonlóra, természetesen nem kell egyszerre felrúgni az addigi szokásaidat, de néhány egyszerűbb változtatással te magad is képes lehetsz arra, hogy kevesebb szemetet termelj. Cikkünkben megmutatjuk, milyen módszerekkel próbálják elérni a zero waste életmódot, és milyen egyszerű trükkökkel foghatsz hozzá te is ehhez.

A legfontosabb: csak a szükséges dolgokat szerezd be

A leghíresebb zero waste életmódot folytató hölgy, Bea Johnson és családja például akkor döbbent rá, hogy mennyi felesleges holmit tartanak a lakásban, amikor egy új helyre költöztek: ekkor ugyanis kidobták a dolgaik 80%-át, és elhatározták, hogy a jövőben csupán azt szerzik be, ami elengedhetetlenül fontos.

Hajlamosak vagyunk ugyanis arra, hogy rengeteg felesleges kacatot raktározzunk otthon, amelyek valójában csak a port fogják, viszont alig hasznosítjuk őket.

Tehát a szemétmentes életmódhoz való első lépés, ha átgondolod, mennyi felesleges dolgod van, és törekszel arra, hogy minimalizálod a jelenlétüket.

A legnagyobb hulladéktermelő: a bevásárlás

Egy átlagos bevásárlás rengeteg felesleges hulladékkal jár együtt, hiszen a csomagolóanyagokból hatalmas mennyiséget szerzünk be egy nagyobb hipermarketes út során. Papírzacskós, nejlonszatyrok, műanyag csomaglóanyagok, és természetesen minden különböző terméknek saját.

Itthon a legnehezebb azt kiküszöbölni, hogy csomagolásmentesen vásárolhass, hiszen rengeteg boltban még nem nyitottak arra, hogy mosható vászonzsákban, üvegekben és dobozokba szállíthasd haza a termékeket.

Ha viszont valóban elszánod magad a csomagolásmentesség mellett, érdemes felkutatnod piacokat, pékségeket, hentesüzleteket a közeledben, mert ott nagyobb eséllyel vásárolhatod meg a holmikat a saját, újrahasznosítható csomagolásban.

Otthon is érdemes átrendezned a konyhát és a kamrát, és mosható dobozokban, ládákban, csatos üvegekben tartanod az élelmiszereket.

Vegyszerek és takarítás

A vásárlás mellett szintén nagy adag szeméttel járhat a takarítás, főként ha papírtörlővel, eldobálható rongyokkal esel neki a lakásnak, nem beszélve arról, hogy mennyi vegyszert elhasználunk egy átlagos hétvégi rendrakás során.

Mivel sem a környezet számára, sem a számodra nem egészséges, és könnyedén visszajuthat akár az ívóvízbe is a sok felesleges vegyianyag, érdemes takarítószereket gyártanod házilag: ecet, só, citrom, mosószappan és szódabikarbóna felhasználásával nagyjából bármit elkészíthetsz, amire szükséged lehet.

Eldobható anyagok helyett használj sűrűn mosható pamut, vászon és mikroszálas kendőket, felmosót, így máris spórolsz egy adag szemetet.

Komposztálás, lebomló termékek

Természetesen egy belvárosi lakásban kevésbé egyszerű megoldani a komposztálást, mint egy családi ház esetében, de minimális mértékben ott is sikerülhet.

Emellett pedig már egész kevés hely is elég ahhoz, hogy a konyhában vagy a spájzban szelektív módon gyűjtsd a hulladékot, ha mégis termelsz valamennyit, így legalább újra lehet hasznosítani őket.

A lebomló termékek piaca is egyre nagyobb, már akár fogkefét is beszerezhetsz, amely műanyag helyett ilyen anyagból készül, ha valóban komolyan gondolod az életmódváltást,

Second hand és társaik

A használt ruhák, könyvek, ékszerek és hasonlók vásárlásának egyre nagyobb a keletje, hiszen egyre többen szeretnék mellőzni a pazarlást az életükből.

Ha nem is mindent, de néhány dolgot érdemes ilyen üzletekben, vásárokban beszerezned, hiszen amellett, hogy a környezetnek hasznos, még a pénztárcádnak is jót tehetsz, és akár valódi kincsekre is bukkanhatsz, ha nyitott szemmel jársz.

Lehet, hogy a végén egészen belejössz a vadászatba.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!