Család / Életmód

A macskák árulkodó testbeszéde: Te felismered a jeleket?

A macskák árulkodó testbeszéde: Te felismered a jeleket?

Háton fekszik és a hasát mutatja

Egy felmérés szerint a macskatartók körülbelül egyharmada úgy értelmezi ezt a jelet, hogy a cica szeretné, ha megvakargatnád egy kicsit a pocakját, pont úgy, mint a kutyák. A valóságban ez a testhelyzet tényleg a nyugalmat és a feléd érzett bizalmat fejezi ki, de a cicád legkevésbé sem vágyik pocakvakarásra.

Ha mégis megpróbálod, jó eséllyel megkarmol, esetleg meg is haraphatja a kezedet, pedig te a legjobb szándékkal közeledtél felé – egyszerűen csak félreértettétek egymás üzenetét.

Cicanyelven ez a póz azt jelenti, relaxálok és nyugalomra vágyom, míg a has simogatása inkább a játék része. Ha a cicád így fekszik melletted, inkább csak a füle tövét vakargasd meg finoman.

Lelapult fülek

Aki vitte már állatorvoshoz a cicáját, az egészen biztosan találkozott az oldalra csapott, lelapuló fülek jelenségével. Bár látványra ez elég mulatságos lehet – az én cicám ilyenkor éppen úgy néz ki, mint egy kis laskagomba – valójában a félelem és a riadtság, a stressz jele ez a mozdulat.

A legtöbb esetben a cicáknál ilyenkor a simogatás és a bátorítás nem segít, a legjobb, ha biztosítasz neki egy helyet, ahová elbújhat és megnyugodhat a maga csendességében.

Ne aggódj, amint összeszedte magát, elő fog jönni, és behajtja rajtad az elmaradt simogatást.

Hosszú, lapos pislogások

Úgy tűnik, a cicád mindjárt elalszik, de ne hagyd, hogy megtévesszen, nem az álmosság jeleit látod! A lapos pislogások a macskák nyelvén azt jelentik, jól érzem magamat, biztonságban vagyok, szeretek veled lenni.

Jackson Galaxy szerint, aki évek óta foglalkozik a macskák viselkedésének kutatásával – saját televíziós műsora is van, amit itthon is vetítenek – ezzel a módszerrel akár te magad is kommunikálhatsz a cicáddal.

Próbáld ki, hogy egy nyugodt pillanatban, mikor egymásra néztek, lassan pislogsz néhányat. Ha viszonozza, akkor igazán szerencsés ember vagy, de ha nem, akkor se keseredj el. Ez még nem jelenti, hogy a macskád nem szeret téged, valószínűleg csak éppen nincs érzelmes hangulatában.

Az arc nyalogatása

Talán az egyik legmókásabbnak ható mozdulat, amikor a cicák a saját pofijukat, vagy orrukat nyalogatják. Ha éppen befejezték az evést, akkor ez valószínűleg a tisztálkodás része, máskor azonban kevésbé jó dolgokat jelez.

A közhiedelemmel ellentétben a macskák ezzel nem azt jelzik, hogy éhesek, hanem a stressz, sőt bizonyos esetekben az émelygés jele is lehet az arc nyaldosása.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást