A nagy vízivás mítosz. Most akkor mennyit is kellene innunk valójában?

A nagy vízivás mítosz. Most akkor mennyit is kellene innunk valójában?

Címlap / Életmód / Egészség / A nagy vízivás mítosz. Most akkor mennyit is kellene innunk valójában?

Miért fontos a vízivás?

Direkt hangsúlyoznánk, hogy víz, nem folyadékfogyasztás, hiszen a napi szükséges mennyiségű folyadékot legjobb vízből biztosítani a szervezet számára. Az emberi test 70%-a víz, még csontjaink egy része is vízből van. Rendkívül fontos szerepet játszik szervezetünk megfelelő működésében. Hozzájárul a normál testhőmérséklet-szabályozás fenntartásához és a normál fizikai és szellemi működéshez is.

Meghatározó szerepe van a fogyókúrában is, hiszen az étkezés előtt elfogyasztott folyadékmennyiség jelentősen növeli a nyugalmi állapotban elégetett energia mennyiségét, így a túlsúllyal küzdők számára különösképpen fontos a megfelelő mennyiségű vízpótlás.

Mikhail Nilov/pexels.com

Mennyi az annyi?

A napi ajánlott vízmennyiség kortól, nemtől, életmódtól függően változó. Általánosságban kisgyerekeknek (2-3 év) napi 1,6L, idősebb gyerekeknek 1,9-2,1L, míg felnőttek esetében 2-2,5L ajánlott. A vízszükségletünk 20-30%-át pedig az elfogyasztott ételek formájában juttatjuk a szervezetünkbe. Ez egy kiindulópont, de akár már az is változtat az ajánlott mennyiségen, ha többet sportolsz például, vagy egyszerűen csak aktívabban telnek a mindennapjaid.

Az évszakok váltakozását is figyelembe kell venni, hiszen teljesen más mennyiséget igényel a szervezet a téli és nyári hónapokban. Az sem extrém, ha melegebb időben akár 4-5 liter is lecsúszik, a lényeg, hogy mindig gondoskodj az utánpótlásról. Hidegebb időben pedig nem kell pánikszerűen inni, hiszen egyáltalán nem teszel jót magadnak azzal sem, ha túl sokat iszol. Mindig figyelj a tested jelzéseire!

Vízivás egy napra lebontva

Ideális esetben 7-8 óra is eltelik úgy éjszaka, hogy nem fogyasztunk folyadékot. Reggel szomjazik a tested, még akkor is, ha nem érzed. Éppen ezért első dolgod egy pohár langyos víz elfogyasztása legyen ébredés után.

Fontos a langyos hőmérséklet, ugyanis ez már elkezdi beindítani a testi folyamatokat, egyfajta ébresztő a szervezetednek.

Az étkezések előtt közvetlenül és közben próbálj meg inkább csak kortyolgatni, ha nagyon szükséges, ugyanis a nagy mennyiségű folyadék kedvezőtlenül hat az emésztésre.

A délelőtt folyamán,viszont ügyelj arra, hogy nagyjából 1 liter folyadékot már elfogyassz. Ebéd után egy órával pedig jöhet egy tartalmasabb mennyiség, majd a délután során szintén. Kávézás esetén pedig kifejezetten fontos a plusz hidratálás, vagyis már ez is növeli az ajánlott mennyiséget. Este, 8 óra után szépen fokozatosan csökkentsd a folyadékfogyasztást, ekkorra már optimális elfogyasztani a napi adagodat, hacsak nem szeretnéd a mosdót látogatni egész éjszaka.

alevision.co/unsplash.com

Tippek víziváshoz:

 • Használj kulacsot! Vidd magaddal mindenhová és gondoskodj róla, hogy mindig tele legyen. Legjobb, ha tisztán vizet fogyasztasz, de ha az elején nehézkesen megy, akkor citrommal, vagy akár mézzel is ízesítheted. Ne feledd, ahogy növeled a mennyiséget, egy idő után a tested is többet igényel majd, de ehhez szépen lassan szoktasd hozzá.
 • Tölts le egy vízivó applikációt, ami meghatározott időközönként jelez, mikor innod kell. Nap végén pedig még összesítőt is küld neked. Ez óriási segítség lehet azok számára, akik most vágnak bele a tudatos vízivásba.
 • Készíts előtte-utáni képet és motiváld magad vele! A bőrünk szépségének alapja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Elképesztő a különbség akár pár hét alatt a két állapot között. Motiváló lehet képet készítened a kiszáradt állapotról, majd a feltöltöttről is, mert utána biztosan soha többé nem hagyod majd otthon a kulacsodat.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Hermann Róbert
  2022.04.27., 18:03

  Tisztelt vízívás ajánlók! én 86 éves múltam, ásványvizet iszom a fröcsben,
  de vízet a családomban nem sokat ittak. Édesanyám és a nővére is naponta
  megitta a húsételekhez a deci vörösborát. Édesanyám 92 éves, a nővére 100
  év és egy hónapos korában halt meg. Úgy gondolom, hogy az emberi szer-
  vezettől függ ki iszik csapvizet és használ neki illetve másik aki a csapviz
  nélkül más megoldással issza meg a napi 2-2,5 mennyiségü folyadékot.
  Én biztosan nem beszélnék rá senkit, hogy a folyadék mennyíséget csap-vizzel oldja meg, Nagyapám viccesen azért nem ívot csapvizet, mert az tele van baktériumokkal. Bizzuk az emberekre mit választanak!

  Válasz
 • Hermann Róbert
  2022.04.27., 18:05

  Ide írtam és úgy látszik, hogy átugrott a hozzászólásom

  Válasz

Írj egy hozzászólást