Család / Életmód

Ezért különlegesek a vörös macskák, a tudomány szerint is

Ezért különlegesek a vörös macskák, a tudomány szerint is

A szájhagyomány szerint a vörös színű cicák általában ragaszkodóbbak, barátságosabb természetűek, de vajon valóban így van? Az önbevallásos vizsgálatok alapján a vörös cicák gazdái szerint ezek a bársonytalpúak valóban kivételesen közeli kapcsolatot ápolnak az emberekkel, ugyanakkor a kutatók felhívják rá a figyelmet, hogy a válaszadók ezekben a vizsgálatokban korántsem nevezhetők elfogulatlannak.

Tény viszont, hogy – mivel a vörös szín a nemhez kötve öröklődik – a vörös színű cicák többnyire kandúrok, ahogyan a teknőcmintás macskák szinte minden esetben nőstények. Az állatok viselkedését vizsgáló kutatások pedig azt találták, hogy a kandúrok valamivel valóban barátságosabbak a nőstény cicákhoz képest, noha ez az eltérés minimális. Természetesen vannak nagyon maguknak való kandúrok és igazi kezes bárány nőstény cicák is. Mégis, ez az eredmény valamelyest igazolhatja, hogy miért tartjuk kezesebbnek a vörös, és így valószínűleg hím cicákat.

Több szempontból is különlegesek a vörös macskák

A különleges színen kívül azonban más is van, ami a vörös macskákat olyan érdekessé teszi. Egy 1995-ös franciaországi kutatás a vörös színt meghatározó génváltozat gyakoriságát vizsgálta a macskapopulációk között, megállapítva, hogy a vörös macskák számos szempontból különbözhetnek más macskáktól.

Vizsgálatuk elvégzése érdekében a kutatók 30 francia macskapopulációból vettek mintát 1982-1992 között, és minden populációból 56-491 macskáról gyűjtöttek adatokat. Három érdekes trendet találtak a vörös macskák tekintetében.

  1. A vörös macskák a vidéki, kevésbé sűrűn lakott területeken gyakoribbak, mint a városi környezetben. Ez a megállapítás arra utal, hogy a vörös macskák nagyobb szaporodási sikereket élvezhetnek bizonyos társadalmi körülmények között. Vidéki környezetben a macskák párzási rendszere polignikusabb. Ez azt jelenti, hogy míg a hím macskák általában több nőstény macskával párosodnak, addig a nőstények csak egy hímmel párosodnak. Eközben városi környezetben mind a nőstény, mind a hím macskáknak több társuk van.

2. A vörös macskák ritkábban fordulnak elő olyan területeken, ahol nagyobb a halálozási kockázat. Ez a megállapítás azt jelzi, hogy a vörös macskák nagyobb valószínűséggel vállalnak kockázatos magatartást, amely halálhoz vezet.

3. A vörös macskáknál nagyobb a szexuális dimorfizmus. A vörös hímek súlya nagyobb, mint a más színű macskáké, a vörös nőstényeké pedig kisebb, mint a más színű macskáké. Ezt a mintát korábban Ausztráliában dokumentálták.

Az eredmények alapján a kutatók egy elmélettel álltak elő, miszerint a fizikai és viselkedési különbségek miatt a vörös macskák (különösen a hím macskák) más szaporodási stratégiára támaszkodhatnak. Pontosabban, mivel nagyobbak (és valószínűleg agresszívebbek, ha a hím macska testmérete és más macskák iránti agresszió között korábban dokumentált összefüggéseket vesszük alapul), a vörös hím macskák nagyobb társadalmi státuszt, és ezáltal szaporodási sikereket élvezhetnek vidéki helyeken, ahol a nőstények általában csak egy hímmel párzanak.

Vertigo3d/istockphoto.com

A bunda színének hatása

Városi környezetben azonban nem biztos, hogy ki tudják élvezni ezt az előnyt. Ebben a sűrűn lakott környezetben a nőstény macskák általában sok hím macskával párosodnak. Ennek eredményeként a reprodukciós siker a hím macskák közötti fizikai versengés helyett a spermiumok versenyétől függ. Ezért városi környezetben a vörös hím macskák versenyszelleme növelheti a halálozás kockázatukat (például macskákkal vagy más állatokkal folytatott harcok révén), ezáltal pedig csökken a vörös macskák aránya. Ezt az elképzelést alátámasztják azok a korábbi megállapítások, miszerint a nagyobb hím macskák dominánsabbak és agresszívabbak. Ez nagyobb szaporodási sikert és nagyobb halálozási kockázatot eredményez.

Bár ezek a színalapú viselkedési asszociációk furcsának tűnhetnek, más állatok között is megtalálhatók, beleértve a rágcsálókat és a madarakat is. Bizonyos viselkedésért felelős gének vagy egyéb fizikai tulajdonságok (pl. testméret) öröklődhetnek a szőrzet színéért felelősökkel együttesen.

Noha a tanulmány a vörös macskák számos egyedi tulajdonságát azonosítja, azt nem magyarázza meg, miért barátságosabbak a vörös macskák az emberekkel szemben. Egy elmélet szerint a merész és domináns természetű vörös cicák magabiztosan és kényelmesen érzik magukat az ember társaságában, míg egy ekkora társ egy félénkebb cicát esetleg megrémíthet. Hogy valóban ezért olyan bújósak-e a vörös cicák, azt csak további kutatások igazolhatják.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást