Vizes hajjal párna nélkül? Így aludhatsz jól a nagy melegben

Vizes hajjal párna nélkül? Így aludhatsz jól a nagy melegben

Címlap / Otthon / Háztartás / Vizes hajjal párna nélkül? Így aludhatsz jól a nagy melegben

A hőség általában nem csak nappal, de éjszaka is okozhat problémát. Sokan vagyunk úgy, hogy nem tudunk békésen és nyugodtan aludni nyáron, ha elviselhetetlenül meleg van. Hogy ki tudjuk aludni magunkat ilyenkor is, érdemes megfogadni néhány egyszerű tippet, amellyel gondtalanabbá tehetjük az éjszakáinkat.

Kényelmes ruha

Az egyik legalapvetőbb szabály a nyugalmas nyári alvásért, hogy a pizsamád legyen nagyon kényelmes, bő és szellős.

A tapadósabb, szűkebb darabokat, selyem és szatén anyagokat kerüld a szezonban, ha nyugodtan szeretnél aludni, helyette válaszd a szellőző pamut és len anyagokat.

Az ágynemű esetében hasonlóan fontos, hogy a kényelmes, szellős anyagokra cseréld a nehezebb, őszi-téli huzatokat, és a takaródat is nyáriasítsd, és használj egy légáteresztő, könnyebb darabot.

Hűtsd le a fejedet

Ha a fejednek melege van, akkor sajnos mindenhol meleged lesz.

Ezért nyáron tényleg nem érdemes nyakig felhúzni még a nyári takarót vagy a huzatot sem, de a vastag párnákat is érdemes kiszelektálnod az ágyból.

Ha tudsz csak a matracon aludni, párna nélkül, az a legjobb, de ha kell mindenképpen valami a fejed alá, akkor egy laposabb kispárnát válasz.

Nyáron nyugodtan lefeküdhetsz aludni vizes hajjal is az esti hajmosás után, hiszen meg nem fogsz fázni, és a hajadnak is jót tesz, ha a levegőn szárad néha a hajad.

Egyél okosan lefekvés előtt

Nyáron különösen fontos betartani azt a szabályt, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne nagyon egyél semmit, hogy az emésztés ne zavarja meg az álmodat.

A vacsoránál arra is figyelj, hogy nem érdemes húst, felvágottat vagy zsíros dolgokat enned, mert ezeknek az emésztése nagyobb hőtermeléssel jár, inkább maradj a zöldségeknél és a lassan felszívódó szénhidrátoknál.

Vizet igen, alkoholt nem!

Ha nem szeretnéd, hogy még inkább meleged legyen éjszaka, akkor érdemes elkerülnöd a nagy alkoholizálást lefekvés előtt.

Egy-egy pohár bor természetesen belefér a vacsora környékén, de hidd el, csak ártasz magadnak, ha többet iszol nyáron a kelleténél.

Lefekvés előtt igyál még egy pohár vizet: a jeges verzió helyett inkább szobahőmérsékletűt kortyolgass, az jobban lehűt hosszabb távon. Az ágyad mellé is tegyél egy palack vizet, hogy tudj inni éjszaka, ha szükséged van rá.

Szellőztess nap közben, és tartsd hűvösen a szobát

Az okos szellőztetés is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az álmod nyugalmasabb legyen. Ha teheted, már napközben is szellőztess, de a lakásnak azon részéről, amely árnyasabb.

Este, lefekvés előtt csinálj kereszthuzatot, és árnyékold be redőnnyel vagy függönnyel a hálószobát nap közben.

Ha éjszaka meg tudod oldani a szellőztetést, az a legjobb, hiszen a leghűvösebb levegőt akkor tudod beengedni a lakásba.

Nyugtató tea lefekvés előtt

A nyugodt pihenésről gondoskodhatsz úgy is, ha lefekvés előtt egy órával kortyolgatsz egy finom gyógyteát.

Nem kell természetesen melegen meginnod, langyosra hűtve is csodákra lesz képes a citromfű, a kamilla vagy a levendulatea.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!