Kikapcsolódás / Szórakozás

Ki találta fel a villanykörtét? Meg fogsz lepődni a válaszon!

Humphry Davy

A valóságban: Jacob Davis

Jacob Davis szabómester volt az, aki előállt az ötlettel, hogy az elnyűhetetlen anyagra fém gombokat rögzítsenek, így tényleg a végtelenségig hordhatóak legyenek. 

A gombok megvásárlását azonban nem tudta finanszírozni, így a főnöke, Levi Strauss lecsapott az ötletre, és a saját neve alatt kezdte forgalmazni a nadrágokat.

Az első ember, aki felfedezte a villanykörtét – azt gondolod, Thomas Edison?

Edison találmánya kétségtelenül megváltoztatta a világot, a mesterséges fény lehetővé tette a gyárak éjszakai működését, biztonságosabbá tette az utakat, és általában véve forradalmasította az ipart, ma pedig el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle.

De tényleg ő volt az első, aki fényt varázsolt egy üveg burába?

A valóságban: Humphry Davy

Humphry Davy angol tudós Edison előtt feltalálta a villanykörtét, a probléma csupán a hatékonysággal volt. Ezek az izzók ugyanis mindössze néhány óráig voltak képesek világítani, az után kiégtek, így nem érte meg a használatuk. Thomas Edison volt az, aki tökéletesítette az izzószálat, így már az új izzók jóval hosszabb ideig is működőképesek maradtak. 

A legenda szerint egyébként még ez sem igaz, ugyanis a találmány két kanadai, Henry Woodward és Matthew Evans nevéhez fűződik, akik némi készpénzért eladták az ötletet Edisonnak. Az igazságot valószínűleg már soha nem fogjuk megtudni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást