Ki találta fel a villanykörtét? Meg fog lepni a válasz

Ki találta fel a villanykörtét? Meg fog lepni a válasz

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ki találta fel a villanykörtét? Meg fog lepni a válasz

Az első, aki az evolúció elméletével foglalkozott – azt gondolod, Charles Darwin?

Charles Robert Darwin nevét az egész világ az evolúciós elmélet kidolgozójaként jegyezte meg, aki a korabeli dogmákkal és a vallási nyomással szemben menve tartott ki bizonyítható elmélete mellett, ezzel sokan a modern tudomány atyjának tekintik. 

Kétségtelen, hogy a természettudós maradandó nyomot hagyott a tudomány területén, de tényleg ő volt az első, aki az evolúció elvéletével foglalkozott?

A valóságban: Erasmus Darwin

Charles Darwin nagyapja 1802-ben ha nem is dolgozta ki az alapjait, de foglalkozni kezdett az evolúciós fejlődés kérdésével. 

Az ok, hogy  ma mégis unokáját tartjuk az elmélet megalkotójának, pusztán annyi, hogy Erasmus nagypapa nem mélyedt kutatásokba, hogy elméletét bizonyítsa, mindössze egy verset írt a gondolatról. Ez azért a tudományt nem olyan jelentősen mozdította előre.

Az első ember, aki farmert gyártott és árult – azt gondolod, Levi Strauss?

Az 1829-ben született Levi Strauss szegény zsidó család gyermeke volt, farmergyárának köszönhetően mára azonban mindenki ismeri a nevét.

A strapabíró Levi’s nadrágok eleinte a munkásosztály elnyűhetetlen darabjai voltak, mára azonban a legdivatosabb holmik egyikének számítanak. De vajon Strauss volt az, aki előállt a divatot megváltoztató ötlettel? Lapozz és kiderül.

A valóságban: Jacob Davis

Jacob Davis szabómester volt az, aki előállt az ötlettel, hogy az elnyűhetetlen anyagra fém gombokat rögzítsenek, így tényleg a végtelenségig hordhatóak legyenek. 

A gombok megvásárlását azonban nem tudta finanszírozni, így a főnöke, Levi Strauss lecsapott az ötletre, és a saját neve alatt kezdte forgalmazni a nadrágokat.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást