Zavarba ejtő kérdések, melyeket sosem mertél feltenni a várandóssággal kapcsolatban

Zavarba ejtő kérdések, melyeket sosem mertél feltenni a várandóssággal kapcsolatban

Címlap / Életmód / Család / Zavarba ejtő kérdések, melyeket sosem mertél feltenni a várandóssággal kapcsolatban

A terhesség keserédes időszakához egyszerűen semmi sem fogható. Ez még akkor is igaz, ha a közbeszéd, sőt, olykor a saját barátnőink is tabunak tekintenek néhány kézenfekvő kérdést a gyermekvárással kapcsolatban. Nem tartják illendőnek, maguk sem mernek vele szembenézni, vagy csak egyszerűen kényelmetlenül érzik magukat bizonyos témák kapcsán.

Ez mindannyiunk számára ismerős, hiszen a pubertás kort legalább ennyi ki nem mondott kétség és feltevés kíséri. Nos, eljött a pillanat, amikor tabuk nélkül nézhetünk szembe a legarcpirítóbb kérdésekkel. Beszéljünk hát a terhességről nyíltan!

Tényleg gyakori a székrekedés terhesség alatt?

Igen, de ez nem szükségszerű. Bár a hormonháztartás változásának természetes velejárója, lehet tenni ellene. Igyál nagyon sok vizet és egyél rengeteg rostban gazdag élelmiszert. Ne várd meg, amíg kialakul. Hidd el, ezt nem érdemes megtapasztalni. 

Tényleg sok folyadék távozik a vaginából terhesség alatt?

Bizony. Ez is a terhesség egy természetes velejárója. Az első harmadban ez csupán nyirkosabb érzést jelenthet, később akár vizlettartási zavarok is jelentkezhetnek, ami miatt alkalmanként azt hiheted, elfolyt a magzatvized.

Sokan arról számolnak be, hogy terhesség alatt gyakran van erotikus álmuk. Ez igaz?

Igen. A nemi szervek megnövekedett vérellátása és a hormonháztartás átalkulása miatt gyakrabban álmodsz majd erotikus kalandokról. Szóval érdemes bevezetni a délutáni sziesztát is.

Már szülés előtt megduzzad a vagina?

Igen, a vérbőségnek köszönhetően megváltozik majd a alakja. De aggodalomra semmi ok, szülés után visszaáll a régi rend.

A baba pukizik a pocakban?

Nem tudjuk biztosan,de szerencsére semmi sem hallatszik ki. Így nem kell emiatt magyarázkodnod. Ami viszont biztos: a magzat körülbelül 10 hetes korától hall, tehát azt is, ha te vagy felfújódva.

Vannak összehúzódások szex után?

Igen, és ez teljesen természetes. A terhesség utolsó szakaszát leszámítva emiatt nem kell aggódnod. Polcold föl a lábad, igyál egy pohár vizet és hamarosan elmúlik. Ha veszélyeztetett terhes vagy, az orvosod úgyis eltanácsol a szextől, mert ezek az összehúzódások akár a szülést is beindíthatják.

Úgy folyik el a magzatvíz, mint a filmekben?

Nos, az esetek többségében csak annyira, mint minden más a filmekben. A magzatvíz elfolyása általában szakaszokban történik, így nem kell attól tartanod, hogy tócsával a lábad között kell mentőre várnod.

Tényleg be lehet kakilni szülés közben?

Igen. Ez megtörténhet. Az erőlködés miatt ez gyakran előfordul, de hidd el, a szakemberek számára ez természetes, neked pedig fel sem fog tűnni. Mással leszel elfoglalva.

Az intim szépítkezés károsíthatja a magzatot?

Nem.

A vajúdás alatt kell pisilni?

A terhesség egésze azt a célt szolgálja, hogy egészséges magzat hozz a világra. A tested ennek a célnak rendel alá mindent, így vajúdás közben a pisilési inger nem hatalmasodig majd el rajtad. Ha mégis, és van hozzá erőd, szaladj ki bátran.

Mit tegyek, ha nyilvános helyen jön rám a hányinger?

Ne tartsd vissza. Mindig tarts magadnál zacskót arra az esetre, ha nem érnél el időben a mosdóba. Ügyelj arra, hogy a tasak kéznél legyen, ne a táskád legalján.

Kiújulnak a pattanások terhesség alatt?

Gyakran. Ennek a hormonok és a szervezetedben felhalmozódó víz az oka. De nem jelentkezik mindenkinél, és nagyon változó az intenzitása.

Tényleg gyakori a felfújódás terhesség alatt?

Igen. És ezért is a fránya hormonok a felelősek. Ez ellen nincs mit tenni.

Megváltozik majd a libidóm?

Természetesen igen, de ne aggódj, ez visszaáll majd a rendes kerékvágásba. Élvezzétek, ha elkap a hangulat, és ne keseredj el, ha éppen nem. Annyi módja van annak, hogy megőrizzétek az intimitást!

Érzi a magzat, ha szeretkezem?

Nem, és a szeretkezés nem is tud benne kért okozni. Persze a tested reakcióit érzékelheti.

Mi a helyzet a testszagokkal?

Terhesség alatt előfordulhat, hogy intenzívebbé válik a bőröd illata. Igen, igen a hormonok… Zuhanyozz gyakrabban és használj sűrűbben dezodort.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást